Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 68
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UTRKA ZA REKORDOM

Luka još uvijek nije Hrvat s najviše europskih nastupa! Znate li tko je?

Spanish football La Liga match - Real Madrid vs Villareal
Foto: Alberto Gardin/LiveMedia / ipa-agency.net
1/5
14.04.2023.
u 12:35

Umirovljeni nogometaš ukrajinskoga Šahtara i reprezentacije Hrvatske ima čak 143 europska klupska nastupa, četiri više od Modrića: 63 u Ligi prvaka, 51 u Europskoj ligi/Kupu Uefe, tri u kvalifikacijama za EL, te 26 u kvalifikacijama za LP.

Perjanica Real Madrida, čudesni i nadahnjujući 37-godišnjak Luka Modrić, ove sezone lovi još najmanje dva rekorda koja mu nedostaju u njegovoj bogatoj riznici. Naime, jeste li znali kako Luka Modrić još uvijek nije rekorder među hrvatskim nogometašima po broju europskih klupskih nastupa? Da, zvuči nestvarno s obzirom na Lukin već 11-godišnji staž u ponajvećemu svjetskome klubu, ali faktografija u toj kategoriji još uvijek je na strani jedne druge legende hrvatskog nogometa - Darija Srne.

Naime, umirovljeni nogometaš ukrajinskoga Šahtara i reprezentacije Hrvatske ima čak 143 europska klupska nastupa, četiri više od Modrića: 63 u Ligi prvaka, 51 u Europskoj ligi/Kupu Uefe, tri u kvalifikacijama za EL, te 26 u kvalifikacijama za LP.

Srnin najveći konkurent Luka Modrić ovoga je tjedna u utakmici s Chelseajem upisao svoj 139. nastup u europskim kupovima: ima 114 nastupa u Ligi prvaka, 11 u kvalifikacijama za LP, te 14 u Europskoj ligi, odnosno bivšemu Kupu Uefe. Dakle, Srnu bi ove sezone dostigao samo pod uvjetom da zaigra protiv Chelseaja u uzvratu četvrtfinala Lige prvaka, zatim u obje utakmice polufinala, te u eventualnom finalu. Kad su Luka i Real Madrid u pitanju, ništa nije neizvedivo.

Trećeplasirani Hrvat po broju europskih nastupa je Ivan Rakitić sa 136. Ima ih 91 u Ligi prvaka, dva u kvalifikacijama za LP, 37 u Europskoj ligi/Kupu Uefa, te 6 u kvalifikacijama za EL. Kapetana Seville u ovoj sezoni sigurno čeka još uzvrat s Manchester Unitedom u četvrtfinalu Europske lige. Možda naravno još i polufinale i finale.

A dalje? Čak i ako Modrić ne produlji ugovor s Real Madridom za sljedeću sezonu i ne nastavi igrati europske utakmice, Rakitićeva europska perspektiva nije osobita i teško će dostići Srnu i Luku po broju nastupa budući da je Sevilla trenutačno tek 13-plasirana u španjolskom prvenstvu, te se u Europu može plasirati samo ako osvoji Europsku ligu.

Ipak, postoje dvije statističke kategorije u kojima je Rakitić nadmašio Modrića. Raketa, naime, ima više nastupa od Luke u ligama Petice, ukupno 508 (97 u Bundesligi, 411 u La Ligi), a Modrić 446 (127 u Premier ligi, 319 u La Ligi). Također, Ivan Rakitić, koji je šest godina bio igrač Barcelone (2014.-2020.) još uvijek ima više naslova prvaka Španjolske od Modrića: Raketa 4, Modrić 3.

Na kraju, vratimo se načas suparništvu Srne i Modrića, ovoga puta u broju osvojenih trofeja. Darijo Srna još uvijek je najtrofejniji hrvatski nogometaš s čak 30 trofeja (3 s Hajdukom, 27 sa Šahtarom), a Luka Modrić prati ga u stopu, za sada s 28 trofeja (6 s Dinamom, 22 s Real Madridom). Kao što znamo, Luka je ove sezone u igri za dva trofeja: 6. svibnja Real Madrid igra finale Kraljeva kupa s Osasunom u Sevilli, a do osvajanja Lige prvaka mora preskočiti još dvije stepenice, jer je jednom nogom već u polufinalu. Osvoji li oba trofeja, Luka će dostići prijatelja Srnu!

A tko u perspektivi može dostići vodeći trojac po broju europskih nastupa? Za sada tu najbolje stoji Mateo Kovačić s 96 nastupa za Dinamo, Inter, Real Madrid i Chelsea. Kovačiću je tek 28 godina i čeka ga još najmanje pet godina igranja u vrhunskome europskome klubu...

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije