Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 128
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DETALJAN PREGLED

Krenula nova sezona HNL-a: Dinamo se značajno pojačao, Hajduk i Osijek baš i ne

HNL sezona
Foto: Večernji list
1/3
15.07.2022.
u 08:10

HNS i HT potpisali su najunosniji ugovor u povijesti hrvatskog nogometa za TV prava (44 mil. eura)

Danas dvobojem Dinama i Lokomotive od 20 sati započinje nova, službeno 32. sezona Prve HNL. Ova sezona će u hrvatskom nogometu donijeti ozbiljne financijske pomake budući da su Hrvatski nogometni savez i Hrvatski telekom potpisali daleko najunosniji ugovor o TV pravima u povijesti našeg nogometa. Ugovor je težak 44 milijuna eura, od čega je osam milijuna eura omogućio sponzor, kladionica Supersport pa će tako naša liga službeno od ove sezone nositi naslov Supersport HNL.

Prvaku gotovo 10 milijuna

Svi HNL klubovi će od tog iznosa dobiti 3,5 milijuna kuna fiksno, dok će ostatak ovisiti o plasmanu. Prvak će inkasirati ukupno 9,28 milijuna kuna, drugoplasirani 8,60 milijuna kuna, a trećeplasiranom će pripasti 7,92 milijuna. Posljednji klub lige inkasirat će 4,86 milijuna kuna. Podsjetimo, HNL će se većinom prenositi na novom MaxTV kanalu MaxSport, dok će 27 utakmica u sezoni dobiti HRT, na čije se programe prijenosi HNL-a vraćaju prvi put nakon 11 godina.

Još tamo od 2017. godine kad je Rijeka iznenađujuće uzela naslov prvaka sve do prošle sezone nismo svjedočili istinski napetoj borbi za naslov prvaka. Osim te 2017. godine, Dinamo je u proteklih 10 godina dominirao svakom sezonom, osvajao prvenstvo četiri-pet, pa nekad i gotovo deset kola prije kraja prvenstva, a to se malo promijenilo prošle godine kad je Hajduk do pretposljednjeg kola bio u igri za trofej. Nadamo se da će se napeta utrka, koji god klubovi bili u igri, odviti i ove sezone.

Hrvatski prvak radi sve na tome da se vrati dominantnom osvajanju naslova budući da bi mu eventualna bodovna prednost omogućila više rotacije zbog potencijalnih europskih utakmica. Budući da je Dinamo, strogo gledano u HNL okvirima, prošlu sezonu odradio ispod svojih očekivanja unatoč osvajanju naslova, u redovima prvaka Hrvatske žele da se ta napeta borba ne ponavlja. Stoga su plavi ovog ljeta posegnuli za velikim pojačanjima, dok su najvažniji igrači ostali u momčadi bez izlaznih transfera. U klub su došla velika pojačanja poput Josipa Drmića, Roberta Ljubičića i Boška Šutala, a važni igrači poput Josipa Šutala, Luke Ivanušeca, Mislava Oršića ostali su u klubu unatoč ponudama koje su stizale u Maksimirsku 128. Treba dodati i da je prodajom rezervnog igrača Bartola Franjića u Wolfsburg inkasirano 7,5 milijuna eura, a službenim prodajama Kristijana Jakića i Petra Stojanovića (klub napustili prošle sezone) još dodatnih pet milijuna eura. Tako da je, i uz sve ove ulazne transfere, Dinamo zasad u plusu od 5,7 milijuna eura u ovom prijelaznom roku.

Dok se Dinamo znatno pojačao, isto se ne može reći za potencijalne konkurente Hajduk i Osijek. Do prvog ligaškog kola ovog vikenda Hajduk je uspio odraditi akviziciju tek jednog igrača, Tonija Borevkovića iz Vitórije Guimarães, dok su klub napustili Ferro, Katić, Posavec i Ljubičić. Kako sada stvari stoje, Hajduku bi trebala još barem 2-3 pojačanja kako bi se mogao ravnopravno nositi s Dinamom na HNL ljestvici. To je vidno pokazala i utakmica Superkupa u kojoj je bijele u više navrata spašavao kapetan Lovre Kalinić. Baš na Kalinićevu potpisu ugovora predsjednik Lukša Jakobušić je izjavio: "Bit će toga još", tako da još uvijek ne možemo donijeti poštenu ocjenu kadra splitske momčadi, no zasad Dinamo na papiru ima vidno bolji roster.

U Osijek je došlo samo jedno pravo pojačanje, ali čini se da će to pojačanje jako puno toga donijeti. U Gradski vrt se, nakon briljantne posudbe u Istri (17 golova u sezoni), vratio 21-godišnji Dion Drena Beljo koji će u napadu vrlo vjerojatno uzeti mjestu Ramonu Mierezu, koji je od statusa najboljeg strijelca HNL-a pretprošle sezone došao do statusa igrača s 0% iskorištenih velikih prilika za pogodak prošle sezone (0/12). Beljo bi mogao biti ta realizacijska prevaga koja će Osijeku donijeti baš one bodove koji su se olako ispuštali prošle sezone.

Najprometnije ljeto gledali smo u Rijeci koja je daleko najveća enigma predstojeće sezone. Umjesto Gorana Tomića pozicije trenera preuzeli su Dragan Tadić i Fausto Budicin, a promijenio se i kostur momčadi u igračkom smislu. Klub su napustili kapetan Hrvoje Smolčić, najbolji strijelac Josip Drmić, najbolji kreator Robert Murić, sjajni veznjaci Domagoj Pavičić i Adam Gnezda Čerin te stoper Darko Velkovski. Kad se činilo da se Rijeka totalno raspala, uprava je počela nizati objave o novim igračima, tako su stigli Alen Halilović, Mateo Pavlović, Mario Vrančić i Matej Mitrović koji je, nažalost, odmah zadobio tešku ozljedu.

Lokosi bez Kačavende

Teška ozljeda dogodila se možda i najvećoj HNL zvijezdi izvan "velike četvorke", 19-godišnjem veznjaku Lukasu Kačavendi iz Lokomotive, kojem je na pripremama u Nizozemskoj stradao prednji križni ligament i koji će ostati bez najmanje šest mjeseci igranja nogometa. Ta ozljeda u situaciju favorita za peto mjesto gura Goricu, koja će pod Samirom Toplakom velikim dijelom izmijeniti svoju momčad. Iz kluba je otišlo deset igrača, a pristiglo je novih osam.

U klubovima iz donjeg dijela ljestvice bilo je zanimljivih akvizicija, poput dolaska bivšeg engleskog reprezentativca Matthiasa Fanima u Slaven Belupo ili pak posudbi Duje Čopa i Ivana Dolčeka koje je Šibenik uspio osigurati. Prema procjenama kladionica, Slaven i Šibenik trebali bi se boriti za sedmo mjesto, dok bi borbu za ostanak trebali voditi Istra 1961 i novi-stari prvoligaš Varaždin, koji se nakon samo jedne drugoligaške sezone vratio u najviši rang.

>> Pogledajte kako je Bjelica najavio novu sezonu

Ključne riječi

Komentara 2

KL
Klavocin
15:04 15.07.2022.

Zanimljiv lik taj livaja, plaća ga bogdanović, a,ne hajduk, frajer ima koronu, a na koncertu je od miše. Ali nije to sve, naime psuje srpsko ime dinamu, a sam je srbin, selo kod mosora. Molio bih kontrolora da prvo too provjeri dok me ne izbaci. Zato dosta sa njim, nek igra i nek se proda, ali vi novinari pustite nas sa njim i kmečavcima

DU
Deleted user
12:26 15.07.2022.

Bit će zanimljivo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije