Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 72
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HRVATSKI ČAROBNJAK

Nismo ni svjesni Modrićeve veličine. Tek kad zaigraš s njim, shvatiš razliku između srebra i zlata

storyeditor/2023-02-22/PXL_BES_041122_96610202.jpg
Foto: Bestimage/Pixsell
1/3
24.02.2023.
u 08:00

U njegovim godinama brojne legende bile su daleko od nogometa ili su igrale u egzotičnim ligama. Pirlo je ozbiljan nogomet prestao igrati s 36 godina, kao i Lampard, Gerrard i Xavi s 35, Zidane i Iniesta s 34... A Luka? On i ne pomišlja o kraju karijere

Tek kad sam igrao s Maradonom, shvatio sam razliku između srebra i zlata, rekao je svojedobno argentinski nogometaš Jorge Valdano u izjavi koju je na našim prostorima popularizirao Mišo Kovač citiravši je tijekom gostovanja u emisiji Aleksandra Stankovića. U današnje vrijeme ta se izjava malo modificirala pa mnogi nogometaši razliku između zlata i srebra shvate kad se nađu uz bok Luke Modrića.

Maestro, čarobnjak, najbolji...

Sjajni hrvatski nogometaš u utorak je još jednom zadivio nogometni svijet vrhunskom izvedbom protiv Liverpoola. Iako u 38. godini života, Luka je dirigirao igrom najvećeg kluba na svijetu u najelitnijem nogometnom natjecanju. Internet je nakon toga eksplodirao, a dominirali su emotikoni šešira, dirigentskog štapića i koze (GOAT) koji u prenesenom značenju Modrića karakteriziraju kao čarobnjaka, maestra i najvećeg u povijesti nogometa (Greatest of All Time).

Zanimljivu raspravu pokrenuli su slavni nogometaši Rio Ferdinand, Steven Gerrard i Peter Crouch koji su u emisiji govorili da je hrvatski nogometaš zaslužio mjesto među najvećim veznjacima koji su ikad zaigrali nogomet, s čime su se složili i navijači iz cijeloga svijeta. Oni su u komentarima ispod tog videa Luku rangirali u top 5 svih vremena, a posebno treba naglasiti da ga mnogi vide samostalno na tronu. Njihov najjači argument u toj raspravi činjenica je da Luka i u ovim poznim godinama i dalje pruža vrhunske partije na najvećoj pozornici, dok su drugi velikani trajali kraće. I tu su u pravu jer, pogledamo li statistiku, lako dolazimo do podatka da su u njegovim godinama brojne legende bile daleko od nogometa ili su igrale u egzotičnim ligama. Pirlo je ozbiljan nogomet prestao igrati s 36 godina, kao i Lampard, Gerrard i Xavi s 35, Zidane i Iniesta s 34... O starijim generacijama da i ne govorimo.

A Luka? On i ne pomišlja o kraju karijere, uvjeren da još uvijek može mnogo toga dati. Ima toliko samopouzdanja da je uoči utakmice protiv redsa javno rekao da želi ugovor za sljedeću sezonu, da želi ostati u Realu, ali da nipošto ne želi da mu netko taj ugovor daruje na temelju starih zasluga, već ga želi zaraditi na terenu.

Španjolska Marca nakon utakmice referirala se na to i napisala "da bi sve osim novog ugovora za hrvatskog maestra bilo veliko razočaranje za navijače Reala".

I zaista, bila bi prava ludost odreći se takvog igrača. Luka i dalje čini razliku na terenu, dirigira igrom i, što je najvažnije, u ključnim trenucima uvijek traži loptu. Znaju to i suigrači koji u najdelikatnijim situacijama uvijek traže njega, znaju da se mogu osloniti na Modrića. Uz to, na terenu je graciozan poput najboljeg plesača, a ako u nekom slučaju i trči manje nego prije, što još uvijek nije dokazano iako mnogi to navode kao argument, zasigurno trči pametnije, racionalnije. A pomalo je smiješno da je ubojitiji nego ikad u Realu, što proizlazi iz činjenice da je ove sezone postigao već šest pogodaka. Od odlaska iz Dinama samo jednom, u sezoni 2020./2021., zabio je toliko pogodaka...

Soccer Football - Copa del Rey - Quarter Final - Real Madrid v Atletico Madrid - Santiago Bernabeu, Madrid, Spain - January 26, 2023 Real Madrid's Luka Modric and Antonio Rudiger celebrate after the match REUTERS/Violeta Santos Moura Photo: VIOLETA SANTOS MOURA/REUTERS
Foto: VIOLETA SANTOS MOURA/REUTERS

No pogoci i asistencije nisu nikad ni bili ključni u njegovoj ulozi, oni su samo bonus. Ono što Luka donosi momčadi od neprocjenjive je važnosti jer nema baš puno nogometaša koji imaju kapacitet za takvo nešto. O čemu se točno radi, najbolje je u jednoj rečenici 2010. godine opisao Harry Redknapp, njegov tadašnji trener u Tottenhamu.

– Modrić je jedan od onih koji ama baš sve suigrače čini boljim igračima – kazao je tada Redknapp.

Velika je to rečenica s kojom se slaže i Peter Crouch, njegov bivši suigrač iz Spursa. On je u utorak navečer ponovio tu rečenicu uz dodatak:

– Jesam li znao da će biti ovako uspješan? Teško je predvidjeti da će netko osvojiti baš pet Liga prvaka i toliko trofeja, ali vjerujte da smo svi u klubu bili svjesni njegovih mogućnosti. Svaki dan proveden s njim bio je čisti užitak. Pa ne sjećam se da sam ga ikad vidio da je poklonio loptu suparniku, čak ni na treningu. Ako i jest, bilo je to iznimno rijetko. Uvijek je primao loptu u kompliciranim situacijama i nekako pronašao izlaz. Nema puno igrača na svijetu koji vam se toliko nude i traže loptu, zaključio je Crouch.

Hrvatska mu je svetinja

Nakon što poslušamo i pročitamo što o Luki govore njegovi suigrači, bivši treneri, novinari, nogometni stručnjaci i navijači iz cijeloga svijeta, možemo biti sretni što je Modrić "naše gore list". A iako je u našoj domovini iznimno cijenjen, možda nismo do kraja svjesni njegove istinske veličine. Jer kada te smatraju možda i najvećim veznjakom u povijesti najpopularnije igre na svijetu, koju igraju milijuni i milijuni igrača, kroz koji su prodefilirale generacije i generacije, onda je to doseg vrijedan naklona.

Soccer Football - FIFA World Cup Qatar 2022 - Quarter Final - Croatia v Brazil - Education City Stadium, Doha, Qatar - December 9, 2022 Croatia's Luka Modric celebrates with assistant coach Vedran Corluka after the penalty shootout as Croatia progress to the semi finals REUTERS/Annegret Hilse Photo: Annegret Hilse/REUTERS
Foto: Annegret Hilse/REUTERS, ilustracija

Pogotovo ako u obzir uzmemo da dolazi iz jedne male Hrvatske, koju je upravo on, u odličnoj suradnji s izbornikom Dalićem, poveo prema statusu svjetske velesile i donio nam dvije medalje na dva zadnja SP-a. I zato mu svi trebamo poželjeti što više zdravlja da bi i dalje na sebe navlačio sveti hrvatski dres i donosio nam još puno veselja u životu. Zdravi Luka, ma koliko god godina imao, za nas će uvijek biti pojačanje. Pogotovo ako u obzir uzmemo i njegov sportski karakter koji neće dopustiti da među vatrene dolazi na temelju starih zasluga. 

Komentara 9

RO
ronyday
08:38 24.02.2023.

Luka vlada loptom kao ni jedan igrač u povijesti nogometa. Mozak Luke Modrića bio bi fenomen za znanstvenike , nevjerojatna sposobnost koncentracije da svih 90 minuta ima cijelo igralište i sve sudionike u svom mozgu.

DU
Deleted user
06:55 25.02.2023.

Lijep i kvalitetan članak! Svjesni smo da je njegova razina igranja van pameti:), ali Modrić je Dalmatinac i kad si iz takvog podneblja uvijek te jednom rukom dižu, a drugom ne daju da poletiš, što je dobro jer tako uvijek ima bar malo prostora za usavršavanje. Što se naslova tiče, iako svjetsko zlato nije osvojio, sveukupno je najzlatniji!

KA
kajinx
11:59 24.02.2023.

Dobro i lijepo napisano, hvala Hrvoje!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije