Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 82
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zimske olimpijske igre: Kad trenuci nepažnje “otmu” olimpijsko zlato

Norvežanin krenuo u krivom smjeru, Japanka pala, Rus promašio četiri mete

Cross Country World Cup 2022
NTB/REUTERS
16.02.2022.
u 22:30

Za ostvarenje olimpijskih snova sportaši teško treniraju četiri godine pa im najteže padaju upravo kiksevi na Olimpijskim igrama jer sva ostala velika natjecanja su frekventnija i zato nam je jasno zašto pred spomenutima predstoje neprospavane noći

Jedanaesti dan Zimskih olimpijskih igara bio je koban za troje izglednika za olimpijsko zlato. Dogodilo se to Norvežaninu Jarlu Magnusu Riiberu u nordijskoj kombinaciji, Rusu Eduardu Latipovu u biatlonskoj štafeti te Japanki Nani Takagi u ženskoj ekipnoj utrci u brzom klizanju.

Za ostvarenje olimpijskih snova sportaši teško treniraju četiri godine pa im najteže padaju upravo kiksevi na Olimpijskim igrama jer sva ostala velika natjecanja su frekventnija i zato nam je jasno zašto pred spomenutima predstoje neprospavane noći.

Dezorijentirani Norvežanin

Nakon što je dva tjedna proveo u izolaciji, i to u nemogućnosti da trenira, Riiber je u skakačkom dijelu kombinacije stekao veliku prednost (44 sekunde) uoči trkačkog dijela natjecanja. No koronavirus i mjere kojima je bio podvrgnut učinili su svoje, a vjerojatno i ekstremna hladnoća (minus 20 stupnjeva). Naime, usred utrke, na stazi na kojoj nije imao prilike trenirati, krenuo je u pogrešnom smjeru i na kraju završio osmi.

– To je glupa pogreška. Nije nimalo zabavno svijetu pokazati kako sam protratio zlato. Dva tjedna bio sam zatvoren, nisam udisao svježi zrak i moje tijelo nije radilo kako treba. Inače sam jedan od boljih trkača u ovoj konkurenciji, no danas sam bio naprosto loš.

No nordijska reprezentacija Norveške toliko je kapacitirana da ni ovo nije za njih bio nikakav udarac. Naime, zlato i srebro osvojili su upravo Norvežani Jørgen Graabak i Jens Luras Oftebro.

Takagi pak nije krenula krivim putem, jer na ovalu nije imala kamo, ali je izgubila ravnotežu i pala kada njenoj reprezentaciji nadomak ruke zlato nije bilo samo olimpijsko zlato nego i olimpijski rekord. Nakon takva kiksa Nana je, razumljivo, bila neutješna jer upravo je ona uprskala priliku da Japanke obrane naslov iz Pyeongchanga što su pak iskoristile Kanađanke, njihove finalne suparnice, i “odšetale” po zlato.

Nešto manje očajan, ali nimalo sklon slavljenju izborene bronce, bio je ruski biatlonac Latipov. Kao posljednjem članu četveročlane štafete dana mu je “palica” s velikom prednošću (od 50 sekundi) i kada su njegovi kolege, nakon što je u prvom pucanju pogodio svih pet meta, već počeli slaviti, dogodila se katastrofa. Naime, u drugom gađanju Latipov je promašio čak četiri mete, što je značilo i dva kaznena kruga, što su iskoristili Norvežani i Francuzi i pogurnuli Ruse na, najniže, brončano postolje.

I Hrvat u četvrtfinalu

Svojevrsni podvig izveli su slovački hokejaši koji su u utakmici osmine finala pobijedili (4:0) Njemačku, srebrnu na prošlim Igrama, i igrat će u četvrtfinalu s Amerikancima. Za Slovake su navijali i hrvatski poklonici hokeja na ledu jer za tu reprezentaciju igra Zagrepčanin Mislav Rosandić (27). Preostala tri četvrtfinalna para čine Rusija-Danska, Finska-Švicarska te Švedska-Kanada.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije