Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 22
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NEVJEROJATNI TRANSFERI

Najluđa HNL zima: Bočkajev transfer je bio najutjecajniji zbog logičnih razloga

storyeditor/2022-02-24/PXL_230122_91606223.jpg
26.02.2022.
u 15:11

Prvi i glavni razlog je što je Bočkajev odlazak iz Osijeka u Dinamo jedini veći transfer ove zime u kojem je igrač otišao iz redova jednog pretendenta za naslov direktno u redove drugog, tako da je transfer imao utjecaj na dvije momčadi koje se bore za vrh

Najluđi zimski prijelazni rok u povijesti Prve HNL završio je prije desetak dana pa sad s malim odmakom definitivno vrijedi pogledati kojih je deset najvećih transfera ovog dugog i zabavnog prijelaznog roka, a poslagali smo ih po kriteriju direktnog utjecaja na igru te na utrku za naslov u kojoj su se sva četiri pretendenta pojačavala.

Ferro bio poput Diasa

Mnogi na prvu vjerojatno ne bi pomislili da je transfer Petra Bočkaja u Dinamo na prvom mjestu, ali postoje vrlo snažni razlozi zašto je na ovom popisu “transfer na Badnjak” broj jedan. Prvi i glavni razlog je što je ovo jedini veći transfer u kojem je igrač otišao iz redova jednog pretendenta za naslov direktno u redove drugog, tako da je transfer imao utjecaj na dvije momčadi koje se bore za vrh, a drugi razlog je što se ne radi o bilo kojem igraču, već o čovjeku koji je uz Marka Livaju i Marina Jakoliša vjerojatno pružao najbolje individualne izvedbe u prvom dijelu ove sezone HNL-a. Već je u prvih nekoliko susreta pokazao koliko će Dinamu značiti ta kvaliteta po lijevoj strani, jer su se plavi na toj poziciji ‘krpali’ još od odlaska Joška Gvardiola. Osijek je nakupovao odlične igrače kako bi nadomjestio nedostatak kreativnosti i opasnosti koju je Bočkaj pružao, što samo potvrđuje činjenicu da je ovaj zimski transfer vjerojatno prouzročio najviše posljedičnih događanja u HNL-u. Ima još igrača koji su prešli iz jednog pretendenta za naslov u drugi, ali, npr., Marin Leovac nije toliko utjecajan igrač kao Bočkaj.

Foto: hajduk.hr

Drugo mjesto ide Hajdukovu novom stoperu Ferru. Moramo naglasiti da je prije 3-4 godine Ferro u Benfici bio na otprilike istom glasu kao Ruben Dias, njegov tadašnji suigrač i jedan od najboljih stopera svijeta u ovom trenutku u dresu Manchester Cityja. Ferru se dogodio niz od četiri loše utakmice zbog čega je izgubio povjerenje, zatim ozljeda zbog koje je dugo izbivao s terena, i to je bilo dovoljno da ga Benfica više ne drži u prvom planu. Ali činjenica da je Ferro (koji je tek 24-godišnjak) s 21 godinom na leđima bio toliko dobar može samo dati razlog za veselje Hajduku. Čak i ako je njegova kvaliteta nekim slučajem nazadovala, i 70 posto onog Ferra otprije tri godine bilo bi sjajna akvizicija za hrvatski klub koji želi puno. Zasad u Hajduku pokazuje da je vrhunski igrač i već je sada strahovito važna karika za bijele.

Na trećem mjestu je Mijo Caktaš. Mijo je ovako visoko na ovoj ljestvici zbog jednog jasnog i jednostavnog razloga – to je čovjek koji ‘trpa’ golove u HNL-u. S 29 godina na leđima već je u društvu top 10 strijelaca HNL-a svih vremena s 85 pogodaka i rekordni je strijelac Hajduka u povijesti HNL-a. Nećete ga možda vidjeti da svakog tjedna izvodi neke lude poteze, udarce ili dodavanja, ali doći će pred gol i nekako će ga zabiti. Upravo jedan takav igrač trebao je Osijeku budući da Mierez trenutačno nije ni na 30 posto učinka iz prošle sezone, a ni igrači poput Topčagića i Dakua nisu se pokazali golgeterima. Već je u prva četiri susreta poentirao tri puta i pokazao da može biti igrač prevage za klub koji jedini u ovoj utrci ganja svoj prvi prvenstveni trofej.

Slijedi ga još jedno Osijekovo pojačanje. Ovakav uzlet Gorice u Prvoj HNL ima svoje mnoge razloge, ali jedan od glavnih je Kristijan Lovrić iz Ogulina, koji je na mala vrata ušao iz Druge HNL i počeo harati HNL-om pomogavši Gorici pri vrlo brzom i snažnom učvršćivanju na sredini ljestvice, pa čak i u borbama za europska mjesta. S 46 pogodaka u tri i pol sezone HNL-a sigurno je dokazao da mu je mjesto u jednom od većih klubova, a kvalitetu je primijetio i izbornik Zlatko Dalić koji je Lovriću dao šansu u reprezentaciji kao prvom igraču u Goričinoj povijesti. Njegove kvalitete očito su onim luđačkim dočekom prepoznali i Osječani, a sad nam preostaje vidjeti kako će se sjajno lijevo krilo snaći pod Nenadom Bjelicom. Jako važan adut u utrci za naslov.

Na peto, možda malo i prenisko mjesto ove ljestvice, stavili smo Nikolu Kalinića, čisto zbog recentne rutine HNL-a ili pak direktnog utjecaja na igru svojih momčadi igrača koji su iznad njega na popisu. Kad bismo ove transfere rangirali isključivo po zvučnosti imena na papiru, Nikola bi bio uvjerljivo na prvom mjestu. On vrlo vjerojatno s 34 na leđima ne može u Hajduku raditi ono što radi Marko Livaja, ali ako uspije surađivati s njim kao isturena špica na pravi način, Hajduk bi zbog njegove kvalitete mogao pobjeđivati u nekim važnim i velikim utakmicama jer ne smijemo zaboraviti da je Kalinić tijekom svoje karijere zabijao u velikim utakmicama, kako za Dnjipro, Fiorentinu, Milan, Atlético Madrid i Romu tako i za hrvatsku reprezentaciju. 

Grgića zovu ‘bijeli Kante’

Iza njega na ljestvici je još jedno pojačanje Hajduka, veznjak Lukas Grgić. Govorili smo o Lukasovu dolasku u Hajduk kao velikom pojačanju dok ga ljudi baš i nisu previše doživljavali kao takvog. No, nakon što je Grgić odigrao nekoliko utakmica u dresu splitskog prvoligaša, već je zavrijedio nadimke poput “Lukas radilica” i “bijeli Kante”, a došao je iz LASK-a za samo 100 tisuća eura, na mala vrata, no s iskustvom igranja važnih europskih utakmica.

20.02.2022., stadion HNK Rijeka, Rijeka - Hrvatski Telekom Prva HNL, 24. kolo: Rijeka - Sibenik. Ivan Delic, Felipe Davila Andres Solano. Photo: Nel Pavletic/PIXSELL
Foto: Nel Pavletic/PIXSELL/Privatni album

Definitivno vrijedi spomenuti i Dinamovo pojačavanje dubine u napadu preko Mahira Emrelija te Rijekino odlično krpanje na desnom beku preko Atléticova Andresa Solana (na fotografiji iznad), a tu je i sjajno drugoligaško pojačanje za Osijek iz Orijenta, ofenzivac Kristian Fućak, te Hajdukova jako pametna kupnja zahvalnog desnog bočnog Dine Mikanovića koji će im poslužiti za doziranje minutaže prvom desnom beku, 34-godišnjem Gergu Lovrencsicsu..•

 

Utjecajni transferi ove zime u Prvoj HNL:

1. Petar Bočkaj (Osijek -> Dinamo)      

2. Ferro (Benfica -> Hajduk)

3. Mijo Caktaš (Damac -> Osijek)      

4. Kristijan Lovrić (Gorica -> Osijek)      

5. Nikola Kalinić (Verona -> Hajduk)      

6. Lukas Grgić (LASK -> Hajduk)

7. Mahir Emreli (Legia -> Dinamo)      

8. Andres Solano (Atlético -> Rijeka)      

9. Kristian Fućak (Orijent -> Osijek)      

10. Dino Mikanović (Kairat -> Hajduk)      

Komentara 2

KR
kruni
23:16 26.02.2022.

Da je Bogdo osto di je i bio

DU
Deleted user
17:34 26.02.2022.

Čini mi se kako je Osijek najbolje tržio i utržio.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije