Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prvak u oba stila

Luka, ponos Bistre - nepobjediv na strunjači!

Luka Prihistal
Foto: Mihaela Poljak
1/5
13.05.2015.
u 11:03

– Hrvanje mi se odmah svidjelo. To je jedinstveni sport, na poseban način uči nas disciplini i sportskom duhu i nije opasno poput ostalih borilačkih sportova, rekao je Luka za sportski tjednik Max!

Mladi Luka Prihistal iz Bistre nova je uzdanica hrvatskog hrvanja. Iako mu je tek trinaest godina, ponosni je vlasnik pedeset medalja s raznih natjecanja, a stručnjaci kažu da je među najtalentiranijima u generaciji, i to daleko izvan Hrvatske.

Prvu medalju osvojio je već sa sedam godina, a nedavna pobjeda na međunarodnom turniru u Grazu za starije dječake u kategoriji do 55 kilograma posljednji je od mnogobrojnih naslova kojima se može pohvaliti.  

Hrvanjem se počeo baviti sa šest godina. Sedam godina marljivo trenira i osvaja turnire, a usto je odličan i uzoran učenik. Hrvanje mu je velika ljubav pa mu nijedna žrtva nije teška, a veliki trud i talent su se isplatili – tri godine zaredom prvak je Hrvatske u slobodnom i u grčko-rimskom stilu. Posebno je ponosan što je lani odnio pobjedu na najvažnijem međunarodnom natjecanju u Hrvatskoj, Božićnom turniru, na kojem sudjeluju najbolji natjecatelji iz desetak zemalja. S mladom nadom hrvatskog sporta porazgovarali smo nakon osvajanja međunarodnog hrvačkog turnira u Grazu.

– Bilo je napeto, prvu i drugu rundu borio sam se s dečkima iz Ukrajine, a u finalnoj borbi protivnik mi je bio Talijan. Prvu pobjedu odnio sam tehničkim tušem 10-0, drugu sam borbu gubio, ali sam je preokrenuo tušem, dok sam treću, finalnu također pobijedio tehničkim tušem 10-0.

Zašto si izabrao baš hrvanje? Nije li nogomet popularniji među vršnjacima?

– Hrvanje mi se odmah svidjelo. To je jedinstveni sport, na poseban način uči nas disciplini i sportskom duhu i nije opasno poput ostalih borilačkih sportova. Hrvanje nije samo sport, to je način života, disciplina koja jača tijelo i um i gradi karakter.

Član si Hrvačkog kluba Bistra, koji se može podičiti odličnim rezultatima na državnim i međunarodnim natjecanjima.    

– Hrvački klub Bistra djeluje dvadeset i jednu godinu. Broji dvadesetak članova, a odnedavno u njemu treniraju i četiri djevojčice. Iako klub nije razvikan i ne raspolaže s mnogo novca, redovito osvajamo trofeje, što je dokaz da se uz mnogo ljubavi i truda mogu postići veliki rezultati i bez značajne financijske podrške.

Koliko često treniraš i kako se pripremaš za turnire?

– Treniram triput tjedno po dva sata, a prije turnira i češće. Idem i u teretanu, a u dane prije turnira moram paziti na prehranu. Ništa mi ne pada teško, volim hrvanje i stekao sam jaku samodisciplinu pa mi naporni treninzi nisu problem.  

Planiraš li se profesionalno baviti hrvanjem?

– Prvo planiram upisati srednju školu, pa fakultet, a i dalje ću se baviti hrvanjem. Velika mi je želja jednog dana predstavljati Hrvatsku na Olimpijskim igrama i vratiti se kući s medaljom.  

Bistrani su ponosni na svog mladog sugrađanina i redovito prate njegove sportske uspjehe, a hrvanje postaje sve popularnije među drugim dječacima, ali i djevojčicama. Luka dolazi iz sportske obitelji – mama je trenirala rukomet, a otac hrvanje, kojim se počeo uspješno baviti i Lukin mlađi brat. Da mu je sport u krvi, dokazuje i to što je na školskim natjecanjima osvajao medalje iz drugih sportova. Luka voli roniti, plivati i ići u teretanu, a velika želja mu je naučiti snowboardati. Od najzanimljivijih iskustava ističe let zmajem. Napominje da ga nije bilo strah i jedva čeka ponovno se vinuti u visine.

>>Priča je objavljena u sportskom tjedniku Max!

>>Mandžukić na odlasku iz Atletica, oproštaj već za tri tjedna!

Komentara 1

KA
kajinx
14:29 13.05.2015.

Bravo Luka, mama i tata te klub Bistra! (Vanda: snowboardati, probaj; snowboarding).

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije