Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 67
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EKSKLUZIVNI INTERVJU

Steve Kerr: Kukoču nije kasno ni da u 46. krene u trenerske vode

Steve Kerr i Toni Kukoč
Foto: VL
22.02.2015.
u 09:25

- Volio bih vidjeti kako bi se Kukoč kao trener odnosio prema igračima kakav je sam bio, bi li vikao na njih kao što je P. Jackson vikao na njega - pita se Kerr.

Oni koji su 90-ih pratili NBA scenu sjetit će se Stevea Kerra, braniča Bullsa, zahvalnog kotačića u momčadi Bullsa koja je osvojila četvrti, peti i šesti naslov NBA prvaka za ovaj klub. Rođen je u Libanonu jer se njegov otac akademski specijalizirao za Bliski istok, no kad mu je bilo 19, Steveu su oca ubili preteče današnjeg libanonskog Hezbollaha.

Kerr je još uvijek NBA rekorder po postotku ubačenih trica u karijeri (45,3 posto među onima s 2000 i više pokušaja), a danas je trener vodeće momčadi NBA lige Golden State Warriorsa u kojoj pod "zapovjedništvom" ima briljantne snajperiste – Stephena Curryja i Klaya Thompsona.

– Oni su vrlo različit tip šutera. Curry je sav zasnovan na ritmu i on voli šutirati iz driblinga. Thompson može isto to, no on je ipak bolji kada izlazi iz blokova, on bolje izvodi "catch and shoot". Zapravo, Klay je šuter iz udžbenika, a Stephen je unikatan, takav ritam i takvu tranziciju iz vođenja u šutiranje nisam nikad vidio. Najbliži tomu bio je Steve Nash.

NBA liga pak još nije vidjela tako uspješnog trenerskog debitanta. Kerr ima najbolji postotak pobjeda među svim trenerima prve godine u povijesti lige. Warriorsi su otišli na All-Star predah s najboljom obranom i drugim najboljim napadom NBA lige.

– Igrao sam kod najvećih trenera Phila Jacksona i Gregga Popovicha i uspio sam nekako ugraditi svoje iskustvo u trenerski posao i to očito dobro funkcionira. Osim igračkog, imao sam i iskustvo vođenja kluba kao glavni menadžer, a bio sam i stručni televizijski komentator.

Kukočeve neobične navike

Svaka NBA momčadi ima odjel za analitiku, ljude koji se bave statistikom. Koliko Steve drži do brojki, pitali smo ga na nedavnom All-Star Weekendu u New Yorku.

– Uvijek najprije pogledam koliko smo asistencija imali jer mi to govori koliko dobar nam je bio protok lopte. Druga brojka su izgubljene lopte i njihov omjer s asistencijama. Primijetio sam da loptu izgubimo najčešće u onim napadima u kojima nemamo više od dva dodavanja. Kada pak imamo šest ili više dodavanja, onda imamo i vrlo visok postotak šuta i vrlo malo izgubljenih lopti. Od 1977. godine, odnosno otkako se broje izgubljene lopte, jedini koji su istovremeno bili statistički najbolji u obrani i napadu, bili su veliki Chicago Bullsi, i to u sezoni 1995./96. u kojem sastavu je Steve Kerr bio pričuvni branič. U tom istom sastavu igrao je i Hrvat Toni Kukoč.

– Uživao sam igrati s Tonijem jer je bio tako nesebičan igrač, sjajan dodavač i sa svojih 211 cm briljantan talent, vrlo unikatan igrač.

I Kukoč razmišlja o pokretanju trenerske karijere. Je li kasno upustiti se u to sa 46 godina?

– Nije to kasno, pa ja sam počeo sa 49. Bilo bi to sjajno, volio bih ga vidjeti na klupi. Bilo bi zabavno vidjeti kako bi Toni vodio igrače kakav je on bio. Bi li vikao na njih kao što je Phil Jackson vikao na njega. Kukoč ima briljantan košarkaški um i ima sjajnu podlogu za trenersku uspješnost.

Pričao nam je Kerr da je na Kukoča vikao i Michael Jordan, no "najveći" je bio opak suigrač i suvježbač prema svima. Treninzi Bullsa bili su katkada žešći od utakmica pa je i Steve osjetio svu Jordanovu silinu.

– Jednom se u nečemu nisam s njih složio i on me udario šakom u lice. No, to je jedna od boljih stvari koja mi se u karijeri dogodila jer nisam ustuknuo, već sam mu pokušao vratiti pa sam zaradio i nešto poštovanja suigrača. No, otada Jordan i ja imamo odličan odnos.

Kerr i Kukoča smatra prijateljem, no to ga nije spriječilo da 2013. u televizijske kamere ispriča anegdotu vezanu uz Tonijeve prehrambene navike uoči utakmica.

– Bilo je to u Tonijevoj prvoj sezoni, tek je bio stigao u NBA ligu. Uoči prve utakmice u sezoni otišli smo Toni i ja nešto pojesti. Bilo je to oko tri popodne, četiri sata prije utakmice, a Toni je naručio predjelo, salatu, veliki tanjur tjestenine, piletinu, desert i čašu crvenog vina, a na kraju svega toga bio je još i espreso. Vidjevši sve to, ostao sam zapanjen pa sam ga pitao radi li on to uvijek prije utakmice. Sjećam se da mi je rekao: "Mi u Europi se dobrano najedemo, popijemo malo vina i kavu, pa se vratimo u hotel, dobrano se olakšamo na zahodu i idemo igrati.

Kada su pak Kukoča pitali što misli o Kerru kao potencijalnom 49-godišnjem trenerskom početniku, još dok su ga Knicksi pokušavali dovesti, Toni mu za ovu neukusnu anegdotu nije nastojao uzvratiti.

– Kerrova košarkaška inteligencija je vrlo visoka, zna sve o košarci, no ja se jedino pitam je li spreman provoditi tako puno vremena na treninzima, putovanjima, utakmicama, u svlačionici i hotelima. Ako je na to spreman, onda ne vidim prepreku da Kerr bude dobar košarkaški trener.

Zahvalio Philu Jacksonu

A isti taj Kerr upravo je najveći trenerski hit u NBA ligi. Kako je on razriješio dvojbu između ponude Warriorsa i Knicksa (kamo ga je zvao bivši mu trener Phil Jackson).

– Presudili su sastav momčadi i lokacija. Warriorsi su imali bolju momčad, a s Knicksima je trebalo u reizgradnju, a kako sam ja iz Kalifornije, meni je odlazak u San Francisco više odgovarao. Osim toga, u tom trenutku sam bio stručni komentator TNT-ja i morao sam donijeti brzu odluku. Mislim da je Golden State za mene bio bolji izbor.

Koliko je igračima bitno da ih zove netko koga dobro poznaju kao što Kerr poznaje Jacksona?

– Teško je reći je li se LeBron vratio u Cleveland radi menadžmenta ili zato što se htio vratiti kući. Pitanje je li Steve Nash u Phoenix otišao radi arizonskog sunca ili da igra sa Stoudemireom. Možda je Shaq otišao u Lakerse jer je htio biti blizu Hollywooda. Ja sam sretan što sam u Warriorsima i što su ovdašnji navijači dočekali da Warriorsi konkuriraju za vrh.

No, Ratnicima se može dogoditi da već u prvom kolu doigravanja nalete na Gromove i munje jer bi na Zapadu osmi mogla biti Oklahoma Thunders sa Durantom i Westbrookom.

– Cijeli Zapad je zastrašujući i nema nijedne momčadi s kojom želiš igrati prvo kolo. Kada su joj zdravi nositelji igre, Oklahoma je jedna od najboljih momčadi lige.

>> Toni Kukoč: Želim biti trener i početi u NBA ligi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije