Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 108
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DINAMOVO PREOBLIKOVANJE

Mamić više ne želi da ga se smatra glavnim krivcem, Grad ne želi Dinamove dionice

Zdravko Mamić
Foto: Goran Kovačić/Pixsell
25.02.2015.
u 12:30

Prema mišljenju nekih upućenih u Mamićev rad, moguće je da se dionice već prodaju u drugom krugu, odnosno njegovim bliskim suradnicima.

Prema Zakonu o sportu svi klubovi – nogometni, rukometni i košarkaši koji imaju uvjete za pokretanje stečaja, a to se nije dogodilo, moraju se preoblikovati u dionička društva. Neki su to napravili, neki nisu iako ih zakon na to obvezuje, ali isto tako nisu zbog toga snosili nikakve sankcije. Dok su neki, poput NK Split to učinili dobrovoljno, a što sada najavljuje i Dinamo.

Dobrovoljno u d.d.

Pripreme oko preoblikovanja Dinama u dioničko društvo su započete, odabran je i konzultant – Price Waterhouse Coopers, dok će odvjetnički dio odraditi Marijan Hanžeković. Mnogi se pitaju zašto se Zdravko Mamić odlučio na takav potez iako ga zakon na to ne obvezuje? Štoviše, klub je osim do prošle godine, poslovao pozitivno. Njegovi poznanici kažu da je razlog prije svega pritisak na Mamića i upravljanje klubom, koje će biti puno jasnije nakon preoblikovanja. – Stvara se pogrešna percepcija da je Mamić uzrok svih problema i kriza u klubu, a upravo zato želi da se vlasništvo podijeli, pa tako i odgovornost – kaže nam blizak poznanik Mamića. Neki su mišljenja da se Mamić odlučio na preoblikovanje iz istog razloga kao što je to svojedobno učinio Slaven Žužul s NK Splitom. Kako nam objašnjava jedan financijski stručnjak, s obzirom na to da su klubovi neprofitne organizacije, teško je iz tvrtke vratiti ono što je uloženo. Eventualno se to može učiniti kroz pozajmicu, ali ni tada se ne može računati na zaradu jer to je moguće tek kroz dividendu kada je klub dioničko društvo. Prema zakonu, u procesu preoblikovanja u dioničko društvo, dionice se prvo moraju ponuditi jedinici lokalne samouprave, tj. gradu, zatim članovima kluba, pa potom svima ostalima. Zamjenica gradonačelnika Zagreba Sandra Švaljek već je poručila da Grad najvjerojatnije neće sudjelovati u kupnji dionica. Prema mišljenju nekih upućenih u Mamićev rad, moguće je da se dionice već prodaju u drugom krugu, odnosno njegovim bliskim suradnicima.

Cijena do tisuću kuna?

Prvi korak, kako i nalaže zakon, odabir je revizora koji će odabrati već formirano Povjerenstvo i koje će od revizora u roku od oko tri mjeseca dobiti izvješće. U trećoj fazi posao preuzima odvjetnik. Samo preoblikovanje nadalje vodi izvršni odbor, koji čine čelnici kluba, pa će to u slučaju Dinama, među ostalim, voditi i njegov predsjednik Mirko Barišić. Zadatak je napraviti elaborat koji se sastoji od 17 točaka, navedenih u zakonu, i koji se predaje Povjerenstvu. U cijeloj priči će, pretpostavlja se, sudjelovati i Udruga građana Dinama uz, naravno, financijske stručnjake koji moraju i utvrditi važan cjenovni podatak – cijenu dionice Dinama. – Slučaj Dinama sigurno će biti drugačiji u pogledu utvrđivanja cijene dionice nego što je bilo kod Hajduka jer Dinamo posluje pozitivno. Hajduk je u vrijeme utvrđivanja cijene imao dug koji se pretvorio u vlasništvo grada Splita. Glavni temelj za utvrđivanje cijene su svakako financijski rezultati – kaže Ivan Zelić, bivši financijski direktor Hajduka, koji je ujedno vodio njegovo preoblikovanje u d.d., isto kao i NK Splita te KK Zadar i Split. Pa su već sada opravdane pretpostavke da će Dinamo postići puno veću cijenu nego Hajduk, čija je cijena dionice u startu bila 500 kuna. Prema nekim grubim procjenama cijena Dinamove dionice mogla bi biti i tisuću kuna. Ta se prvotna cijena, naravno, u nekim sljedećim prodajama može korigirati.

Problem bi mogao biti Maksimir

O tome tko će upravljati stadionom i financirati održavanje stadiona nisu razmišljali još ni u Gradu ni u Dinamu. Jedna od mogućnosti je da stadion daju u najam Dinamu ili da Dinamo ulaže u održavanje, a Grad im taj iznos prizna kao najamninu. Sadašnja je situacija da stadionom upravlja i o njegovoj sanaciji odlučuje Dinamo, a Grad mu godišnje uplaćuje oko devet milijuna kuna za održavanje.

– U posljednje tri godine za održavanje stadiona dobili smo 27 milijuna kuna, a potrošeno je oko 86 milijuna. Riječ je o preuređenju stadiona i ulaganjima iz vlastitih sredstava – kaže Sandra Špičić, glasnogovornica Dinama.

>> Odluku o privatizaciji Dinama moraju donijeti svi članovi, a ne nelegalno izabrana vlast

>> Zdravko Mamić: Da nema Dinama, ne bi bilo ni hrvatskog nogometa!

Komentara 34

SE
senior
13:29 25.02.2015.

Ovo je najbolji najlakši način da se od GNK Dinama maknu svi oni gologuzani koji nemaju ni za kavu u lokalnom kafiću a željeli bi voditi klub. Na taj način funkcionira Hajduk, kojeg su doveli tu gdje je sada ulica odnosno torcida.

BU
budagigo
16:09 25.02.2015.

Ja ču kao najobičniji navijač dati 1000kn za dionicu i maminjo mi ne smeta.vidim anti mamičevski moralisti kokodaču ,sada im ne odgovara privatizacija,ne odgovara im pružena prilika da preuzmu klub.šta je nema se para,zmija u đepu? Malo bi đabe? Nije vam ovo socijalizam.uostalom vi imate mariča,šššimiča,biššščana,šššokotu,oni su puni para ako ih nisu zakockali.šššimič ima firmu neka je založi.imate dakle zzd,za naš dinamo,"4 legende",50000 potpisnika nekakve peticije tako da ne vidim nikakovog problema da vi "borci za pravednost" skupite lovu za preuzimanje kluba.evo kažem ja ču dati somiča,a ne pripadam vašim " masama" .

EF
epic.flyer
15:54 25.02.2015.

Ne kužim ljude koji još misle da živimo u socijalizmu i da je nešto njihovo...Ljudi dragi dignite kredit,uložite lovu i klub će postati vaš...Zašto pljujete bez veze,pa nije klub javno dobro,javna prčija...U kojem stoljeću živite,hlebinci!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije