Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Mega Leks

Mali klub – najveći magnet za NBA skaute. Iz ružičastih gaća na draft mega leksa

27.02.2015., Dom sportova, Zagreb - ABA liga, 23. kolo, Cedevita - Mega Leks Sremska Mitrovica. Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL
Foto: Sanjin Strukic/Pixsell
1/5
21.03.2016.
u 15:09

Potencijal “maloga velikog kluba”, kako ih se naziva u Srbiji, prepoznao je i supertalentirani hrvatski košarkaš Ivan Zubac (18) koji je u svađi Cibone i Cedevite odlučio karijeru nastaviti upravo u Mega Leksu, piše sportski tjednik Max!

Mega Leks odavno nije samo klub u svijetu poznat po svojim kričavim ružičastim dresovima, a koje je osmislila kći vlasnika kluba Miodraga Miška Ražnatovića, piše sportski tjednik Max!

Ove godine su prvi put osvojili Kup Srbije koji nosi ime po Radivoju Koraću pri čemu su iza sebe ostavili košarkaške velikane poput euroligaša Crvene zvezde i Partizana. Uz to Mega Leks, po godinama igrača jedna od najmlađih momčadi ABA lige, ostvarila je plasman u završnicu regionalnog natjecanja.

Inkubator talenata

Uspjeh je tim veći kada se zna da Mega svoje utakmice igra u Sremskoj Mitrovici, a ne u Beogradu, gdje je sjedište kluba. I mlađe kategorije Mega Leksa su u svim kategorijama natjecanja u Srbiji u samome vrhu. Juniorska momčad kluba plasirala se na završnicu Eurolige u toj kategoriji što je samo još jedan od pokazatelja kvalitetnog rada čija je potvrda Nikola Jokić. Lani MVP regionalne košarkaške lige osvojio je NBA sjajnom rookie sezonom, štoviše nazivaju ga “novim Novitzkim”. Ne bez razloga, Jokić ima bolju debitantsku sezonu nego Novitzki koji je nosi epitet najboljega Europljanina u NBA svih vremena.

Potencijal “maloga velikog kluba”, kako ih se naziva u Srbiji, prepoznao je i supertalentirani hrvatski košarkaš Ivan Zubac (18) koji je u svađi Cibone i Cedevite odlučio karijeru nastaviti upravo u Mega Leksu. Zubac je nedavno debitirao na prijateljskoj utakmici protiv Beovuka kada je zabilježio 20 koševa, po pet skokova i asistencija i tri blokade. Očekuje se kako će Zubac uskoro postati jedan od nositelja igre mlade momčadi. Jedan od razloga ovakvoj odluci Zupca, koja je mnoge iznenadila, je i ugled Mege u košarkaškom svijetu u Europi, ali i NBA ligi. O tome govori i podatak kako je prijateljsku utakmicu Mege i Beovuka gledalo više od 15 NBA skauta! Smatra se kako je Mega jedan od najboljih košarkaških izloga za mlade igrače u Europi čemu pridonosi status Miška Ražnatovića koji je inače poznati košarkaški agent i vlasnik agencije Beobasket. Ražnatović zastupa na desetine košarkaša od kojih mnogi igraju i zapažene uloge u Euroligi.

Rezultati bez pritiska

– Nisam ni sanjao da se klub može izdići do visina da se s Crvenom zvezdom i Partizanom bori za trofeje. Mega je osnovana kao klub za potporu mladim igračima da igraju više ne dobiju li šansu u svojim klubovima, ali se na kraju klub pretvorio u jedan od najorganiziranijih i najboljih – rekao je Ražnatović nakon osvajanja Kupa Radivoja Koraća.

U vrijeme osnivanja Mega Leksa Mišković je imao katastrofalne odnose s FMP-om pa je svojim igračima tada rekao: “Momci, kad dobijemo FMP, tad stavljamo ključ.” Pobijedio je FMP, no umjesto “ključa u bravu” Mega je iz godine u godinu rasla tako da su postali i jedan od kvalitetnijih članova ABA lige. Osvajanje Kupa Srbije bio je dodatni impuls za klub koji već sad razmišljaju o budućnosti i novom trofejima.

– Rekao sam stručnom stožeru i igračima da je cilj da probamo oboriti rekord ove sezone i da postanemo prvi klub koji će imati četiri igrača na draftu. Dosad su rekordi bili po tri igrača, ali dolaskom Zupca bi se i to moglo izmijeniti i to me čini jako ponosnim – rekao je Ražnatović.

Ove godine nositelji igre Mege su Aleksandar Aranitović, Ognjen Jaramaz, Nikola Ivanović, sjajni Rade Zagorac (koji je u prvoj polufinalnoj utakmici protiv Budućnosti imao indeks 40!) te Timothe Luwawu – Cabarrot koji je do dolaska u klub imao epizodne uloge u drugoj francuskoj ligi. Već sad se zna kako će iduće godine jedan od nositelja igre biti i Zubac, a vrlo vjerojatno i mladi Marko Pecarski, inače sin nekoć sjajnog centra Partizana, Arisa i Panathinaikosa Miroslava, a koji će nastupati na Jordan brand clasicu gdje će se okupiti najtalentiraniji mladi košarkaši iz cijeloga svijeta.

Ražnatović ipak kao posebnu osobu za sve uspjehe kluba ističe trenera Dejana Milojevića koji je zimus zbog Mege odbio čak i klupu Partizana.

– Mlađi treneri rade pod velikim stresom i pritiskom. Imam sreću da je Milojević hrabriji od mene. Deki nije najbolji trener na svijetu, ali s ovim timom bi i Greg Popovich imao lošiji rezultat. Mogao bih satima satima pričati o njegovoj filozofiji, samouk je i radi na atipičan način – rekao je Ražnatović za Milojevića.

Trener Partizana Aleksandar Džikić, inače Milojevićev kum, još je podrobnije opisao trenera Mege.

– On je jedna uporna mazgetina da ne možeš vjerovati. Natjerao je svoje momke da igraju kao što igraju – kazao je Džikić.

Može se očekivati da će i u sljedećim godinama Mega Leks rasti kao klub, a realno je očekivati kako će se sve više igrača iz ružičastih dresova naći i na NBA draftu.

>>Priča je objavljena u sportskom tjedniku Max!

>>ABA liga se priklonila Euroligi, samo Aco Petrović je bio protiv

Foto: VLm

Komentara 1

Avatar links
links
22:05 21.03.2016.

Koncept za zabraniti, iskoristili su evidentan pad kvalitete lige, trener je sjajan, Čak je i Zubac prepoznao potencijal kluba, ahahahahahaha, jeli ti neugodno ovako nešto napisati čovječe

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije