Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 137
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Odlazak Samarancha

Naklon vječnoj ikoni olimpizma: Otišao je najveći uz Coubertina

Juan Antonio Samaranch
Reuters
22.04.2010.
u 18:21

Juan Antonio Samaranch, nezaboravni velikan u povijesti sporta i 20. stoljeća uopće, ispraćen je u četvrtak na posljednji počinak u Barceloni.

U krugu obitelji i visokih španjolskih uzvanika održana je komemoracija. Samaranchov veliki prijatelj Antun Vrdoljak kaže:

Najteže zbog Dražena

– Postoji u svijetu dobar običaj da se prijatelja ne uznemirava. Normalno je da je pogreb u uskom krugu, pa gdje bi oni s nama da smo svi došli. Bit će velika komemoracija u Lausanni, u muzeju koji je Juan Antonio podigao i kojim se posebno ponosio, ali i na Igrama mladih u Singapuru.

Najugledniji Hrvat u Međunarodnom olimpijskom odboru ići će na komemoraciju u Lausannu, a jučer se čuo sa Samaranchovim sinom Juanom Antoniom.

– Doživljavam ga kao svog sina, eto koliko mi je drag. Rekao mi je: "Ne možemo vas sve uznemiravati i dovoditi na pogreb. Vidjet ćemo se na komemoraciji."

Vrdoljaka su pogodile neke riječi o Samaranchu.

– Nekakav je Nijemac napisao knjigu koja je demantirana od korica do korica. I netočno je da je ikoga natjerao da glasuje za Atlantu. Dapače, zbog ZOI u Salt Lake Cityju proveo je strogu istragu i izbacio bez milosti 16 od 80 članova odbora!

Kaže da će mu u najljepšem sjećanju ostati trenuci u Lausanni 1991. kad je primio Hrvatsku u olimpijsku obitelj, a najteži zajednički trenutak bio im je nakon smrti Dražena Petrovića.

Svirana olimpijska himna

– Čuli smo se, Dražena je obožavao. Samo je ponavljao "Bože moj, kako je to moguće, kako je moguće da pogine u autu!"

Ceremonija Samaranchova ispraćaja započela je olimpijskom himnom i riječima Jacquesa Roggea, predsjednika Međunarodnog olimpijskog odbora: "Samaranch je najveći vođa olimpijskog pokreta nakon osnivača Coubertina."

Završena je pjesmom "Amigos para siempre" (Prijatelji zauvijek) koja je obilježila Igre u Barceloni. Kći Maria Teresa rekla je da je to bila očeva najdraža pjesma. Lijes je prevezen u katedralu u Barceloni.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije