Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 110
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Eduardo da Silva

Moćni smo, u Francuskoj najviše očekujem od Perišića!

15.10.2013., Hampden Park, Glasgow, Skotska - Kvalifikacijska nogometna utakmica za Svjetsko prvenstvo 2014. u Brazilu, skupina A, Skotska - Hrvatska. Eduardo Da Silva. Photo: Slavko Midzor/PIXSELL
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL
1/5
05.06.2016.
u 19:05

– Svaka je važna, svaka utakmica! I zato treba ići korak po korak, ne smije se uletjeti u euforiju nakon pobjede, niti potonuti bude li lošeg rezultata.

Unatoč kratkom odmoru, naš bivši reprezentativac Eduardo da Silva ipak je pronašao malo vremena – prošloga je tjedna na dva-tri dana “skoknuo” do Zagreba. No, već je u petak otputovao u Brazil, a krajem sljedećeg tjedna vraća se u Kijev, jer mu 13. lipnja počinju pripreme sa Šahtarom za novu sezonu.

Upoznao novog trenera

– Igramo u kvalifikacijama za Ligu prvaka, pa je i odmor bio kraći. Prvih ćemo dana biti u Ukrajini, a onda idemo u Nizozemsku – rekao nam je Eduardo uz kavu u svojoj zagrebačkoj “bazi”, brazilskom baru “Belize”, koji u Zagrebu drži njegov sunarodnjak Sergio, također bivši nogometaš (Rijeka, Hrvatski dragovoljac).

 

Eduardu ugovor sa Šahtarom traje do zime, ovih dana stižu mu i neke druge ponude, ali još ništa nije bilo toliko ozbiljno da bi ga zaintrigiralo da promijeni sredinu. Nakon 12 godina, Šahtar je napustio trener Mircea Lucescu, zamijenio ga je 43-godišnji Portugalac Paulo Fonseca, koji je ove sezone osvojio portugalski kup s Bragom...

Pružili smo si ruke kad smo igrali s Bragom u četvrtfinalu Europske lige, no bilo je to kurtoazno upoznavanje. Još nismo razgovarali, bit će to velika promjena u svlačionici, jer smo navikli na Lucescua. Pet godina sam s njim radio, prije njegova dolaska nitko nije znao tko je Šahtar, a sad je to respektabilan europski klub.

Plasman u Ligu prvaka svake vam je sezone imperativ, i ove sezone, kao i lani, krećete od 3. pretkola...

– Trebat će nam dosta sreće. Lani smo, primjerice, igrali protiv Fenerbahçea i Rapida, uspjeli smo, nadam se da će tako biti i ovoga ljeta.

Rat je u Ukrajini, kao i svuda gdje se ratuje, poremetio sve životne i društvene sfere. Stižu vijesti da postoje veliki problemi i u ukrajinskom nogometu...

– Situacija nije dobra, neki se klubovi gase, zadnji je, eto, potonuo Zaporožje. Još se ne zna kakva će se liga igrati, postoje dvije ideje – Liga 12 trokružno ili Liga 10 četverokružno. Mi bismo trebali domaće prvenstvene utakmice igrati u Harkovu (Harkiv), koji je znatno bliže Kijevu od Lavova (Lviv), u kojem smo dosad igrali sve utakmice, a u novoj bismo sezoni tamo trebali igrati samo europske okršaje. U Harkivu i okolici živi oko 250.000 ljudi koji su zbog rata napustili regiju Donjeck i očekuje se da bismo onda imali i veći broj navijača na stadionu. A i dalje ćemo živjeti i trenirati u Kijevu – objasnio je naš bivši reprezentativac.

Talijani uvijek odu daleko

Bliži se Euro, kakvu Hrvatsku očekujete u Francuskoj?

– Dobru i uspješnu! Kad pogledam imena naših igrača, u kojim klubovima igraju, onda optimizam raste do krajnjih granica! S gotovo svima njima sam igrao, iskusni su, dobro ih poznajem i vjerujem da su sad bolji nego prije dvije godine.

Je li ovo naša najjača reprezentacija u posljednjih desetak godina?

– Možda i jest. Ali, sve će pokazati rezultat. Do tada je još uvijek najjača Hrvatska u povijesti ona koja je 1998. osvojila broncu u Francuskoj. A ovo je velika prilika generacije...

Stručnjaci kažu da će na Euru najvažnija biti prva utakmica protiv Turske?

Talijani uvijek odu daleko

– Svaka je važna, svaka utakmica! I zato treba ići korak po korak, ne smije se uletjeti u euforiju nakon pobjede, niti potonuti bude li lošeg rezultata. Hrvatska je papirnati favorit i protiv Turske i protiv Češke, uvjeren sam da imamo bolju momčad od njih, ali sve to treba potvrditi na travnjaku.

Nedostaju nam vaši golovi, nedostajat ćete i na Euru...

– Nemojmo sad o tome. A na Euru i ne bih trebao nedostajati jer nikad nisam zabio gol na velikom natjecanju, a bio sam na EP-u 2012. i SP-u 2014. godine!

Koji bi naš igrač mogao golgeterski eksplodirati u Francuskoj?

– Imamo dobrih napadača. Tu je Mandžukić, ali nekako mi se najviše sviđa Perišić! Iz godine u godinu sve je bolji, zabija i dodaje, jedan je od naših ključnih igrača! Možda i ključni, od njega najviše očekujem!

Favoriti Eura?

– Njemačka, Španjolska i Francuska! Tu je i Italija, koja nije favorit, ali uvijek daleko “dogura”, pa mladi i ambiciozni Englezi, a od Portugala s Ronaldom svi mnogo očekuju.Iznenađenja Eura?– Nadam se da će najveće iznenađenje biti – Hrvatska! A uz nas, samo bi Belgija mogla još iznenaditi ove velike – kazao je Eduardo.

>>Kalinić: Teže nam je bilo na treninzima. Ćiro: Možemo do titule na Euru!

Komentara 12

PA
pan-am
22:17 05.06.2016.

Turci imaju da padnu ko krmača u blato ,a ovi poslje ima da se saseru od straha kad istrčimo na teren.Ajmo Hrvatska!!!

ST
strsljen2013
20:24 05.06.2016.

Po spremnosti i prikazanom u svim utakmicama Perišić je naša alfa i omega.

JM
Jean-Michel_Nicolier
09:49 06.06.2016.

U timskom sportu ne pobjeđuju imena nego timski duh, zajedništvo i psihološka priprema. Stvoriti ta 3 presudna faktora je posao trenera. Vidjet ćemo kako je g. Ante Čačić odradio svoj posao po tome kako naši igrači reagiraju u situacijama kada je ulog velik. Prijateljske utakmice nikada nisu bile pokazatelj spremnosti za velike stvari.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije