Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 21
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ANALIZA UČINKA

Najgori, ali i moguć scenarij - da emotivni Ivan Leko sam odluči otići iz Hajduka

storyeditor/2023-04-17/PXL_120423_99334032.jpg
Luka Stanzl/PIXSELL
18.04.2023.
u 07:00

Što je Ivan Leko donio Hajduku ovog proljeća? Kad je Leko preuzeo bijele, za Dinamom su zaostajali četiri boda, a sada je zaostatak nedostižnih 12 bodova

Što je u kontekstu sveukupnoga dojma – i još više bodovno, odnosno statistički – trener Ivan Leko donio Hajduku ovoga proljeća? Povod za ovu priču, naravno, glatki je poraz Hajduka u jadranskom derbiju od Rijeke 0:2, koji neminovno za sobom vuče brojne analize, među ostalim i paralelu učinka Ivana Leke i Sergeja Jakirovića, dvojice trenera koji su u avanture sa svojim novim klubovima krenuli u isto vrijeme, na početku proljetnoga dijela prvenstva.

No, za početak analize o Leki – kao referentnu točku uzeli smo učinak trenera Hajduka za kojim navijači bijelih još uvijek uzdišu, Valdasa Dambrauskasa. Krenimo redom: Ivan Leko s Hajdukom čvrsto drži drugo mjesto na ljestvici, te se plasirao u finale Kupa. Istina, Leko je Hajduk i zatekao na drugom mjestu kada je na klupi naslijedio Mislava Karoglana, a plasman u finale Kupa ostvario je s dvije pobjede u gostima, nad Osijekom i Slavenom Belupom.

Klupska stranica Hajduka navodi da je Leko u 14 utakmica na klupi u oba natjecanja ostvario osam pobjeda uz postotak pobjeda 57,1, dok je u 12 utakmica u prvenstvu ostvario postotak pobjeda 52,8.

Konkretno, Leko je u 12 utakmica u prvenstvu ostvario šest pobjeda, jedan remi i pet poraza, uz podatak na koji Hajdukov trener teško može biti ponosan: ima negativnu gol-razliku 20:22.

Evo sada i prve usporedbe: Valdas Dambrauskas, koji je preuzeo Hajduk u studenome 2021., dakle usred sezone – bez da je odradio pripreme s Hajdukom i bez mogućnosti dovođenja igrača – u prvih 12 prvenstvenih utakmica osvojio je 26 bodova (7 više od Leke), uz gol-razliku 29:11! Imao je osam pobjeda, te po dva remija i poraza, među ostalim pobijedio je i Dinamo u Maksimiru s 2:0. Leko je na istoj lokaciji bio poražen 0:4.

Kada je Ivan Leko preuzeo Hajduk, njegov zaostatak na ljestvici za Dinamom bio je četiri boda (38:42), s tim da je Dinamo imao utakmicu manje. Danas je Dinamova prednost u odnosu na Hajduk plus 12 (66:54), uz napomenu kako je Dinamo zbog izrazito loše forme momčadi bio prisiljen smijeniti trenera Čačića.

E sada dolazi na red i usporedba s Jakirovićem. Naime, Hajduk je nakon 18. kola imao čak 22 boda više od Rijeke (38:16), a u eri Leke i Jakirovića ta je prednost istopljena na 13 bodova (54:41). Dapače, Jakirovićeva Rijeka najuspješnija je momčad proljeća s 26 bodova iz 12 utakmica, a Hajduk je u istom razdoblju osvojio već spomenutih 19 bodova, odnosno treća je momčad po uspješnosti ovoga proljeća.

I još nešto: Ivan Leko s Hajdukom je u proljetnom dijelu započeo malu revoluciju odbacivši Karoglanov sustav igre 4-2-3-1 (u kojemu Karoglan u 10 utakmica nije doživio nijedan poraz) i implementiravši sustav 3-5-2. Tu formaciju (pa i one 3-4-2-1, 3-4-3 koje je također isprobavao), Leko je početkom ožujka također bacio u koš i vratio se formaciji 4-2-3-1.

I što sad, što će poduzeti predsjednik Lukša Jakobušić, inače brz na okidaču kad su u pitanju Hajdukovi treneri? S jedne strane, postoji dosta elemenata za novu trenersku smjenu, jer – objektivno – Hajduk kod Leke ne igra ništa bolje nego što je igrao kod Dambrauskasa niti je napravljen ikakav pomak u rezultatskom smislu. A i navijači Hajduka po društvenim mrežama iskazuju golemo razočaranje izvedbama bijelih, što obično kod uprave znači palac dolje treneru.

12.04.2023., tadion Ivan Kusek Apas, Koprivnica - SuperSport Hrvatski nogometni kup, polufinale, NK Slaven Belupo - HNK Hajduk. Trener HNK Hajduk Ivan Leko. Photo: Luka Stanzl/PIXSELL
Foto: Ilustracija/Luka Stanzl/PIXSELL

Međutim, postoji i druga strana priče, ne baš uvjerljiva, ali ipak vrijedna sagledavanja. Naime, Ivan Leko, uz Tudora i Vulića, najveće je trenersko ime koje je zasjelo na klupu Hajduka posljednjih godina. Leko je došao u Hajduk s trofejnim backgroundom, pa i vrlo solidnim nastupima u Ligi prvaka s Club Bruggeom. Na kraju i ne najmanje važno, Ivan Leko ima neizrecivu emociju prema Hajduku.

On je, za razliku svih silnih prolaznika kroz Hajduk (Carrillo, Tramezzani, Gustafsson, Dambrauskas), neusporedivo više od običnoga trenerskoga profesionalca. Leko je u duši hajdukovac i on svaki Hajdukov poraz duboko proživljava, pateći poput svakog pravoga, punokrvnoga navijača s poljudskoga istoka.

I tu se možda krije najozbiljnija prijetnja ‘prgavoj obitelji’ – što ako emotivno izmučeni i razočarani Leko na kraju sezone shvati da s ovim kadrom i ne može više i bolje od ovoga, i sam se – u Hajdukovu najboljemu interesu – povuče s klupe? Kako god Lekin Hajduk danas izgledao, trenerov odlazak bio bi za klub korak unatrag. Leko je preveliko ime da bi ga Hajduk potrošio za samo tri mjeseca.


 
 

Komentara 15

DU
Deleted user
08:57 18.04.2023.

Otjerali su Karoglana koji je imao 9 pobjeda u nizu i trebao nastaviti proljeće ..

Avatar ćaćasenevraća
ćaćasenevraća
08:33 18.04.2023.

Leko je u pola prvenstva odlučio mijenjati sustav igre hajduka u nešto što jako teško igraju i najveće ekipe na svijetu, a na raspolaganju je imao igrače iz županijske lige. I još je u svemu bio uporan dok voda nije došla do grla. I opet će uzeti kakav takav trofej koji će "pokriti" još jednu lošu sezonu.

GO
Gorskivuk5
13:08 18.04.2023.

Biježi leko, torcida ganja igraće i trenere.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije