Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 72
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KULTNI TRENER

Lino Červar napisao knjigu, a otkrio je i razmišlja li o povratku na trenersku klupu

storyeditor/2023-11-04/PXL_250121_31579624.jpg
Slavko Midžor/PIXSELL
05.11.2023.
u 16:00

Jučer su održana još dva panela: "Rukomet u medijima – zašto nas ima/nema?" te "Nove generacije – novi pristup"

Drugog dana konferencije Handball Talks u Našicama jedan od panela bio je "Rukomet jučer, danas, sutra". Gosti panela bila su tri vrhunska trenera – Lino Červar, Kasim Kamenica i Veselin Vujović.

– Godinu dana nema me na klupi, ali cijelo sam vrijeme u rukometu. Završio sam pisanje svoje knjige koja je jedinstvena, koja je izazovna i imat će velik utjecaj na trenere ne samo u Hrvatskoj već i u Europi – rekao je Červar.

Hoćemo li vas ponovno vidjeti na klupi?

– To je pitanje na koje trenutačno nemam odgovor. Ima puno mladih trenera kojima treba dati priliku. Za sada gledam, pratim i podržavam – istaknuo je Lino.

Kasim Kamenica ove se godine vratio u Našice, u klub koji je godinama trenirao.

– Iznenadio me poziv Josipa Ergovića, predsjednika kluba. Drago mi je da sam dio jednog novog projekta u kojem će klub uskoro dobiti vlastitu dvoranu. Živim rukomet 24 sata i, ako me netko želi na klupi, sigurno neću reći ne – kaže Kamenica.

Veselin Vujović vratio se iz Irana.

– Prvo moram reći da bih volio pričati kao Lino – precizno, tečno, sa stankom. Ali ne. Ja kad nešto kažem, kažem brzo i nespretno. I uvijek me kazne zbog nepromišljenih izjava. I zato ovdje neću ništa pričati što ne smijem. Osim ako nemate 5000 eura jer samo takve kazne plaćam Europskom rukometnom savezu – istaknuo je Vujović.

Kako je u Aziji?

– U Kataru je dobro. Tamo imaju puno novca, kupe 16 stranaca koji igraju za njihovu reprezentaciju. Oni plate 500 navijača da dođu u dvoranu, a ti navijači navijaju cijelu utakmicu, ali ne znaju za koga navijaju jer podjednako plješću kada padaju pogoci na jednoj i drugoj strani. Šalu na stranu, igra se sve bolje i ozbiljnije u Bahreinu, Japanu, Južnoj Koreji i Iranu i vjerujem da će na sljedećem Svjetskom prvenstvu biti jako zanimljivo – istaknuo je Vujović.

Vuja ima i zanimljivu ideju kako učiniti rukomet još zanimljivijim.

– Treba uvesti pravilo da pogodak izvan linije devet metara donosi dva boda. Mislim da danas više ne postoje vanjski šuteri, danas svi igraju jedan na jedan, na prolaze kroz obranu – istaknuo je Vujović.

Lino Červar sjetio se pak vremena šabačke Metaloplastike koja je dvaput osvojila Kup prvaka.

– Igrali su sjajno obranu 3-2-1, u prednjem redu bili su Vuković, Vujović i Isaković. Oni se nisu branili, oni su napadali suparnika. Da, slažem se s Vujovićem da bi bilo dobro uvesti puteve izvan devet metara. Volio bih da se u rukometu, kao u košarci, uvede vrijeme trajanja napada. Kao trener želim znati s koliko vremena raspolažem, a ne da mi suci kroje minutažu. Želim da se utvrdi pravilo probijanja. Da se zna kad je probijanje, a ne da je to slobodna sudačka odluka koja se u jednom trenutku drži jednog, a u drugom trenutku drugog pravila – rekao je Červar, a Vujović je dodao:

– Nema više magije u današnjem rukometu. U moje vrijeme dodavanja iza leđa, kroz noge, cepelini bili su nešto normalno. Danas kada se dogodi dodavanje iza leđa, svi se počnu čuditi. Ivano je posljednji igrač koji je to sjajno radio – zaključio je Vujović.

"Rukometni trener danas mora biti kao Vegeta, znači da se miješa u sve, ali u pozitivnom smislu." Slikovito je to opisao trener RK Nexe Branko Tamše na panelu pod nazivom "Kakav je rukometni trener današnjice?". Uz trenera Nexea na panelu su sudjelovali i Alem Toskić, Toni Čolina, Slavko Goluža i Vladan Matić.

Komentara 1

BE
Beyonder
16:25 05.11.2023.

Naravno, da će trenirati, ak može ona senilna crkotina vodit dinamo šti nebi mogao on. Nečemo dozvoliti da kuka kak je mala penzija

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije