Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 134
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MARKO BABIĆ

Legenda vatrenih: 'Osijek ni po čemu ne zaostaje za Dinamom i Hajdukom. Ima gard za trofeje'

Osijek na otvaranju Opus Arene postigao 6 pogodaka protiv Slaven Belupa
Dubravka Petric/PIXSELL
27.07.2023.
u 07:00

'Uvijek moraš težiti najvišemu. Osijek sebi treba stavljati imperativ da može u grupnu fazu Konferencijske lige, a ne se miriti s tim da u njoj bude samo prolaznik. Kako ćeš napredovati ako si takvo što ne postaviš? Naravno da neće biti smak svijeta ako to ne ostvariš, ali moraš imati tu najvišu ambiciju; pa kako ćemo onda danas-sutra napasti Dinamo, Hajduk ili Ligu prvaka' rekao nam je Babić

NK Osijek nastavlja sezonu prvim europskim ispitom pod Tomasovim vodstvom: u Opus Areni dočekuje mađarski ZTE u prvoj utakmici 2. pretkola Konferencijske lige. Uoči tog ispita, ponovno u ambijentu dostojnome velikome europskome klubu, razgovaramo s jednim od najvećih nogometaša Osijeka, 42-godišnjim bivšim reprezentativcem Markom Babićem, čovjekom koji je svojedobno bio i sudionik finala Lige prvaka.

Babić je suosnivač i vlasnik nogometne akademije Krpan&Babić, čiji dječaci nastupaju u dresovima KNŠ-a Hypo Limač.

– U našoj je akademiji više od 400 djece, ta priča traje od 2010. godine, naša djeca natječu se u natjecanjima HNS-a, a imamo i više od 30 osoba u Akademiji koje se brinu da taj proces ide kako treba. Voditelj Akademije je Dragan Meić. Posao oko Akademije ispunjava me u potpunosti, osobito u svjetlu činjenice da su mnogi govorili da se tu ne može ništa napraviti, a Pero (Krpan) i ja smo, uza svoj rad i entuzijazam, dokazali suprotno. Naša Akademija izbacila je Hanuljaka iz Lokomotive, Tonija Fruka, Hrvoja Babeca, Marina Pilja, Domagoja Bukvića pa Sergeja Levaka iz Rome i brojne druge nadarene dječake. Tako naša Akademija predstavlja dodatnu vrijednost našemu nogometu. NK Osijek godišnje povuče šestoricu-sedmoricu iz naše Akademije – kazao nam je Babić.

Predivna nogometna priča

Jedan ste od najvećih igrača koji je potekao u Osijeku. Kako ste doživjeli otvaranje novoga poglavlja svojega kluba?

– Svaki ljubitelj nogometa mora biti zadovoljan i sretan da se tako nešto dogodilo u Hrvatskoj, a pogotovo mi iz našega Osijeka koji znamo kako je to sve izgledalo prije nekoliko godina. Čovjek se zapita je li se sve ovo stvarno dogodilo u Osijeku! Prije desetak godina nisam mogao zamisliti da bi se ovo moglo dogoditi, jer okolnosti su išle u smjeru da NK Osijek neće više postojati. Međutim, sada su stvoreni uvjeti da to bude predivna nogometna priča i neka samo potraje što dulje – ističe Babić.

NK Osijek, unatoč novome stadionu, ne iskazuje megalomanstvo u smislu otvorenih najava napada na naslov prvaka. Ta je pojava zabilježena 2021. godine kada je u klubu bio Nenad Bjelica.

– U tom trenutku imali smo uporište za to: odličan igrački kadar, trofejnoga trenera predodređenoga da se bori za najviše ciljeve i – financije. Međutim, nismo u tome uspjeli pa je u međuvremenu euforija splasnula. Ali, Osijek uvijek mora težiti najboljemu, najvećemu, jer ni po čemu u ovom trenutku ne zaostaje za velikom dvojkom, Dinamom i Hajdukom. Dapače, po infrastrukturi je broj 1 u Hrvatskoj! A sve ostalo polako se nadograđuje. Imamo trenera koji se fantastično snašao u našoj sredini, stvorio je fantastičnu momčad, igrači ga slijede, nadamo se da će to potrajati i u skoroj budućnosti očekujem da će se Osijek boriti za naslov prvaka i za Kup. I izlazak u Europu svake godine – naglašava Babić.

Stjepan Tomas trenersko je otkriće s obzirom na to da nikada nije vodio klub u Hrvatskoj ligi, a uspio je pokrenuti posrnulu Osijekovu momčad.

– Tomas je potvrdio sve ono što mi koji ga bolje poznajemo znamo o njemu. On je veliki radnik, čovjek koji želi stvarati, koji je jako uporan. Prije njegova dolaska doneseno je nekoliko loših odluka u kadroviranju trenera i to je bio razlog zbog kojega je Osijek u jednom trenutku prošle sezone bio posrnuo. Jer, igrački kadar ostao je isti, pa primjerice posljednju utakmicu protiv Slavena iznijeli su igrači koji su već neko vrijeme u Osijeku. Za nove igrače koji su tek došli prerano je nakon jedne utakmice reći jesu li pojačanja. Nadamo se da jesu, ali Osijek je imao vrhunski kadar, a trebala je samo jedna osoba koja će znati upravljati njima, ozbiljan trener s karakterom i vizijom, a to je sve donio Tomas. I samo neka tako nastavi.

25.05.2023., Osijek - Na Panonskom festivalu knjige odrzana je promocija knjige "Cico tak imam te rad". Miroslav Zitnjak, Stjepan Tomas, Marko Babic Photo: Davor Javorovic/PIXSELL
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

Što vam se najviše sviđa u Osijekovoj igri?

– Sviđa mi se što smo ovu utakmicu protiv Slavena odigrali onako kako se treba igrati: otvorenim, poštenim pristupom, beskompromisno i bez kalkulacija. Dakle, netko je došao u tvoje dvorište, a ti si mu pokazao tko je gazda. Mogla je utakmica otići i u drugom smjeru, ali i da izgubiš bodove, a nastupiš s takvim pristupom, tim svojim identitetom – koji je meni jako, jako bitan – onda ti nema tko što zamjeriti. Bit će i lošijih utakmica, ali kada imaš to samopouzdanje, kada znaš da vrijediš, da želiš i možeš, onda će ti taj gard jednoga dana sigurno donijeti borbu za vrh. Naravno da to neće doći preko noći, nego to treba stvarati postupno.

VEZANI ČLANCI:

Fantastična infrastruktura

Treba li od Osijeka već na njegovim novim počecima očekivati da će se probiti u grupnu fazu Konferencijske lige?

– Uvijek moraš težiti najvišemu. Osijek sebi treba stavljati imperativ da može u grupnu fazu Konferencijske lige, a ne se miriti s tim da u njoj bude samo prolaznik. Kako ćeš napredovati ako si takvo što ne postaviš? Naravno da neće biti smak svijeta ako to ne ostvariš, ali moraš imati tu najvišu ambiciju; pa kako ćemo onda danas-sutra napasti Dinamo, Hajduk ili Ligu prvaka. Moraš si postaviti najviše ciljeve, koji su možda u ovom trenutku nedostižni, ali moraš im težiti. Osijek sada ima fantastičnu infrastrukturu, navijače je oduvijek imao, ima i potentnu momčad, stručni stožer koji zna što želi – zaključio je Marko Babić, ponosni vlasnik godišnje ulaznice za Opus Arenu.

Osijek treću sezonu zaredom igra 2. pretkolo Konferencijske lige: u ljeto 2021. godine prošao je poljski Pogon, pa u 3. pretkolu ispao od bugarskoga CSKA, a u prošloj sezoni već na startu europskoga puta šokirao ga je kazahstanski Kizilžar. 

Komentara 8

Avatar barba_arba
barba_arba
08:27 27.07.2023.

Inflacija legendi

Avatar rubinet
rubinet
11:28 27.07.2023.

"Osijek ne zaostaje ni po čemu za Dinamom i Hajdukom?" Vrlo smjela izjava. A činjenice govore suprotno. Prednost Osijeka: novi stadion, privatni vlasnik. Nedostatak: manjak navijača, manjak stručnih ljudi u upravi, nema kulta i zanosa. Pa oni nisu bili kadrii popuniti novi stadion na prvoj utakmici !Trebali su mobilizirati cijeli Osijek, učenike, umirovljenike. Trebali su dovesti ljude iz obližnjih mjesta. Trebala je to biti svečanost, a nije bila. Samo 9 tisuća nazočnih od mogućih 13. Blamaža.

DU
Deleted user
11:22 27.07.2023.

Dečki, trudite se i pobjeđujte. Trebaju nam pod hitno koeficijenti za dva kluba u Ligi Prvaka. Igramo i radimo za novac i ponos nacije.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije