Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
17 MEDALJA

Na Igre u Parizu idemo s najboljim atletičarima: 'Uvijek će biti nezadovoljnih, atmosfera je odlična'

storyeditor/2022-10-29/PXL_011022_95921921.jpg
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
1/3
30.10.2022.
u 06:30

Iz Hrvatskog atletskog saveza uvjereni su da će na Olimpijadi imati i nekoliko novih imena...

Mladen Katalinić, atletski trener, jedan je od dugovječnijih izbornika u hrvatskom sportu. Osam godina mandata je iza njega. U tih osam godina osvojeno je 17 medalja na seniorskim Europskim i Svjetskim prvenstvima. U konkurenciji seniora do 23. godine osvojene su četiri medalje. U natjecanjima pod International Association of Ultrarunners koja je pod ingerencijom Svjetske atletike osvojeno je šest ekipnih i pet pojedinačnih medalja. Na upit je li doista najuspješniji izbornik u hrvatskom sportu, Katalinić odgovara:

I plasman u finale je uspjeh

– Teško je to komentirati iz više razloga. Moguće da sam kao izbornik u vrhu po uspješnosti među olimpijskim sportovima. Naime, nemam dovoljan fond informacija o ostalim sportovima pa bi takva tvrdnja bila pretenciozna. S jedne strane, konkurencija je globalna i iz jedne zemlje može nastupiti i do četiri natjecatelja pa je doista teško ostvarivati visoke plasmane. S druge strane je puno disciplina pa je veća mogućnost.

Zagreb: Predstavljeni atletičari koji će nastupati na Europskom dvoranskom prvenstvu u Glasgowu 26.02.2019., Zagreb - Konferencija za medije povodom nastupa nasih atleticara na Europskom dvoranskom prvenstvu u Glasgowu. Izbornik Mladen Katalinic.rPhoto: Matija Habljak/PIXSELL
Foto: Matija Habljak/PIXSELL

S obzirom na to da živimo u zemlji u kojoj ima puno izbornika, zasigurno je zahtjevno tako dugo obnašati ovu dužnost u rezultatima po mnogima hrvatskom olimpijskom sportu broj jedan?

– Znam se našaliti da ću osnovati udrugu izbornika ili klub u kojem bi se nalazili i komentirali naše probleme... Na velikim natjecanjima u atletici na temelju normi i rankinga atletičari zapravo biraju sami sebe. Tu se svakako procjenjuje forma, zdravstveno stanje i s obzirom na zahtjev kompletne sezone se radi izbor i aplicira prijava.

 S druge strane, na puno natjecanja sam u klasičnoj izborničkoj situaciji i kakva god bila moja odluka, uvijek će biti nezadovoljnih. U prvo vrijeme mi se bilo teško nositi s tim, no već sam se navikao... Činjenica je da smo uspješni i činjenica je da je atmosfera u reprezentaciji odlična - priča. 

Kritičari znaju govoriti da niste ambiciozni jer smatrate da su za atletiku uspjesi i finala.

– Kao trener, i prije nego sam bio izbornik tvrdio sam da je za hrvatsku atletiku uspjeh finale. U posljednjih osam godina na seniorskim EP-ima i SP-ima bilo je 17 medalja, a ostvarena su i 23 finala. Prvaci dolaze iz zemalja koje je teško pronaći na karti svijeta – Trinidad i Tobago, Bahami, Barbados, Filipini, Portoriko, Burundi, Obala Bjelokosti, Saint Kitts i Nevis... U takvom mnoštvu vrhunskih atletičara koji su selektirani izrazito zahtjevnim ulaznim standardima, atletska je medalja, kako je rekao jedan uvaženi novinar, grumen zlata. Svjetska atletika broji 214 članica, od kojih je u povijesti velik broj osvajao medalje, što nije slučaj s drugim sportovima.

Kako ste uspjeli postići i održati tako visoku rezultatsku razinu?

– Svakako ne sam. Hrvatski atletski savez ima odlično vodstvo na čelu s predsjednikom Ivanom Veštićem. On je bio atletičar, trener, sportski dužnosnik na više razina i svuda je bio iznimno uspješan. Čovjek je atletska enciklopedija i meni velika potpora u radu. Izvršni odbor saveza koji mi je poklonio povjerenje u proteklih osam godina čine agilni ljudi koji poznaju atletiku i žive za nju. Logistika se provodi preko Ureda u kojem rade mladi, ambiciozni i iznimno vrijedni ljudi.

17.07.2017., Zagreb - Sara Kolak i INA potpisali su sponzorski ugovor i odrzali konferenciju za medije u Hotelu Panorama. Mladen Katalinic, Andrej Hajnsek, Sara Kolak, Darko Markotic, Luciano Susanj. "nPhoto: Goran Stanzl/PIXSELL
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Naravno, za uspjehe su ponajviše zaslužni atletičari i njihovi treneri. Moram spomenuti da je ovaj uzlet naše atletike bitno pomognut i odličnom suradnjom s HOO-om. Zlatko Mateša je oko sebe okupio sjajnu ekipu sportskih znalaca i zaljubljenika. Siniša Krajač, Neven Šavora, Damir Šegota i ostali operativci velika su podrška i pomoć u svim segmentima rada - nabraja Katalinić.

Sjajna suradnja s trenerima

Kako surađujete s trenerima i atletičarima?

– Odlično surađujem s gotovo svim čimbenicima hrvatske atletike, od klubova i njihovih vodstava do trenera i atletičara. U čestim kontaktima s njima nastojim usmjeravati aktivnosti, nuditi rješenja, ali i poslušati njihove prijedloge i podržati inicijative. S velikom većinom trenera ta je suradnja intenzivna i plodonosna, a naši su odnosi bliski i prijateljski na zajedničko zadovoljstvo. Istaknuo bih suradnju s trenerima poput Lasića, Kršeka, Varge, Pavkovića, Jankovića, Elkasevića, Petrovića, no i sa svim ostalima je ona odlična.

Kakvi su planovi za budućnost?

– Od samog početka radili smo s pogledom na budućnost. Kratkoročno smo pokušavali našim ponajboljim atletičarima osiguravati što bolje uvjete, a dugoročno smo davali suport mladim i darovitim atletičarima. Predsjednik je puno napravio za atletsku infrastrukturu i ona je još jedan zalog atletske budućnosti. Na OI u Parizu nastupit ćemo sa svim našim najboljim atletičarima, a uvjereni smo da ćemo imati i nekoliko novih imena. Hoću li nastaviti s radom na ovoj funkciji, ovisi o više čimbenika pa je to teško ovog trena kazati. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije