Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Naslov je imperativ

Nacionalni sport u Brazilu nije nogomet, nego pljeskanje svjetskim prvacima

Neymar
Foto: Reuters (Ilustracija)
01.06.2014.
u 10:40

U ovih 18 mjeseci, otkad je na kormilu Brazila, Scolari je u 20 utakmica samo dva puta izgubio. Lani je Brazil pod njegovim vodstvom pregazio Španjolsku u finalu Kupa konfederacija, natjecanja koje je zapravo zagrijavanje za SP

Kad je u studenome 2012. godine drugi put sjeo na brazilsku klupu, izbornik Luiz Felipe Scolari dobro je znao da je pred njim imperativ bez zadrške: osvojiti šesti naslov svjetskog prvaka! Istina, Brazil uvijek ima taj imperativ uoči svjetskih prvenstava (Selecao je jedina momčad koja je sudjelovala na svim SP-ima!), ali sad je sve pojačano spoznajom da je Brazil i domaćin natjecanja, pogrešan korak u vlastitoj domovini sigurno nitko ne bi oprostio Scolariju i igračima.

Samo dva poraza

Sjećamo se, uostalom, da su deseci tisuća navijača dočekali Ronalda i društvo u zračnoj luci u Rio de Janeiru nakon 0:3 poraza od Francuske u finalu SP-a 1998. godine. Dočekali su ih, izviždali i grubo izvrijeđali...

- Predobro poznajem mentalitet svog naroda. Kad si drugi, onda si nevažan. Uostalom, tko kreće na natjecanje razmišljajući da će biti drugi? Nitko, baš nitko! A znate li što je u Brazilu nacionalni sport? Ne, nije to nogomet, nacionalni je sport – pljeskanje pobjednicima i prvacima! I zato od prvog dana svojim igračima govorim: idemo po naslov svjetskog prvaka, idemo nagnati naše navijače da nam plješću – rekao je Scolari, koji već u džepu ima jedan naslov svjetskoga prvaka s Brazilom, bilo je to 2002. godine u Japanu i Južnoj Koreji.

Scolari, dakle, ima potrebno iskustvo za vođenje momčadi na turnirskom natjecanju, a ispunio je i još jedan preduvjet koji mora ispuniti svaki izbornik koji sanja naslov svjetskog prvaka. Naime, još nikad nijedna reprezentacija nije postala svjetski prvak s izbornikom strancem! Sve su svjetske prvake vodili "domaći" ljudi...

U ovih 18 mjeseci, otkad je na kormilu Brazila, Scolari je u 20 utakmica samo dva puta izgubio. Lani je Brazil pod njegovim vodstvom pregazio Španjolsku u finalu Kupa konfederacija, natjecanja koje je zapravo zagrijavanje za SP. U tih 20 posljednjih utakmica, Brazil je zabio 54 gola (2,7 po utakmici), a primio 15 (0,7 po utakmici). Na 50 posto utakmica, dakle u deset dvoboja, brazilska je mreža ostala nedirnutom, među tih deset su i okršaji sa Španjolcima i Francuzima.

Scolari ima sastav

Statistika, eto, nudi zaključak da Brazil ima silno efikasan napad i betonski čvrstu obranu! Scolari forsira sustav 4-2-3-1, prije nekoliko dana otkrio je brazilskim novinarima udarnu postavu: Julio Cesar – Dani Alves, David Luiz, Thiago Silva, Marcelo – Luiz Gustavo, Paulinho – Hulk, Oscar, Neymar – Fred. Javnost je tih 11 igrača prihvatila gotovo bez zamjerke.

I nije čudno što je Scolari to učinio dva tjedna prije dvoboja s Hrvatskom, podsjetimo samo da je popis s 23 igrača za SP poslao u Fifu već 7. svibnja (prije nego što je naš izbornik Niko Kovač objavio širi popis od 30 igrača)! I to dostatno govori o Scolarijevoj filozofiji, temeljenoj na vjerovanju u svoju momčad, kojoj time gradi i samopouzdanje.

>> Perišić najveći dobitak, Vrsaljko može i lijevo, a Dudu nije u Kovačevim planovima

Komentara 3

BL
bluewitch
10:54 01.06.2014.

Nadobudni i puni sebe, ponašaju se kao da su božanstva i na terenu i izvan njega počevši od balavca Neymara. Treba ih, odmah, u prvoj utakmici spustiti na zemlju. Srećom na otvaranju ih čekaju pravi fajteri (samo mi je žao što nema Mandže) koji će pokazati gdje je mjesto brazilskim zečevima.

Avatar josip.prelcec.58
josip.prelcec.58
12:54 01.06.2014.

Kako budemo plakali.Jedina mogučnos da budete prvaci jesu SUCI pono ste poletjeli u visine a bolno bude prizemljenje...

CA
carpediem
14:06 01.06.2014.

Moze biti da osvoje Prvenstvo samo ovaj Brazil je meni slab u svakom slucaju je slabiji od onoga iz 2002 gon. tad su imali i homogenu ekipu i zvjezde koji su bili medju najboljim igracima svjeta i igrali su u najboljim klubovima, sad to nemaju, misilm da imaju homogenu ekipu ali to imaju i drugi

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije