Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TKO JE IVAN PERIŠIĆ

Njegova riznica zlata i rekorda je puna, ali neće se smiriti dok ne uzme naslov prvaka Hrvatske!

Perišić Hajduk
Foto: Hajduk
1/7
19.01.2024.
u 16:03

Ivan ima četiri nastupa za bijele na pripremama u Sloveniji 2006. godine. Protiv Smedereva ušao je u igru u 74. minuti umjesto Strinića, a u 84. minuti rasparao mrežu za konačnih 3:1

Nova Hajdukova zvijezda Ivan Perišić na žalost Hajduku - silom neprilika - nije dala puno. Hajdukova službena stranica kaže: 4 nastupa, 1 pogodak. Niti jednom nije nastupio za Hajduk u službenoj, natjecateljskoj utakmici - ni u Hrvatskoj ligi, ni u Hrvatskom kupu, ni u europskim natjecanjima. Samo u prijateljskim utakmicama, kao 17-godišnjak, u ljeto 2006. godine na Hajdukovim pripremama u Sloveniji.

Prema popisu utakmica s Hajdukove stranice, bijeli su od 7. do 16. srpnja 2006. godine u Sloveniji odigrali šest utakmica: s Publikumom u Celju (1:0), Jareninom u Jarenini (3:0), Mariborom u Mariboru (1:2), Dravinjom u Slovenskim Konjicama (4:0), te s Murom (2:1) i Smederevom (3:1) na Turniru Zvezda – Diana u Murskoj Soboti. U tih šest utakmica kriju se četiri nastupa Ivana Perišića za Hajduk, a osobito je važan posljednji, protiv srpskoga prvoligaša Smedereva u kojemu Perišić postigao svoj jedini pogodak u bijelome dresu. Ušao je u igru u 74. minuti umjesto Strinića, a u 84. minuti rasparao mrežu za konačnih 3:1.

GALERIJA Dinamo i Hajduk bez pogodaka na Maksimiru! VAR poništio gol Dinama

Perišić Hajduk
1/50

'U nastavku Smederevci su pokušali iskoristiti Hajdukov predah i nešto neaktivniju igru, ali kad je mladi Perišić izvanrednim udarcem postigao treći pogodak, više nije uopće bilo neizvjesnosti tko će odnijeti pobjednički pokal - stajalo je u jednom novinskom izvješću sa spomenute utakmice'.

Ivana Perišića u profesionalnoj karijeri dovodili su ponajveći europski treneri, poput Kloppa u Borussiju Dortmund, Roberta Mancinija u Inter ili Antonija Contea u Tottenham. Bio je velika želja Josea Mourinha u Manchester Unitedu, dok ga je Niko Kovač doveo na posudbu u Bayern i priskrbio Bavarcima kapitalno pojačanje u pohodu na europski naslov. No ključni trener Perišićeve karijere nije bio niti jedan od spomenutih, nego malo poznati, danas 60-godišnji Dennis van Wijk.

Taj je Nizozemac u siječnju 2009. preuzeo tada 19-godišnjega Ivana u belgijskome davljeniku Roeselareu. Perišić je u tom trenutku bio igrač Sochauxa bez ijednoga službenoga nastupa, mladić čija ja karijera stajala u mjestu i pod hitno mu je trebao novi izazov. Van Wijk je prigrlio Perišića, omogućio mu priliku za novi uzlet i mladi Omišanin u samo četiri mjeseca doživio je zadivljujući procvat: osam pogodaka i dvije asistencije u 20 nastupa. Cijela Belgija toga je proljeća brujala je o nepoznatome Hrvatu, uslijedio je iskorak u Club Brugge i meteorski uzlet bio je neizbježan. Spoj bogomdanoga talenta, nevjerojatnih fizičkih mogućnosti i nepresušne motivacije za rad dovest će Ivana Perišića u sljedećim godinama do vrha europskog klupskog nogometa.

VEZANI ČLANCI:

Pogledajmo što je sve Ivan Perišić do sada ostvario kao nogometni profesionalac. Omišanin je jedan od samo četvorice nogometaša koji su Njemački kup osvajali s tri različita kluba – 2012. Borussijom Dortmund, 2015. s Wolfsburgom i 2020. s Bayernom. Ostala trojica su Thomas Kroth (Köln, HSV, Borussia D.), Thorsten Legat (Werder, Stuttgart, Schalke) i Klaus Allofs (Fortuna, Köln, Werder).

Ivan je jedini Hrvat koji je osvajao naslove nacionalnoga prvaka s tri kluba u Petici; 2012. s Borussijom Dortmund, 2020. s Bayernom i 2021. s Interom, te jedini Hrvat koji – kad mu se pridoda spomenuti Kup s Wolfsburgom – ima trofeje s četiri kluba u Petici. Naravno, bio je i europski prvak, s Bayernom.

Ivan Perišić najučinkovitiji je hrvatski reprezentativac u povijesti: u 129 nastupa za A vrstu postigao je 33 pogotka i ima 30 asistencija (tri više od Modrića u 168 nastupa), usto Ivan je u prosincu 2022. godine na utakmici Hrvatska – Japan postao najbolji strijelac Hrvatske na velikim natjecanjima s deset pogodaka, po čemu je nadmašio legendarnoga Davora Šukera. I još nešto: Ivan Perišić – uz dvije godine starijega Messija – jedini je aktivni nogometaš koji je bio strijelac u polufinalu i u finalu Svjetskog prvenstva.

Ta bogata riznica srebrnine i rekorda, međutim, još nije potpuna. Nedostaje još toliko željeni naslov prvaka u Hrvatskoj, i njegov nemirni, južnjački duh neće pronaći svoj spokoj dok i to ne ostvari.

VIDEO Perišić stigao u Hajduk! Saga je gotova

Komentara 5

KD
Kibi Dabi
17:48 19.01.2024.

Zaključno sa ovim danom riznica trofeja zaključena. Što osvojio, osvojio je!

Avatar Adminjetrica
Adminjetrica
16:32 19.01.2024.

Požurite dok vam je AP na vlasti i namješta vam penale.

KR
kruti52
19:23 19.01.2024.

ondak znači normabeli...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije