Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 128
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRVO PA MUŠKO

Najluđi SP ikad: Suci nosili odijela, Egipćani zakasnili na brod, Urugvajac bez ruke zabio u finalu

SP 1930.
Foto: Screenshot: Youtube
1/3
07.12.2022.
u 18:26

Najprgavija ekipa turnira bila je Argentina. Amerikancu Ralphu Traceyju slomili su nogu, a njegovom suigraču izbili četiri zuba. Fizioterapeut je uspio onesvijestiti samog sebe, a rumunjsku ekipu birao je kralj. Jedan Rumunj se razbolio pa morao u bolnicu u Italiji, a uskoro se proširila lažna glasina kako je umro.

Svjetsko prvenstvo u Kataru 22. je po redu najveće međunarodno nogometno natjecanje. Povijest Mundijala traje već gotovo sto godina, a sve je počelo 1930. godine u Urugvaju. Riječ je o prvom i ujedno najluđem SP-u do danas, koje je obilježio niz nevjerojatnih činjenica.

Krenimo od sudaca, koji su tijekom utakmica nosili odijela, u odnosu na današnju klasičnu opremu. Što se reprezentacija tiče, igrače rumunjske reprezentacije birao je kralj, a ne izbornik. Sve europske reprezentacije doputovale su na parobrodu, ali morali su stati u Rio de Janieru da pokupe brazilske nogometaše. Egipat nije sudjelovao na prvom SP-u, jer su igrači - zakasnili na brod.

Foto: Screenshot: Youtube

Najprgavija ekipa turnira bila je Argentina. Policija je, naime, morala intervenirati na njihovom susretu protiv Čilea, a još ružnije bilo je na utakmici polufinala protiv SAD-a. Amerikancu Ralphu Traceyju slomili su nogu, ali je čak igrao do poluvremena. Izmjene nisu postojale pa je SAD morao do kraja biti s desetoricom. Argnetinci su, k tome, jednom protivničkom igraču razbili četiri zuba, a drugi je završio u bolnici.

Američki fizioterapeut Jack Coll u jednoj je situaciji potrčao prema sucu, spotaknuo se, razbio bocu kloroforma u džepu i pao u - nesvijest

Foto: Screenshot: Youtube

Urugvajac Hector 'El Manco' Castro, koji je imao jednu ruku, zabio je prvi gol na Svjetskom prvenstvu, a potom i u finalu protiv Argentine, kojeg je Urugvaj dobio s 4:2. Slućajno si je amputirao ruku motornom pilom u dobi od 13 godina. 

Više od 15 tisuća argentinskih navijača krenulo na utakmicu finala na parobrodu, ali su se izgubili u magli i stigli dan prekasno. Bilo je i protesta. 

Po povratku s natjecanja, rumunjski igrač Alfred Eisenbeisser Feraru razbolio se i završio se u bolnici u Italiji. Proširila se glasina da je umro, njegova majka pripremila je sprovod, a onda se pojavio na kućnom pragu. Oporavio se i predstavljao Rumunjsku u klizanju i bobu na Olimpijskim igrama. 

Sve utakmice, komentare i analize vatrenih pratite na portalu Večernjeg lista


Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije