Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 197
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prof. Kobeščak

Moj učenik može biti Bjeličin nasljednik, svoj igrački talent izvrsno koristi kao trener

Igor Jovićević
Foto: Goran Stanzl/Pixsell
1/7
14.02.2020.
u 08:03

Dinamo je u Ligi prvaka, među ostalim, svladao Bayern, Arsenal, Juventus (dva puta), Liverpool, Atalantu, Manchester City i Dinamo Kijev

Dinamovi juniori na europskoj su se pozornici prvi put pojavili još 2015. godine, kada su pod vodstvom Marija Cvitanovića dospjeli do osmine finala Lige prvaka i bili izbačeni zbog administrativne pogreške. A mnogi su im tada predviđali kako mogu otići i do završnog turnira u Nyonu.

Drugi Dinamov iskorak u eliminacijsku fazu Lige prvaka mladih dogodio se u prošloj sezoni, kada su plavi u dramatičnom raspucavanju jedanaesteraca u Londonu ispali u četvrtfinalu od Chelseaja.

>> Pogledajte video: BBB dobili bitku, na Valenentinovo vraćeno ime Dinamo

Sada, drugu sezonu zaredom na klupi juniora, ždrijeb osmine finala (danas u Nyonu od 13 sati) čeka trener Igor Jovićević (46) birajući same poslastice; Ajax, Bayern, Benficu, Inter, Juventus, Liverpool i Real Madrid.

Ovo će plavima biti osmina finala za uživanje, ali i najraskošniji izlog iz kojega najveći europski klubovi mogu probrati rijetko darovite Dinamove klince.

Dinamov prodor među 16 najboljih klubova Europe (među kojima nema PSG-a, Manchester Cityja, Tottenhama, Chelseaja...) ne treba gledati kao priliku za osvajanje europskog trofeja, jer to i nije realno, nego kao novu afirmaciju već nadaleko poznate škole nogometa te mogućnost privlačenja potencijalnih kupaca.

Premda je većina Dinamovih najdarovitijih igrača već odavno na radarima klubova iz liga Petice.

Imaju 14 pobjeda

Za podsjetnik, Dinamo je u svoja četiri sudjelovanja u Ligi prvaka mladih od 2015. godine ostvario 14 pobjeda, jednako kao i Juventus i Liverpool u istom razdoblju, Bayern ima samo jednu više od plavih, dok ih primjerice Borussia Dortmund, Inter i Manchester United imaju po deset, a Tottenham 11.

Dinamo je u Ligi prvaka, među ostalim, svladao Bayern, Arsenal, Juventus (dva puta), Liverpool, Atalantu, Manchester City i Dinamo Kijev, a u ovom je natjecanju predstavio Šempera, Olma, Moru, Šunjića, Brekala, Gojaka, kao što sad “pokazuje” Gvardiola i Marina, dvojac koji bi ovoga proljeća trebao dobiti veću minutažu i u prvoj momčadi.

Osobito Marin, kojega Bjelica nije pustio da ide u Kijev s juniorima jer se tek oporavio od ozljede i trener seniora želi mu dati veću pozornost u nadolazećim utakmicama.

I dok Europa bruji o Dinamovim nadarenim klincima, pomalo ispod radara prolazi vrijednost trenera juniora, sad već 46-godišnjeg Igora Jovićevića. I on je kao nogometaš stasao u Dinamovoj školi nogometa, gdje ga je u rukama imao jedan od najvećih stručnjaka za rad s mladima, profesor Zdenko Kobeščak.

– Igor je bio izniman talent, rekao bih uz bok Mlinariću i Kranjčaru, i bio je predodređen da u Dinamu napravi velike stvari. No spletom okolnosti on je, umjesto da bude promoviran u Dinamu, prešao u Real Madrid, u jedno teško okruženje za još jako mladoga i “nježnoga” igrača. Otišao je prerano – kazao nam je prof. Kobeščak, trener koji je stvorio najmanje 50 igrača za prvu momčad Dinama, dobitnik brojnih nagrada za svoj rad s mladima.

Kako vidite Jovićevića kao trenera?

Talenti stvaraju rezultat

– Moja je deviza – velik broj talenata stvara rezultat, a tu ima zaista finih igračića. Njihova prednost još je i veća ako imaju trenera koji je bio talentiran nogometaš, znalca. Ta je mlada momčad odskočna daska njezinim najvećim talentima prema prvoj momčadi, ali zašto ne bismo rekli da ona može lansirati i trenera za prvu momčad? – kaže Kobeščak i nastavlja:

– Prema trenerima juniora često smo skeptični, a trebali bismo biti sretni da u vlastitim redovima imamo takav trenerski potencijal. Igor Jovićević sada je trener u najboljim godinama, a Bjelica, koji je Dinamu donio puno, ostvario vrhunske rezultate, neće ovdje ostati sto godina – zaključio je Zdenko Kobeščak, jedan od rijetkih trenera plavih koji je iz juniora uskočio u prvu momčad.

Poslije je to uspjelo Zvonimiru Soldi i Mariju Cvitanoviću.

Heroju Lige prvaka:
Renato Josipović (vratar) 18
Josip Šutalo (srednji branič) 19
Tin Hrvoj (desni branič) 18
Joško Gvardiol (srednji branič) 18
Roko Jurišić (lijevi branič) 18
Vedad Radonja (Klub) 18
Bartol Franjić (vezni) 20
Edin JuIardžija (vezni) 19
Omar Kočar (vezni) 18
Fran Tomek (vezni) 17
Tomislav Duvnjak (vezni) 17
Mario Nikolić (srednji branič) 19
Vedad Radonja (desni branič) 18
Ivijan Svrženjak (napadač) 18
Antonio Marin (krilni napadač) 19
Niko Janković (krilni napadač) 18
Dino Kapitanović (krilni napadač) 19
Leon Šipoš (napadač) 19
Bernard Karrica (napadač) 19
Jurica Jurčec (napadač) 17

Igor Jovićević
1/11
Ključne riječi

Komentara 4

Avatar Django
Django
08:59 14.02.2020.

Izlog za rasprodaju? Sramota je i ludost na takav način razmišljati a kamo li pisati. Dinamo živi od prodaje igrača, ali ta prodaja se mora dogoditi iz prve momčadi, kad mladi stasaju i dobiju na vrijednosti. Inače je to tipična priča gdje se prodaje hrastovina za sitan novac, umjesto da se prodaje gotov namještaj.

EU
eugenkak
08:56 14.02.2020.

Bjelicin nasljednik ? to znaci da je diletant i da nema veze o nogometu ko i Bjelica kojeg su bas od svigdje gdje je radio najurili

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije