Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 46
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NAJAVLJENA ŽALBA

LEN suspendirao Hrvatski plivački savez koji uzvraća: Ovo je sramotna politizacija

Zagreb: Otvorena izložba "50 godina Hrvatskog proljeća"
Patrik Macek/PIXSELL
16.11.2021.
u 15:16

- Imamo podršku Svjetske organizacije vodenih sportova da raskrinkamo kriminalne radnje u LEN-u. Iskoristit ćemo sva legalna sredstva za žalbu, nećemo se predati – poručio je Vladislav Veselica, predsjednik Hrvatskog plivačkog saveza.

Mnogi će reći da je to “bura u čaši vode”, ali vijest ne zvuči nimalo lijepo: Europska organizacija vodenih sportova (LEN) na godinu je dana suspendirala Hrvatski plivački savez. Ova se odluka, srećom, ne odnosi na sportaše (plivače) registrirane pri HPS-u. Njima će i dalje biti omogućeno sudjelovanje na svim natjecanjima LEN-a (po pravilima i propozicijama LEN-a) i to pod zastavom svoje države. Suspenzija koja je počela teći od 6. studenoga ne odnosi se, također, ni na Hrvatski savez sinkroniziranog plivanja i Hrvatski vaterpolski savez, što znači da su u načelu kažnjeni samo dužnosnici Hrvatskog plivačkog saveza na čelu s predsjednikom Vladislavom Veselicom (na fotografiji).

Kandidatura je legitimna

Pa što su to Hrvati zgriješili da ih se ovako, prilično oštro, kažnjava? U obrazloženju odluke o suspenziji koju je potpisao David Sparkes, glavni tajnik LEN-a, između ostalog se navodi da su predstavnici hrvatskog i portugalskog saveza prekršili LEN-ov Statut, i to na četiri načina: huškali su ostale članice u traženju da se sazove izvanredna skupština (trebala bi se održati 5. veljače u Parizu), tražili su od nacionalnih saveza da pošalju svoje eventualne kandidate za vodstvo LEN-a na tim prijevremenim izborima, neovlašteno su koristili logotip LEN-a u tim dopisima (što je moglo sugerirati da se radi o službenim dokumentima LEN-a), kao i adresu elektroničke pošte (euroaquatics2022@gmail.com).

Kao autori pisama i glavni prekršitelji spominju se Juan Antonio Silva, predsjednik Portugalskog plivačkog saveza, i Josip Varvodić, predsjednik Nadzornog odbora HPS-a, ali i član Zdravstvene komisije LEN-a i Fine (Svjetski plivački savez). Njih dvojica imaju i stanovitih ambicija na predstojećim izborima (Varvodić je kandidat za prvog dopredsjednika LEN-a), ali i to je valjda legitimno...

– Ovo je sramotna politizacija sporta s ciljem da se onemogući glasanje HPS-a na izvanrednim izborima za vodstvo LEN-a u Parizu. Nitko se u Hrvatskom plivačkom savezu nije ogriješio ni o jedan akt LEN-a, nego se ovdje radi o osobnom utjecaju gospodina Paola Barellija (predsjednika LEN-a, op. a.) na članove Ureda LEN-a koje je sam izabrao. Imamo podršku Svjetske organizacije vodenih sportova, i njezina predsjednika Husaina Al Musallama, da raskrinkamo kriminalne radnje u LEN-u. Iskoristit ćemo sva legalna sredstva za žalbu, nećemo se predati – poručio je Vladislav Veselica, predsjednik Hrvatskog plivačkog saveza.

Zanimljivo je da je za suspenziju hrvatskog i portugalskog saveza svoj glas dao i Predrag Sloboda, član Ureda LEN-a, bivši predsjednik i sadašnji dopredsjednik Hrvatskog vaterpolskog saveza. Ne zvuči baš najljepše, iako je jasno da članovi Ureda LEN-a nisu u tom tijelu predstavnici svojih matičnih zemalja pa ne moraju nužno zastupati stavove i mišljenja saveza koji su ih predložili. Neovisni su i nastupaju pod svojim imenom i prezimenom...

I vaterpolistima je neugodno

– Sloboda nikad ne bi postao član Ureda LEN-a da mu mi kao Izvršni odbor HPS-a nismo dali potporu. Predložio ga je vaterpolski savez, ali mi smo mu dali podršku, a sad imamo situaciju da je prvi put u povijesti predstavnik jedne države glasovao protiv saveza države koja ga je praktički akreditirala – napomenuo je Veselica.

Iako Sloboda djeluje samostalno i ne mora nikoga pitati za mišljenje, novonastala situacija nije ugodna ni za čelne ljude Hrvatskog vaterpolskog saveza.

– Bilo kakva suspenzija bilo kojeg hrvatskog saveza nama kao Hrvatskom vaterpolskom savezu ne može biti prihvatljiva te je kao takvu ne možemo podržati. Mi i HPS smo dva hrvatska saveza u istoj obitelji vodenih sportova, vjerujem da odlično surađujemo, imamo vrlo korektne odnose, stoga nas je još i više, ovakva odluka Ureda LEN-a zatekla. Žao mi je što se ova suspenzija dogodila i želim da se ona što prije ukine – kaže Mladen Drnasin, predsjednik HVS-a.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije