Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 116
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zapanjujući Gospićanin

Na svjetsku pozornicu sportova snage stigao je novi "Junak iz Like"

21.06.2023.
u 08:53

Osamnaestogodišnji Gospićanin Rino Mašić tek je treći u povijesti prvenstava Europe u obranju ruke koji je na istom natjecanju osvojio četiri zlata (mlađeseniorska i seniorska lijeva i desna ruka)

Kada god se priča o urođenoj snazi Ličana nezaobilazna je tema Marijan Matijević, "Lički Samson", čovjek koji je bio velika cirkuska atrakcija na prijelazu sa 19. na 20 stoljeće.

Legenda kaže da je "Junak iz Like", kako su ga predstavljali, bio najjači čovjek na svijetu svoga vremena. Po pričama koje su se prenosile s koljena na koljeno, a pri tome vjerojatno i obogaćivale, "Čovjek Medvjed" je savijao željezo, golim rukama lomio konjske potkove i zabijao čavle, gurao željezničke vagone te u hrvačkim mečevima pobjeđivao divove.

No, ovo nije priča o mitskom "Ličkom Samsonu" već o, potencijalno, sportskoj legendi u nastajanju. Ovo je priča o najnovijem ličkom junaku Rinu Mašiću, četverostrukom europskom prvaku u obaranju ruke. Ne, ne pričamo o nekome tko je četiri godine zaredom osvojio naslov prvaka Europe nego o sportašu koji je na jednom prvenstvu kontinenta osvojio zlato (na obje ruke) najprije u mlađim seniorima (preko 90 kg) a potom (na obje ruke) i u seniorima (do 110 kg). A on je tek treći kojem je to, u povijesti prvenstava Europe, pošlo za rukom.

VIDEO - Hajduk krenuo s pripremama

I ne bi to zvučalo tako senzacionalno da nije riječ o momku koji je jedva punoljetan, o gospićkom maturantu koji se sprema za prijemni na zagrebačkom Kineziološkom fakultetu. Na netom završenom Prvenstvu Europe ovaj 18-godišnjak imao je 22 meča i niti jedan nije izgubio. E sad kad to znamo nismo se mogli ne zapitati koliko tu ima opjevane ličke genetike?

- Sigurno da ima i toga no ja bih rekao da je najbitnije biti mentalno snažan, biti discipliniran i voljan stalno trenirati, ne samo onda kada ti se neda nego i kada si ozlijeđen. Morate neprestano raditi na sebi i to je bitnije od genetike. Uostalom, ja imam malu šaku a u ovom sportu su u prednosti oni koji imaju veliku šaku. No, netko s takvom šakom, prirodno jačom rukom, možda neće trenirati poput mene jer će misliti da ne treba.

Da je doista poharao europsku konkurenciju reći će i nacionalnost protivnika koje je pobijedio u svoja četiri finala, mlađeseniorskom na lijevu i desnu ruku te u seniorskom također na obje ruke.

- Pobijedio sam suparnike iz Azerbajdžana, Slovačke, Francuske i Gruzije.

Koja mu je ruka jača?

- Desna kao i većini ali ne puno jača od lijeve kao većini. Obično je velika razlika. Zato sam i uspješan i u lijevoj ruci. Na sljedećem natjecanju, a to će biti srpanjski ZG STRONG u hotelu Westin, nastupit ću samo na lijevu ruku jer me 26. srpnja u Istanbulu čeka supermeč u formatu od pet rundi protiv jedne osobe a čeka me meč protiv nekog velikog šampiona iz Južne Afrike koji se prije 10 godina umirovio i sada se vraća.

Kad imate sugovornika iz sportova snage neizbježno je pitanje je li ga teže oblačiti ili hraniti?

- Mene je teže hraniti. Pošto se natječem u najtežim kategorijama opuštenije jedem. Nemam striktni plan koji pratim no gledam da unesem što više proteina a pazim da ne jedem odveć slatkog i masnog.

Što je u tanjuru za doručak jednog takvog sportaša?

- Ujutro pojedem šest do 10 jaja, posni sir i neku vrstu mesa.

Kako pak izgleda trening nekoga tko je u svom sportu usredotočen na snagu šake i ruke?

- U prvih 10 minuta zagrijem sve mišiće i tetive potrebne za taj dan a onda slijedi tri do četiri sata intezivnog treninga specifičnih mišića. Radim izolirane vjebe najbitnijih mišića za obaranje, uz simuliranje pokreta za stolom.

VEZANI ČLANCI:

Koji su to mišići najvažniji za obaranje ruku?

- Biceps, zatim brahijalis, mišić između bicepsa i tricepsa te mišić podlaktice.

Kod Rina se očito dogodio pun pogodak kod izbora sporta kojim će se baviti.

- Probao sam dosta sportova, pa tako i hrvanje, no nije mi se svidjelo. Onda sam sa 13 godina kročio u sport koji je i obiteljska tradicija. Naime, sa tatine strane obaranjem ruku bavili su se ne samo tata Sebastijan nego i djed Ratko, baka Manda ali i stric Antonio koji je višestruki prvak Hrvatske. Oni su osnovali prvi klub za obaranje ruke u Hrvatskoj i počeli organizirati natjecanja. Osim njih za moj uspjeh važni su i treneri kako onaj reprezentativni Borna Hlevnjak tako i moj mentor Andrija Šimić koji mi je pokazao pravilne tehike na stolu. Bez njega ja ne bih trenirao na efikasan način - ističe nova velika zvijezda svog sporta.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije