Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Otišla legenda

Niki Lauda godinu prije nesreće bio je gost Večernjakove izložbe na ZV-u

Niki Lauda
Foto: Arhiva Večernjeg lista/PA/PIXSELL
1/10
21.05.2019.
u 22:10

Preminuo je u krugu obitelji 44 godine nakon teške nesreće u Njemačkoj iz koje se jedva izvukao živ

Bivši trostruki svjetski prvak u formuli 1 Niki Lauda preminuo je u dobi od 70 godina. Legendarnom austrijskom vozaču prije manje od godinu dana obavljena je transplantacija pluća.

Zdravstveni problemi su se nastavili, a u zadnje vrijeme još se pogoršalo. Preminuo je u krugu obitelji 44 godine nakon teške nesreće u Njemačkoj iz koje se jedva izvukao živ.

Foto: Arhiva Večernjeg lista
Niki Lauda godinu prije nesreće, 25. rujna 1975., napisao je  posvetu za čitatelje Večernjeg lista. Austrijanac je bio poseban gost Večernjakove izložbe na Zagrebačkom velesajmu.

A sljedeće sezone na Grand Prix utrci na stazi u Nürburgringu doživio je nesreću. Austrijski pilot zabio se u ogradu brzinom od 200 kilometara na sat. Lauda je ostao zarobljen u zapaljenom Ferrariju, a kaciga mu je od udara odletjela s glave.

Život su mu spasile kolege koji su zaustavili bolide te ga uspjeli izvući iz buktinje. Godinu dana nakon nesreće Lauda je objavio priču o događajima na stazi i o onome što se događalo poslije. Opisao je kroz kakav je pakao prolazio te se plašio da će izgubiti vid.

– Merzario, Ertl i Lunger izvukli su me iz zapaljene olupine. Položili su me na livadu. Merzario mi je pažljivo rastvorio odijelo i počeo mi masirati srce. Irac John Watson kleknuo je iza mene i pridržavao mi glavu.

Upitao sam ga: ''Kako izgledam?'' 

''Ne tako ružno'', lagao je Watson.

''Lice?''

''Okej je, Niki, okej...''

Kada je stigao u bolnicu počeli su bolovi.

– Sjećam se leta s helikopterom. Ležao sam na nosilima i pitao liječnika kamo letimo. Još me ništa nije boljelo. Osjetio sam, međutim, kako mi oči otiču. Liječnik je pogledao na sat i rekao: ''Za 45 minuta bit ćemo u odličnoj klinici.''

Helikopterom je prebačen do Ludwigshafena, a potom vozilom hitne pomoći prevezen u Mannheim.

– Oči su mi tada bile užasno natečene, a počeo sam osjećati jake bolove. Dobio sam sredstvo za smirenje i spavanje, ali želio sam ostati budan. Želio sam se svom snagom boriti za život. U glavi su mi se rojile crne misli. Što ako zauvijek ostanem slijep? To me najviše plašilo – priznao je Lauda i nastavio:

– Pluća su bila otrovana plinovima i tu je bila čista situacija, ili ću biti jači od otrova ili ću umrijeti. A oči? Hoću li ponovno moći gledati?

Niki Lauda
1/19

Nekoliko dana je bilo kritično, ali sve je završilo dobro.

– Pet dana nakon nesreće otekline na očima počele su se smanjivati. To je bilo čudo. Ponovno sam mogao vidjeti suprugu, majku i brata koji su još bili uz moju postelju. Na sebi su imali zelena sterilizirana odijela. ''Bože, svi mi izgledate kao Marsovci'', šapnuo sam.

Lauda je 40 dana kasnije ponovno sjeo u bolid. Karijeru je završio 1985. godine, a ukupno je izborio 25 pobjeda.

>> Video i galeriju o legendi formule 1 Niki Laudi pogledajte na vrhu teksta

Ključne riječi

Komentara 3

Avatar tituš
tituš
08:41 22.05.2019.

nekoliko je velikana ovog sporta, on zasigurno pripada na postolje ..Šumi, Sena, Niki, zasigurno mogao bi biti i neki drugi poredak ..

DU
Deleted user
22:46 21.05.2019.

Čitajući naslov članka prvo sam pomislio da je Niki Lauda imao nesreću jer je godinu prije bio gost.....VL!

BA
bazinga
11:44 22.05.2019.

Istina boli

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije