Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
GLASUJTE U ANKETI

Mogu li rukometaši na Olimpijske igre? Jedan od najvažnijih: 'Nećemo raditi onakve greške s Eura'

Koeln: Susret Hrvatske i Islanda na Europskom prvenstvu u rukometu
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
1/6
14.03.2024.
u 10:45

- Ako se kojim slučajem, a neće, dogodi poraz, imamo još šansu protiv Njemačke i Alžira. Ima puno igrača koji nikad nisu igrali na Igrama, uključujući i mene. Samo da se ne zatvori krug kao u Montpellieru – rekao je Načinović

Rukometaši Hrvatske danas (20.15 sati, Doma TV) s Austrijom otvaraju kvalifikacijski turnir za odlazak na Olimpijske igre u Pariz. U skupini su još domaćin Njemačka (igra se u Hannoveru) i Alžir. Prve dvije reprezentacije izborit će nastup na olimpijskom turniru. Hrvatska lovi nastup na svojim šestim Igrama.

Jači smo za Gojuna

Do sada smo osvojili dva zlata (Atlanta i Atena) te jednu broncu (London). Jedina dva velika natjecanja na kojima nisu sudjelovati hrvatski rukometaši bile su Olimpijske igre u Sydneyu 2000. godine (izbacila nas Slovenija u izravnom susretu za peto mjesto na Europskom prvenstvu u Zagrebu) te 2020. u Tokiju (ispali na kvalifikacijskom turniru u Montpellieru, u krugu s Francuskom i Portugalom.

S Austrijom smo nekoliko puta igrali na europskim prvenstvima i nikad nismo izgubili. Doduše, naš posljednji susret na EP-u u Njemačkoj prije nekoliko mjeseci završio je neodlučeno (28:28). Od igrača koji su nastupili na toj utakmici u Hannover nije došao tek Filip Ivić (problem s okom) i Tomislav Kušan (prekobrojni na mjestu kružnog napadača). Kojih će 16 za ovaj susret odabrati, novi izbornik Dagur Sigurdsson vjerojatno će odlučiti na dan utakmice. Inače, jedan od najboljih igrača na toj utakmici protiv Austrije bio je Veron Načinović, član francuskog Montpelliera, koji je postigao pet pogodaka.

Koeln: Susret Hrvatske i Islanda na Europskom prvenstvu u rukometu
1/10

– Jako se dobro sjećam te utakmice protiv Austrije. U samom početku poveli smo s nekoliko razlike pa su nas stigli, da bismo u završnici vodili s tri-četiri razlike i na kraju izvukli tek bod. Šteta, imali smo posljednji napad i igrača više, ali je Cindrićev šut njihov vratar obranio. Austrija je na tom Europskom prvenstvu pokazala da su dobra reprezentacija. Neće biti lako, ali vjerujem u našu pobjedu. Oni se neće predavati do samog kraja i sigurno se više nećemo opustiti ako povedemo s tri-četiri razlike – rekao je Veron Načinović, kružni napadač hrvatske reprezentacije.

Hoće li se hrvatski rukometaši plasirati na Olimpijske igre

Naš roster gotovo je isti, možda smo jači za Jakova Gojuna, koji sjajno igra u obrani Zagreba ove sezone u Ligi prvaka.

– Sigurno je da će nam Gojunovo iskustvo dobro doći, a vjerujem da će i obrana biti još čvršća.

Austrija?

– Imaju tu prvu postavu koja je jako dobra. To su sve igrači koji igraju u jakim klubovima poput Bylika, Huticeka, Frimmela, Webera... Imaju jakog pivota Wagnera s kojim smo se dobro hrvali i u obrani i u napadu. I na kraju tu je odlični vratar Mostl koji sljedeće sezone odlazi u njemački Lemgo. Igraju puno sedam na šest i na to moramo biti spremni.

Pobjedom bismo odškrinuli vrata Pariza?

– Možda da, možda ne. Ako se kojim slučajem, a neće, dogodi poraz, imamo još šansu protiv Njemačke i Alžira da dohvatimo Olimpijske igre. Ima tu kod nas jako puno igrača koji nikad nisu igrali na Igrama, uključujući i mene, i sigurno je da postoji veliki motiv. Samo da se ne zatvori krug kao u Montpellieru – rekao je Načinović.

Novi izbornik?

– Došao sam iz Francuske među zadnjima tako da sam odradio samo dva treninga sa Sigurdssonom. Moj Montpellier igrao je u nedjelju protiv Limogesa i trebao mi je cijeli jedan dan da se vratim u Hrvatsku. Prvi dojmovi su dobri, odlični. Nemam ništa protiv stranca na klupi. Niti smo prvi niti zadnji koji su to pokušali. U klubovima širom Europe to je već uobičajena praksa, u reprezentacijama je puno manje slučajeva da stranac sjedi na klupi. Što se tiče komunikacije, na treningu se sada govori engleski premda Dagur s nekim igračima pojedinačno razgovara na njemačkom. Naime, dosta naših igrača igralo je ili igra u Bundesligi, a Sigurdsson je godinama bio prvo u Austriji, potom u Njemačkoj. Još nisam s njim pojedinačno razgovarao pa još ne znam što od mene očekuje i koji će biti moji zadaci – kaže Veron.

Gušt je igrati protiv prijatelja

Nakon Europskog prvenstva imali ste stanku zbog ozljede prsta?

– Nije me bilo oko tri tjedna, ali srećom, sada je sve u redu. Čak sam morao ići na jednu malu operaciju. Odradio sam tri utakmice za Montpellier, dvije u domaćem prvenstvu i jednu u skupini Lige prvaka.

Kad smo već kod Lige prvaka, u osmini finala vaš Montpellier igra protiv Zagreba.

– To me posebno veseli. Uvijek je lijepo kada igraš u gostima u Hrvatskoj, u mojoj domovini. Za sada bih dao podjednake šanse za prolaz u četvrtfinale. Znam da nas u zagrebačkoj Areni čeka 15.000 navijača, ali je uzvrat kod nas, što bi moglo biti prednost. Većinu igrača Zagreba znam iz reprezentacije. Tu su Mandić, Klarica, Srna, Gojun, Glavaš. Bit će mi poseban gušt igrati protiv prijatelja – rekao je Načinović.

Komentara 2

ST
StariSokol
12:04 14.03.2024.

Nemaju više vatrene dresove kao prije za vrijeme Balića i ostalih pa mislim da ne će uspjeti. Fali im žara, vatre.

Avatar rubinet
rubinet
10:52 14.03.2024.

Hoće li se hrvatski rukometaši plasirati na Olimpijske igre" Hoće!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije