Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
traži se legenda

Kultni Dinamovi treneri, Ardiles i Blažević, zvjezdani status stekli na Argentini i Nizozemskoj

Argentina's Gonzalo Higuain (2nd R) celebrates with teammates Angel Di Maria (L), Lionel Messi (C) and Lucas Biglia after scoring a goal against Belgium during their 2014 World Cup quarter-finals at the Brasilia national stadium in Brasilia July 5, 2014.
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
1/2
09.07.2014.
u 11:22

Argentina je čekala 8771 dan i čak 27 utakmica na SP-u ulazak u polufinale.

Osvaldo Ardiles, čovjek koji se šetao Maksimirom i sjedio na "svetoj" klupi, slavu je stekao na jednom drugom travnjaku, onom u Buenos Airesu, gdje je s legendarnim Marijem Kempesom i Danielom Bertonijem, tada trčeći iz petnih žila, odveo Argentinu 1978. godine do prve svjetske titule ikad.

I to baš protiv Nizozemske, nakon produžetaka bilo je 3:1 (1:1). Nizozemci su bili toliko ljutiti da nisu ni primili srebra, već otišli kući...

Slavili skupa krvnik i žrtva

– Igrali smo finale na stadionu River Platea, a samo nekoliko stotina metara dalje bio je glavni vojni centar za mučenje, u kojem je bilo oko 5000 zatvorenika.

Kad smo zabili golove, slavlje se čulo sve do logora. Čuvari bi govorili zatvorenicama: "Pobjeđujemo." Ne bi rekli da pobjeđuje Argentina, nego "mi". Bio je to razgovor krvnika i žrtve u kojem su jedini put bili "mi", slavili skupa... – prisjetio se bivši Dinamov trener.

Drugog slavnog plavog trenera Ćiru Blaževića su pak Nizozemci vječno lansirali u zvijezde.

Spremajući vatrene za medalju, vrtio je budućim trenerima Dinama Soldi, Jurčiću i Mamiću, te kockastom društvu fenomenalan gol Dennisa Bergkampa koji je zabio za polufinale SP-a 1998. Argentini i pozivao na oprez. Kultna generacija u kojoj su igrali Van der Sar, Davids, Seedorf, Overmars i Kluivert svladala je tada Argentinu 2:1. No, ne i Ćirine Hrvate nekoliko dana poslije...

To je povijest. No, što ih čeka u São Paulu? Usporena taktika Argentine neće proći jer Nizozemci igraju kao navijeni, nabijaju tempo. Sjetite se što su napravili svjetskim prvacima Španjolcima (5:1). Išlo ih je protiv Australije, Čilea i Meksika, ali su stali protiv Kostarike.

Kako je to igra u kojoj treba zabiti gol više, u Oranju je panika, jer nisu uspjeli ubaciti Kostariki u 120. minuta! A Argentina zabija u svakoj... Istina, Messi posti u zadnje dvije, strijelci su bili Di Maria i Higuaín, ali ovaj je imao ključne uloge u oba gola.

Otpao Angel Di Maria

Najbolji dribler turnira, Angel Di Maria (81 dribling) neće igrati!

Ozljeda kvadricepsa izbacila ga je iz prvog polufinala koje će Argentina igrati nakon 1990. godine.

– Di Maria je ključan igrač na našem putu do naslova – kazao je Gonzalo Higuaín za svog suigrača gurajući ga ispred Messija. Srećom, vraća im se Sergio Agüero. Hoće li to biti nova kultna utakmica?

Momčadi, izuzev malenoga Argentinca, nemaju velikane. No, ulog im je najveći mogući. U ovakvim utakmicama se postaje – legenda.

>>Argentinci provocirali Brazilce: Maradona je veći od Pelea

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije