Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRIJATELJSKA UTAKMICA

Vatreni za 100. rođendan Omiša pobijedili domaćina

Vatreni za 100. rođendan Omiša pobijedili domaćina
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
31.05.2019. u 16:45

Veliki hrvatski dres, pune tribine, hrvatske zastave po okolnim zgradama, ljudi na balkonima... Tako je izgledalo na stadionu NK Omiša na kojem je u prijateljskoj utakmici gostovala hrvatska reprezentacija. Cijeli je ovaj kraj danima živio za utakmicu sa svjetskim viceprvacima, a srušen je i rekord stadiona Anđelko Marušić Ferata - 5364 gledatelja. 

Hrvatska je predvođena najboljim igračem svijeta Lukom Modrićem na kraju protiv lokalnog četvrtoligaša slavila s uvjerljivih 5:0, no to je na kraju najmanje važno. Bitno je da su se vatreni nakon poljudske svastike konačno vratili u Dalmaciju i da su NK Omišu uveličali proslavu 100. rođendana.

Navijači su stigli s rekvizitima i u hrvatskim dresovima, a Omiš je uoči utakmice srdačno pozdravio reprezentaciju i svoga Ivana Perišića proglasio počasnim građaninom. Povelju mu je uručio gradonačelnik Ivo Tomašević. Kad je veznjak Intera već u drugoj minuti zabio gol s tribina se čulo:

- Omiš protiv Hrvatske vodi 1:0 jer je Perišić Omišanin.

Susret je na kraju protekao kako se očekuje i od revijalne utakmice, vatreni su nisu previše trudili. Najvažnije da se nitko nije ozlijedio i da se sada mogu okrenuti utakmici s Walesom. Domaćini su uoči utakmice stalno pratili vremensku prognozu, ali vrijeme im se na kraju nije smilovalo. U drugom poluvremenu počela je kiša koja je proteklih dana stalno padala.

Navijači su se podignuli na noge i pljeskali Perišiću, dok je izlazio u drugom poluvremenu, no još veće ovacije dobio je Jure Žilić. 44-godišnjem igraču Omiša ovo je bila posljednja utakmica u karijeri, a vjerojatno nije ni sanjao da će se oprostiti u utakmici protiv hrvatske reprezentacije.

A za Omiš je u prvih 45 minuta igrao Frane Jurčević, odličan Perišićev prijatelj i vjenčani kum.

- Debeli je igrao prvo poluvrijeme, ali je Ivan morao čuvati mene, a ne ja njega - našalio se kapetan Omiša Frane Jurčević pa dodao:

- Jako smo ponosni što smo građanima Omiša uspjeli dovesti svjetske doprvake.

A što mu je Perišić rekao uoči utakmice?

- Ništa! On ne razgovara s protivnicima uoči utakmica. Na ratnoj smo nozi - rekao je dobro raspoloženi Perišićev kum.

Što je trener Omiša Ante Vitaić rekao svojim igračima uoči utakmice s momčadi koja vrijedi više od 400 milijuna eura?

- Rekao sam im da se opuste i uživaju u svemu ovome jer većina njih neće dobiti drugu priliku igrati ovakvu utakmicu. I da paze da ne ozlijede naše vatrene - rekao je Vitaić koji je emotivno doživio gostovanje vatrenih:

- Osjećam ogroman ponos. Puno je emocija još od prošlog ljeta, Svjetskog prvenstva i onoga nezaboravnog dočeka. Cijeli je grad mjesec dana živio za ovo i sretan sam što smo Omišanima pružili ovaj spektakl.

Uoči utakmice pred stadionom su se stvarale gužve, gledatelji su stizali sa svih strane. U gužvi su bile i dvije gospođe s hrvatskim dresovima na kojima su potpisi Rebića i Perišića.

- Da, lani na dočeku su se potpisali našoj djeci pa smo im za ovu utakmicu "ukrale" dresove - kaže Ivana Šaško  koja je Perišiću daljnja rođakinja.

- Živim u Čišli kraj Gata otkud su Perišićevi. U kontaktu smo, ali najviše s Ivanovom bakom koja i dalje tamo stanuje - dodala je.

Do njih je stajao jedan Omišanin koji je kao i brojni njegovi sugrađani bio u dilemi za koga će navijati.

- Ivan Perišić je živio u Omišu do nas. Sjećam ga se kao dječaka, igrao se s mojim sinom. Stalno je bio s loptom i vidjelo se da će biti nešto od njega - rekao je Ivica Perišić.

U oči je upadao jedan navijač s velikim natpisom Livno.

- Da, Zlatko Dalić je iz moga grada. Poznajem ga i mogu reći sve najbolje, on je sjajan čovjek i napravio je nevjerojatne stvari s Hrvatskom. A karte smo dobili jer smo dobri s igračem Omiša Marijanom Imerijem - kaže Livnjak Zvonimir Karaula.

Na utakmici je bio i NBA igrač Ante Žižić čija je majka iz Omiša.

- Veliki sam navijač nogometne reprezentacije. Ovo je velika stvar za ovaj grad i ljude, prava nogometna fešta. Tu sam u prolazu i nisam htio propustiti ovu utakmicu - rekao je košarkaš Clevelanda.

Susret nije propustio ni bivši vatreni Mate Bilić, jedan od četiri reprezentativca iz omiškog kraja. Preostala tri su Perišić, Ivica Križanac i Karlo Letica.

- Sretan sam da se utakmica igra u gradu u kojem sam odrastao. Lijepo je da se Hrvatska odazvala pozivu i uveličala proslavu rođendana. Nadam se da će naša reprezentacija sve češće gostovati u Dalmaciji jer Dalmatinci to zaslužuju - rekao je Bilić pa se osvrnuo na utakmicu: 

- Bitno je da mi pobijedimo Wales, a ne Omiš.

>>> Što je Ivan Perišić rekao na konferenciji za mediji uoči utakmice u Omišu pogledajte u galeriji na vrhu teksta

Komentara 7

Avatar rubinet
rubinet
15:10 31.05.2019.

Omišani,bravo!

DU
Deleted user
17:17 31.05.2019.

Orjunaši su me razočarali.Kaj nisu neki karusel ili atmospfheru ,bojkotić,bakljadicu ,pismicu partizansku organizovali.

MA
Marsijanac
16:41 31.05.2019.

Par kapi kise i Dalmatinci pobjegli sa stadiona.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije