Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 185
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DAVISOV KUP

Pilić: Te 2005. imali smo poseban spirit, bilo bi mi drago da se to ponovi

Nikola Pilic
Foto: Boris Ščitar/PIXSELL
03.03.2016.
u 21:55

– Ove godine imamo velika očekivanja u Davisovu kupu. Konačno smo svi na okupu, ambijent je u reprezentaciji odličan i ja zbilja očekujem velike stvari – kaže Borna Ćorić

U prosincu te 2005. Ivan Ljubičić bio je deveti, a Mario Ančić 22. tenisač svijeta. No, i sad ne stojimo loše: Marin Čilić je 12., a Borna Ćorić 47. igrač na ATP listi, a još k tome imamo Ivana Dodiga koji je 7. na ljestvici igrača parova. Je li konačno, sad kad su nam svi glavni igrači napokon zdravi, došlo vrijeme da Hrvatska još jednom osvoji Davisov kup? To neslužbeno svjetsko prvenstvo muških teniskih reprezentacija osvojili smo 2005. godine (kao prva nepostavljena reprezentacija u povijesti), a 2009. igrali smo polufinale (poraz od Češke). Možemo li ove godine, unatoč prilično neugodnom ždrijebu, otići do kraja?

Bornino vatreno krštenje

– Nakon što smo u rujnu prošle godine napravili pravi pothvat pobijedivši Brazil u gostima (bez Čilića, s dvije pobjede Ćorića i onom u paru Dodiga i Škugora – op. a.), ove godine imamo velika očekivanja u Davisovu kupu. Konačno smo svi na okupu, ambijent je u reprezentaciji odličan i ja zbilja očekujem velike stvari – kaže Borna Ćorić, kojemu će iduća utakmica s Belgijcima u Liegeu biti već šesta u nacionalnom dresu.

Učinak u pojedinačnim susretima mu je 3-3, parove nije igrao.

– Imao sam samo 16 i pol godina kad sam igrao prvi susret protiv Murraya u Umagu. Pri omjeru 3-3 u prvom setu dobio sam grčeve, što samo pokazuje koliko sam bio nervozan. Ali sretan sam da sam odigrao taj meč, on mi je dao potrebno iskustvo i sigurnost, vidio sam kako treba reagirati u pojedinim situacijama i više nikad nisam bio tako nervozan – napominje Borna.

I ostali u našem taboru, počev od izbornika Željka Krajana i prvog reketa Marina Čilića, optimisti su. Unatoč činjenici da ćemo biti gosti i u eventualnom četvrtfinalu – kod Australije ili SAD-a.

– Dobro je da smo napokon kompletni. Nadam se da ćemo svi ostati zdravi, da ćemo i dalje igrati u najboljem sastavu. To je prvi prioritet. Prođemo li prva dva kola, veliki su izgledi da bismo u eventualnom polufinalu bili domaćini, a tada smo puno opasniji. Uz malo sreće sve je moguće, pa i to da ove godine osvojimo Davisov pokal. Dogovorili smo se da pokušamo napraviti ono što je Hrvatska napravila 2005. i nadam se da ćemo taj cilj ispuniti. Ove ili sljedeće godine, ali sigurno je da imamo momčad koja to može napraviti – smatra Dodig.

Ljubo bio posebno inspiriran

Nikola Pilić (76) bio je izbornik reprezentacije koja je u Bratislavi 2005. stigla do vrhunca. Ovih je dana u Hannoveru, kao savjetnik u njemačkoj reprezentaciji očekuje dvoboj s Česima. Iako je Davisov kup osvajao s Nijemcima (tri puta), a potom i sa Srbima, posebno je, kaže, ponosan na trijumf s Hrvatima.

– Pa, krv nije voda. Mi smo tada u prvom kolu u gostima dobili Amerikance, to je njima bio prvi poraz kod kuće u 106 godina dugoj povijesti. Ljubičić je bio posebno inspiriran, pobijedio je i Agassija i Roddicka, i nije slučajno da je godinu dana kasnije postao treći tenisač svijeta. Ozračje u reprezentaciji bili je odlično, imali smo poseban spirit, i ja sam iznimno ponosan na taj uspjeh s Hrvatskom – kaže Pilić, a o izgledima sadašnje Hrvatske kaže:

– Imamo solidnu momčad, ali i drugi su jaki. Česi, primjerice, u Hannover dolaze u najboljem sastavu. No, pokraj Čilića i Ćorića u singlu te Dodiga u paru imamo pravo na visoke ambicije. 

>>Čilić protiv Belgije igra prvi, Škugor umjesto Draganje

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije