Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 74
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ivan Buljan svoj glas dao je hrabrom srcu

Nogometaš godine: Pršina borbenost i žar iznad svega

nog-dado-txt.jpg
import
19.12.2005.
u 16:59

Milimetri su presudili. Ivan Buljan, koji je 70-ih i 80-ih godina plijenio borbenošću u dresovima Hajduka, HSV-a, Cosmosa i reprezentacije bivše države, glas za najboljeg u prošloj godini, ispred Darija Srne, dao je Dadi Prši.

- Kakva borbenost i žar u svakoj utakmici! Vidi se da u svakom trenutku daje najbolje od sebe. S takvim Pršom na čelu, Hrvatska je otišla na Svjetsko prvenstvo. Pravi je, u svakom pogledu. A kada se igrama u hrvatskom dresu Prši doda ugled koji ima u Glasgowu, jasno je da je on naš najbolji nogometaš - u jednom će dahu Buljan. Nakon Prše, pohvale je Buljan nastavio nizati i Dariju Srni. - Mladac koji je, uz Pršu, pogocima i dodavanjima bio glavni autor našeg odličnog uspjeha. Uvjeren sam da će se u Njemačkoj predstaviti u još boljem svjetlu. Za Srnin napredak nužno je da se što prije makne s istoka, da iz Ukrajine ode u neki jaki europski klub. Jer, dulji boravak u Šahtaru, plašim se, mogao bi usporiti njegovo napredovanje - objašnjava Buljan.

A Hrvatska u Njemačkoj? Kakav nastup kockastih predviđa Buljan? - Kada govorimo o kvaliteti, grupu, objektivno, moramo proći. No, neće biti lako. Ne spadam u one koji smatraju da nas dvoboj protiv Brazila u slučaju eventualne golijade može demoralizirati. Dapače, uvjeren sam da će to biti gusta utakmica, minimalan poraz ili čak neodlučeno. Ali, plašim se da ćemo se toliko isprazniti u toj utakmici da se nećemo moći napaliti na Japan i Australiju. No, nadam se da će sve to ostati samo na mom strahu. Buljan misli da je obrana najjači hrvatski adut, smirena je i kompaktna, sredina još može proći, a Kranjčarov su najveći problem - napadači.

- Na papiru imamo četiri odlična napadača. Ali, upitno je što će biti s Pršom, on je stalno u pogonu. Tko zna u kakvom će stanju doći u Njemačku, hoće li njegova koljena izdržati taj napor. Olić još nije ni počeo trenirati, tko zna što će biti s njim. Klasnić igra odlično u Werderu, ali u reprezentaciji je neprepoznatljiv. I ostaje nam Balaban, koji je dobar, ali teško na Balabanu, bez podcjenjivanja, možemo graditi velike uspjehe. A bez pravih napadača nemamo šansi, i čvrsta obrana poneki put mora kiksati - zaključio je Buljan.


Gudeljov izbor

Dado Pršo 10
Darijo Srna 9
Robert Kovač 8
Igor Tudor 7
Josip Šimunić 6
Ivan Klasnić 5
Niko Kranjčar 4
Niko Kovač 3
Ivica Olić 2
Marko Babić 1


Prijateljstvo s Beckenbauerom

U elitnom je nogometnom svijetu Ivan Buljan iznimno omiljen. Jedan kolega sigurno će se rado prisjetiti kako mu je u roku od deset sekundi telefonskim pozivom koji je uputio s parkirališta ispred Hajdukova stadiona sredio ekskluzivni intervju s Arsenalovim trenerom Arseneom Wengerom, a prijateljstvo s Franzom Beckenbauerom, s kojim je zajedno igrao u Cosmosu, odavno je opjevano. - Ići ću u Njemačku na SP, u nekim sam kontaktima s Franzom, a bude li prilike, valjda ćemo se uspjeti sresti. No, on je toliko zauzet, ima više posla i od kancelara! Ali budemo li u istome gradu, vjerojatno ćemo se vidjeti - kaže Buljan. (om)

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije