Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 195
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Play-off Lige prvaka

Naše “grčko prokletstvo” počelo je 1995. – baš u Rijeci!

16.08.2017.
u 16:30

– Mislim da su Grci bili lukaviji, probojniji od nas i u Uefi. Uspjeli su isposlovati da se uzvrat ne igra u Splitu (igralo se dva tjedna poslije Oluje, nap. a.) i morali smo u Rijeku.

Rijeka večeras kreće u završnu epizodu misije koju bismo mogli nazvati gotovo nestvarnom. Iako je, naravno, moguće da uđe u Ligu prvaka, bila bi to zadivljujuća sportska senzacija. Već nakon ždrijeba bilo je jasno da su, u odnosu na Dinamove play-off utakmice protiv Malmöa, Maribora i Skenderbeua, Riječani daleko od uloge favorita, a još su nakon Salzburga ostali i bez baruta. No, jednom i ta suša mora stati.

Koja Rijeka teče kroz Pirej, saznat ćemo večeras od 20.45. U nezgodnom trenutku, nakon dva poraza, stiže prvi ogled s favoriziranim Olympiakosom, no i da je u puno boljoj formi i da su ostali svi igrači bez kojih je ostala, Rijeci to ništa ne bi jamčilo ondje gdje su padali i jači. Tradicija hrvatskih momčadi u dvobojima s grčkima zapravo je – užasavajuća. Panathinaikos, Olympiakos, PAOK, AEK... lista je klubova koji su od 1995. izbacivali predstavnike HNL-a.

Hajduk se nikad nije oporavio

Jedini koji je našao lijek za grčko prokletstvo bio je Mile Petković sa Slavenom Belupom! Izbacivanje solunskog Arisa u 2. pretkolu Uefina kupa najveći je europski uspjeh Koprivničanaca.

Prvi čin naše grčke tragedije dogodio se još 1995. baš u Rijeci. Nakon što je sezonu prije igrao u četvrtfinalu Lige prvaka s Ajaxom, Hajduk je u sljedećim kvalifikacijama izvukao Panathinaikos. Novi poljudski ples milijuna bio je nadohvat ruke nakon 0:0 u Ateni i 1:0 u 5. minuti pogotkom Štimca. No, u 54. minuti ukazao se Argentinac Borelli. Pao je otišao dalje, a Hajduk je duboko pao.

– Mislim da su Grci bili lukaviji, probojniji od nas i u Uefi. Uspjeli su isposlovati da se uzvrat ne igra u Splitu (igralo se dva tjedna poslije Oluje, nap. a.) i morali smo u Rijeku. Iako je Kantrida bila sva u bijelom, to nije bilo to – prisjetio se jednom prilikom Aljoša Asanović. Da, osim što su uglavnom bolji, Grci su često i veći prevaranti od nas. Hajduk se od tog ispadanja nikad nije uspio oporaviti – ni u Europi ni kod kuće gdje je do tada bio dominantan s tri naslova u prve četiri sezone HNL-a. Tadašnji predsjednik Nadan Vidošević ubrzo je napustio klub, a ubrzo je isplivao i dug od 15 milijuna njemačkih maraka.

Vaha jurio s četiri napadača

Tri godine poslije, drugi grčki velikan bio je koban za Croatiju, kojoj je u zadnjem kolu skupine Lige prvaka trebala pobjeda od 2:0 protiv Olympiakosa da bi ušla u četvrtfinale. Igralo se po strahovitoj hladnoći, maksimirski teren bio je na -15 stupnjeva zaleđen poput klizališta. Grci su padali kao kruške braneći prednost, a stadion je proključao kad je Jeličić zabio za 1:0. No, Gianakopoulos nam je u 64. minuti ubio nadu u proljeće. Déjà-vu se dogodio 2010. kad je Dinamu trebala pobjeda protiv PAOK-a da bi prošao skupinu Europske lige, a opet se igralo po dubokom minusu. Vahidu Halilhodžiću nisu pomogli ni debeli šal i rukavice, a ni četiri napadača (Beqiraj, Kramarić, Slepička, Rukavina) kad je Salpingidis zabio za 1:0. Istim je rezultatom Dinamo prije pao i u Solunu.

Nepunih godinu dana poslije, Bilić je doveo vatrene u Pirej u završnici kvalifikacija za EP u Poljskoj i Ukrajini. Ni Modrić nije pomogao, Samaras i Gekas torpedirali su nas sa dva gola u završnici prema dodatnim kvalifikacijama, a Bilića je od otkaza jedva spasio Zdravko Mamić. Srećom, u doigravanju razbijena je Turska.

Bilo je toga još, Dinamo je u mandatu Zorana Mamića dvaput bio blizu protiv Olympiakosa i opa puta pao (0:1 u Maksimiru i 2:1 u Pireju), Hajduk je protiv AEK-a u skupini Europske lige oba puta “popio” 1:3 a imao je Subašića, Ibričića, Vukušića, Sharbinija... Osijek je ispao 2001. s dva poraza od AEK-a, a Lokomotiva je 2015. “popila” šesticu u Solunu s aktualnim izbornikom Čačićem.

Padali su pred našim klubovima i bundesligaši i premijerligaši, ali kad vidimo Grke, mi padnemo u nesvijest, omjer je “ajme majko”. Riječani će pokušati ono što generacijama HNL-ovaca nije uspjelo, a da bi prekinuli tu groznu tradiciju za početak bi trebali prebaciti “trenutak istine” na – Rujevicu. 

Celtic (Ško) – Astana (Kaz) 20.45

Hapoel B.S. (Izr) – Maribor (Slo) 20.45

Istanbul (Tur) – Sevilla (Špa)20.45

Napoli (Ita) – Nice (Fra) 20.45

Olympiakos (Grč) – RIJEKA (HRV) 20.45

Uzvratne utakmice igraju se za tjedan dana. Pobjednici idu u skupinu Lige prvaka, poraženi nastavljaju natjecanje izravnim ulaskom u skupinu Europske lige.

Trener: Matjaž Kek (55)

Uzvratni susret:

Rujevica – utorak, 22. kolovoza, 20.45 sati

Sudi Zwayer

Prvu utakmicu u Pireju sudit će Nijemac Felix Zwayer koji je 2012. u skladu s imenom bio “srećko” za Dinamo u velikom preokretu protiv Ludogoreca. Produljio je utakmicu osam minuta. S pravom, jer su se igrači Ivajla Peteva valjali cijelo drugo poluvrijeme. A bio je i malo ljutit na Bugare jer su ga prevarili pri drugom golu kad je Marcelinho “štopao” loptu rukom.

Rijeka dogovorom klubova neće imati navijača u Pireju, a Armada je organizirala gledanje utakmice na velikom videozidu na zapadnoj tribini kultnog stadiona na Kantridi.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije