Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
rukometne nade

Na vrata već kucaju novi klinci, spremni gaziti najveće

Stipe Mandalinić (1)
nph/ Alterphotos
26.01.2013.
u 09:24

Vladimir Canjuga: Odličnim potezom pokazalo se to što je izbornik Slavko Goluža na to natjecanje poveo brojne mlade igrače

Nema rukometnih trenera koji nešto znače na ovom svjetskom prvenstvu, poput Wilbeka, Rivere ili Oneste, koji nisu primijetili da Hrvatska iz godine u godine pronalazi neke nove klince u svom dvorištu. I to u dvorištu u kojem većina igra nogomet i košarku, sve češće i hokej na ledu.

Cilj je bio jasan

A ono što možda malo tko zna je činjenica da u ovom trenutku u inozemstvu imamo cijelu postavu mladih igrača koji igraju u najjačim europskim ligama. Oni tek kucaju na vrata seniorske reprezentacije. Tako u Španjolskoj brani Ašanin, u Njemačkoj brani Vukas, u Sloveniji, koja je danas među četiri najbolje svjetske reprezentacije, igraju Špelić (Maribor) i Slišković (Celje). U Švicarskoj imamo Mamića, a ovih dana je za francuski Nantes potpisao Stefan Vujić, najbolji strijelac hrvatske lige, koji je igrao za Poreč. Igra na mjestu srednjeg vanjskog i on bi uz Kaleba trebao nadomjestiti jednog dana Domagoja Duvnjaka. Kada su počele kadetske lige, prije 17 godina, trebalo je naći dobre trenere koji bi izdvajali talentirane igrače i koji su trebali osnovati selekcije za europska i svjetska natjecanja u mlađim dobnim kategorijama. S jasnim ciljem da ti dečki danas budu nositelji seniorske reprezentacije. Prvi takav trener bio je Vladimir Canjuga. S njim kao izbornikom osvojili smo europsko srebro, te svjetsko zlato i broncu u konkurenciji igrača do 18 godina. A znate li tko su bili glavni igrači na tim prvenstivma? Domagoj Duvnjak, Marko Kopljar i Ivan Čupić. Danas je ta trojka udarna u postavi Slavka Goluže.  

– Mogli smo imati i jednu medalju više. Naime, za Svjetsko juniorsko prvenstvo u Makedoniji 2007. godine nisam mogao računati na igrače CO Zagreba jer su imali obveze u Ligi prvaka. Bez Kopljara, Gojuna, Štrleka i Duvnjaka, bili smo na kraju četvrti – prisjetio se Vladimir Canjuga te dodao:  

Sustav je dobar

– Imamo dobar sustav, no nema ništa bez teškog rada u klubovima u tim mlađim selekcijama. To je rudarski posao i ne bi bilo loše kada bi država malo više ulagala u rukomet, a ne samo u nogomet. Ne treba zaboraviti da nisu samo naši seniori u svjetskom vrhu, to su i ostale naše mlađe kategorije. I kada je Goluža poveo brojne mlađe igrača na SP u Španjolsku pokazalo se to odličnim potezom – istaknuo je Canjuga.

Uz Canjugu se mlađim dobnim kategorijama u reprezentaciji bavio i Irfan Smajlagić koji je s kadetskom reprezentacijom osvojio europsko zlato u Estoniji, na natjecanju na kojem je Domagoj Duvnjak izabran za najboljeg igrača. Bilo je to 2006. godine, a godinu dana kasnije Slavko Goluža je s juniorskom reprezentacijom osvojio srebro na SP-u u Bahreinu. U posljednje tri godine mlađe reprezentacije vodi Silvio Ivandija.

Od Canjuge je naslijedio zlatne sa kadetskog SP-a u Tunisu (Marić, Stepančić, Šprem) i s novom generacijom (Kaleb, Ivić, Mandalinić Šebetić, Ašanin) osvojio je europsko zlato u Crnoj Gori i europsko srebro u Turskoj prošle godine. Od tih igrača koji su bili glavne zvijezde u mlađim kategorijama danas u završnici SP-a igraju šestorica.

Nakon što smo 2003. i 2004. osvojili zlatne medalje na Svjetskom prvenstvu u Portugalu i Olimpijskim igrama u Ateni, Željko Kavran, tadašnji predsjednik Hrvatskog rukometnog saveza, jednom je prilikom rekao: 

– Za ove rezultate zaslužna je kadetska liga koja je počela 1996. godine. Kroz tu ligu prošlo je jako puno igrača i treneri su imali velik izbor da naprave dobre selekcije za mlađe reprezentacije.

>>Goluža: Ne smijemo sad plakati, idemo pobijediti Slovence

Komentara 7

MA
master1
13:02 26.01.2013.

i linu su se događali ispadi, glupe izjave, ponekad i arogancija, ali je ipak bio gospodin sa nekakvom kulturom i veliki stručnjak.

Avatar nebojšatrpimir
nebojšatrpimir
13:08 26.01.2013.

da,hvala goluž&gobcu što nisu poveli najboljeg igrača na svijetu.i što su pobijedili španjolce te izabrali nemoguću misiju! jel ovo film glup&gluplji3?

MC
mcmarko
12:01 26.01.2013.

ne znam što bih rekao na ove nove klince. Gdje su se oni dokazali osim na juniorskim i kadetskim prvenstvima. Mandalinić, Stapančić, Ivić, Šprem. Ne kažem da su dečki loši ali. Bore se u ligi prvaka kao lavovi, ali, Ninčevića se ne zove. Pa to je starac od 31 godine. Idu Štrlek i Šprem. Umjesto Ninčevića i Štrleka. To su naša dva najbolja lijeva krila. Peh s Lackovićem i Buntićem. Lacković je bio rizik. Koliko je Ivić branio na prvenstvu? Šego nije išao. I još nešto, najviše mrzim trenere koji za vrijeme utakmice kad ne ide grizu nokte. ... . Kako bi igrači trebali reagirati kad to vide? Bolji smo od Slovenaca, samo to danas trebaju pokazati.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije