Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 101
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IMPRESIVNA STATISTIKA

Francuski rukometaši najveći su svjetski sportski heroji u povijesti

SP Katar 2015.
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
03.02.2015.
u 09:30

Čak deset naslova na tri fronte, od toga devet u ovome stoljeću, osam pod istim izbornikom! Dva puta nanizana zlata na EP-u, OI i SP-u, i na tome ne misle stati.

Prije dvije i pol godine, uoči nogometnoga EP-a, ugledni The Wall Street Journal krojio je listu najboljih momčadi u povijesti sporta. Povod je bio dolazak španjolske reprezentacije u Poljsku, u to vrijeme europskog i svjetskog prvaka, što je Amerikancima bio nezamisliv pothvat.

Je li La Roja najbolja sportska momčad dosad, pitao se tada ugledni list uspoređujući Xavija, Iniestu i društvo s najvećim američkim momčadskim institucijama: Ruthovim NY Yankeesima, Auerbachovim Boston Celticsima i Jordanovim Chicago Bullsima.

Budući da se rang-lista radila u New Yorku, teško im se može zamjeriti takav propust, jer malo tko tamo je čuo za Les Experts (nadimak francuskih rukometaša), ali danas bi grandioznosti njihova sportskoga uspjeha morali zapljeskati čak i Amerikanci. To što su tricolori nanizali u rukometu od 2006. godine teško će ikada ponoviti bilo koja momčad, u bilo kojemu sportu. Nema dvojbe, Onestini izabranici i po impresivnoj statistici, i po spektakularnom dojmu najveći su svjetski sportski heroji u povijesti.

Idu po hat-trick

Čak deset naslova na tri fronte, od toga devet u ovome stoljeću, osam pod istim izbornikom! Dva puta nanizana zlata na EP-u, OI i SP-u, i na tome ne misle stati. Sljedeće godine idu i po hat-trick, na EP-u u Poljskoj i OI u Riju. Ne vidimo tko ih može ugroziti.

Odbojkaši SSSR-a svojedobno su ('80., '81. i '82.) ujedinili olimpijsko, svjetsko i europsko zlato, dok je Červarovim rukometašima (2003. – 2004.) i košarkaškoj reprezentaciji Jugoslavije (1978. – 1980.) nedostajao samo europski naslov. Bili su svjetski prvaci 1978. u Manili i olimpijski pobjednici u Moskvi 1980. godine, kada je Mirko Novosel bio asistent Ranku Žeravici.

– Nama je u to vrijeme bilo teže osvajati zlata nego danas Francuzima. Košarka je ipak globalni sport, a i konkurencija je bila neusporedivo jača. Mi smo se uspješno tukli s moćnim Sovjetima, čak i u Moskvi, i protiv njih između 1973. i 1980. godine imali omjer 11:0. Nabili smo im kompleks – kazao nam je košarkaški trenerski doajen Mirko Novosel.

Iza nogometa i košarke

Formula uspjeha bila je pronalaženje ekstra talenata po klubovima, ali i, kako kaže Novosel, po različitim selima na nečije dojave, petogodišnji dril u kadetima i juniorima te učestala sučeljavanja s američkim sveučilišnim momčadima. Usto, zahvaljujući Savezu, svi reprezentativci bili su na oku, jer prije 30. godine nisu mogli u inozemstvo.

Formula uspjeha posve neusporediva s besprijekornim francuskim rukometnim sustavom, čija baza (podatak iz 2012.) od 470.590 registriranih profesionalnih rukometaša, uz talent, vrhunski stručni rad i uvjete ne može proizvesti ništa manje od svjetskih prvaka.

Pitanje je, međutim, koliko će ludu berbu rukometnih zlata vrednovati sami Francuzi. Rukomet je tamo, naime, tek ''drvena medalja'', iza nedodirljivih nogometa, košarke i ragbija. Iako sam Karabatić protiv Zidanea i Parkera zajedno u broju zlata vodi čak 8:3!

>> Onesta dostigao Johanssona po broju medalja, Červar među najboljih pet

>> Francuska peti put svjetski prvak, Katar nije imao snage za senzaciju

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije