Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 109
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Gretel Bergmann

Nakon 73 godine joj vraćen rekord u skoku u vis

Atletika
Reuters
23.11.2009.
u 21:08

Pune 73 godine nakon što je preskočila 1.60 metara, danas 95-godišnjoj Gretel Bergmann priznat je njemački rekord u skoku u vis.

Bergmann je taj rezultat ostvarila mjesec dana uoči Olimpijskih igara u Berlinu 1936., ali su joj ga Adolf Hitler i Nacionalsocijalistička stranka poništili i zabranili joj nastup na Igrama samo iz razloga što je bila Židovka.

Zanimljivo, umjesto nje su na Igre poslali Doru Ratjen za koju se naknadno ispostavilo da je bila muškarac.

Njemački atletski savez u ponedjeljak je koliko-toliko odlučio ispraviti nepravdu, vrativši joj rekord i upisavši je u povijesne knjige.

"To nikako ne može biti iskupljenje za ono što joj je napravljeno, ali se radi o činu pravde i simboličnoj gesti", poručili su iz Njemačkog atletskog saveza.

Bergmann je 1937. emigrirala u Sjedinjene Američke Države gdje i danas živi.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije