Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 190
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TEŽAK POČETAK

Naši talenti u neizvjesnost? Jarni: Rizik je za 16-godišnjaka iz Hrvatske ići u talijanski klub

Foto: Klupske fotografije
1/3
03.02.2023.
u 08:00

Dvojica talenata, Osječanin Sergej Levak i Siščanin Bartol Kunert, ove su zime postali članovi Rome, odnosno Lazija, i tako su već sa 16 godina svoje karijere stavili na veliku kušnju. O tome smo razgovarali s izbornikom reprezentacije do 17 godina, koji je i sam nekad igrao u Italiji

Siječanjski prijelazni rok osiromašio je dva hrvatska kluba za dvojicu dragulja: Osijek je u Romu transferirao 16-godišnjega Sergeja Levaka, dok je njegov vršnjak, Siščanin Bartol Kunert, iz Rudeša prešao u Lazio. Oba naša kluba zadovoljno trljaju ruke, smatrajući da su sklopili velike poslove.

– Mi u Rudešu ne možemo biti ponosniji; jedan mali kvartovski klub prodao je nogometaša iz svoje škole u veliki, slavni talijanski klub. Naravno, sve je to napravljeno u dogovoru s Bartolovim roditeljima, jer takva se ponuda jednostavno ne odbija – kazao nam je direktor Rudeša Stipe Čondrić i dodao:

– Ponosni smo i na našu nogometnu školu, u kojoj smo broj dječaka podigli na petsto. Cilj nam je da što više igrača koje stvorimo igra u našoj prvoj momčadi. Žao mi je što Bartol za nju nikada nije nastupio, no njegov transfer najbolja je poruka dječacima da se isplati doći u Rudeš i igrati u našim mladim momčadima. Lazio je Kunerta odlučio dovesti nakon što ga je neko vrijeme skautirao u našoj kadetskoj momčadi.

Sudbina neizvjesna

Levakova je priča slična: on je također skautiran dok je nastupao za Osijekove kadete, a ocijenjen je kao izniman talent. Međutim, Levak je za sada na posudbi u Romi, praktički na probi do ljeta, te će rimski klub tek tada odlučiti hoće li za njega platiti 600 tisuća eura. Dakle, sudbina mu je dotad neizvjesna.

Zanimljivost je da je Levaka u Romi dočekao njegov vršnjak, također rođen 2006. Riječ je o Splićaninu Mati Ivkoviću, također veznom igraču, koji nastupa za Rominu momčad do 18 godina. U njoj je ove sezone skupio samo četiri nastupa, a u prošloj je u momčadima U-17 i U-18 imao samo 13 nastupa. Inače je kapetan hrvatske reprezentacije do 17 godina, za kojega je Roma Hajduku platila 600.000 eura.

Je li odlazak u ovoj dobi, sa 16 godina, veliki rizik za mladoga nogometaša koji odlazi u sasvim drukčije okruženje te je suočen s mnogo većim zahtjevima?

– Pa tako se postaje igrač! Kad te zove Lazio, nemaš što razmišljati, tu nema emocija. Ideš tamo dokazati da si igrač. Iako je to križni put za mladoga igrača, on dobiva veliku šansu za afirmaciju. Uspije li tamo pokazati sav svoj talent, Kunertu će biti otvorena sva vrata – kazao je Stipe Čondrić.

Izbornik reprezentacije do 17 godina, slavni internacionalac Robert Jarni, tvrdi da je odlazak tako mladoga igrača ipak svojevrstan rizik.

Rizik je to za juniora, pa i seniora, ovisno o tome kako će mu proteći proces prilagodbe, a pogotovo za igrača u kadetskoj dobi. Način rada u većemu klubu sigurno je drukčiji, zahtjevi su veći. Ako taj naš igrač u svojoj momčadi nije među dvojicom najboljih ili ako nije bolji od najboljega njihovoga domaćega igrača, vratit će ga kući – kaže Jarni.

Sve je individualno

Jarni se ovom zgodom prisjetio svojega dolaska u Hajdukove juniore, a to je bilo sad već daleke 1985. godine.

– Nisam tada imao nikakvu inozemnu ponudu, ali dvojica mojih suigrača prihvatila su ih. Nijedan nije uspio vani. No to nije univerzalni obrazac. Sve je individualno, ovisi o tome koliko je igrač u glavi spreman na takvu promjenu, kakvo je novo okruženje, kojom će se brzinom adaptirati. Neki su za to spremni, a neki nisu – kaže Jarni, koji u selekciji do 17 godina vodi mladoga Ivkovića.

17.09.2022., Split - Robert Jarni i Marco Matterazzi predstavili su pehar za naslov svjetskog nogometnog prvaka. Robert Jarni Photo: Miroslav Lelas/PIXSELL
Foto: Miroslav Lelas/PIXSELL

Poznato je da je Italija najprimamljivija za mlade hrvatske nogometaše, ali istodobno je to i mukotrpan poligon na kojemu uspijevaju samo najčvršći i najbolji. Primjerice, doista vrhunski talent iz Rijeke Borna Panić čak sedam godina proveo je u Juventusovoj školi, bio je kapetan njihove momčadi do 17 godina, no kako Juventus u prvu momčad vrlo rijetko uzima igrače iz svoje škole, daroviti se Panić u rujnu 2022. godine vratio u Rijeku. I ondje igra za juniore.

Rijeka je u ljeto prošle godine u Juventus prodala 17-godišnjega napadača Ivana Srdoča za milijun eura i uz veliku pompu, a o njegovim nastupima za Staru damu nema nikakvoga pisanoga traga.

A možda je samo problem u – Italiji. Naime, obitelj mladoga Istrijana Rocca Žikovića nije u siječnju 2021. godine prihvatila ponudu Juventusa, nego im se prihvatljivijim činio projekt Red Bull Salzburga. I tamo se Rocco, danas 18-godišnjak, sjajno razvija. Već je iz momčadi RB-a do 18 godina prešao u seniore drugoligaša Lieferinga, inače filijalu RB Salzburga, a nastupao je i u Ligi prvaka mladih. Rocco se sjajno prilagodio u Austriji, kao i Ćaleta-Car svojedobno. On je također sa 16 godina iz Šibenika prešao u Red Bull i tamo postao stoper za A reprezentaciju. Mladi Žiković ovih će dana potpisati novi ugovor s Red Bullom.

Komentara 5

Avatar Barba
Barba
08:24 03.02.2023.

Sjetite se malog Halilovića. Novi Messi, čudo od djeteta itd. Potpisao za Barcelonu i promijenio ne znam koliko klubova. I ništa. Svim tim klincima bi bilo bolje da jačaju nogice po kvrgavim travnjacima drugoligaša, trećeligaša, klubova u BiH itd. tee se bore za ulazak u prvu momčad prvoligaša. Baš kao što je učinio Modrić.

BE
Berri
09:59 03.02.2023.

Jari ne razumije da je odlazak mladog igrača sa 16 godina u strani, klub, recimo na sjever Italije najprije šansa roditelja da svom djetetu pruži dostojan život i mogućnost. Po Jarniju bi ta četveročlana obitelj trebala stanovati u trosobnom stanu od 70 kvadrata, i da igrač dobiva stipendiju od 500 eura. Neka djeca idu jer mi ionako kupujeme sve više i više stranaca koji uzimaju mjesto mladima. Čude se da su otišli Biuk i Ljubičić iz Hajduka, a da nabrojim sve te Eduke, Kačanikliće, Diamantakose, Mlakare, Nikole Kaliniće...jasno je da su i Biuk i Ljubčič iz Hajduka trebali otići sa 16 godina. Ovako su 2 godine slušali da se slabo razvijaju, da ne znaju zabiti gol, da su igrači za posudbu.

BE
Berri
09:47 03.02.2023.

ne razumijem se u ovo, ali po meni je sa 16 godina puno bolje otići u Milan, Atalantu, nego ostati u Osijeku. Naime, Osijek će ga ionako s 19 ili 20 godina poslati u Istru, a onda nakon 2 godine možda nešto bude, a možda i ne. Mladi igrač sa 16 godina u Milanu će naučiti puno o sportskoj psihologiji, disciplini, posvećenosti, završiti će školu, naučiti jezik, imati će kondicijskog trenera, najbolje uvjete u teretani, liječnika. Ne znamo da će doći do tržišne vrijednosti od 10 mil. eura, da li će imati godišnju plaću od 300.000 eura, ali to ne znamo niti u Hrvatskoj. Od 10 mladih Hrvata uspjeti je jedan ili dvojica. ostali su barem sa 18 godina naučili jezik, završili školu i integrirali se u život na sjeveru Italije

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije