Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 176
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NAJLJEPŠA PRIČA

Kakav peh! Kostarika bez ijednog poraza ispala s prvenstva!

Kostarika
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
06.07.2014.
u 11:12

Bili su u "skupini smrti", izbacili su dva prvaka svijeta s prvenstva, jednog deklasirali, a bili su u osmini finala kobni i za europskog prvaka. Trostruki doprvaci svijeta su ih pak pobijedili nakon jedanaesteraca.

Reprezentacija Kostarike najveće je i najugodnije iznenađenje Svjetskog nogometnog prvenstva u Brazilu i sigurno nitko prije početka natjecanja ne bi pogodio da će s prvenstva otići neporaženi u četvrtfinalu, uz samo dva primljena pogotka u pet utakmica!

Izbornik Jorge Luis Pinto postavio je sjajno igru, iz svojih nogometaša izvukao maksimum te na putu do četvrtfinala prešao prepreke triju svjetskih prvaka i jednog europskog. Igrom su djelomično podsjećali na Grke s Europskog prvenstva 2004., ali uz više tehničkih kvaliteta i individualne kvalitete. Svjesni da se ne mogu nadigravati s najvećima, odlučili su ih čekati, umrtiviti i potom matirati.

Urugvaj su pobijedili 3:1 i najavili da će se dogoditi nešto veliko. No svi su mislili da je to više do lošeg Urugvaja nego do dobre Kostarike, ali nakon pobjede od 1:0 protiv Italije znalo se da će ta srednjoamerička državica biti veliko iznenađenje. Poslije 0:0 s Engleskom potvrdili su prvo mjesto u "skupini smrti" i u osmini finala čekala ih je Grčka.

Reklo bi se, stara verzija defenzivnog nogometa protiv moderne. No Grci su bili uistinu dobri u toj utakmici, više su igrali i uz igrača više očekivano su prijetili. Regularni dio završio je 1:1 nakon grčkog (klasičnog) pogotka u sudačkoj nadoknadi. Činilo se da će Kostarika pokleknuti jer umor je bio i više no zamjetan, ali najbolji vratar prvenstva Keylor Navas zatvorio je sve prilaze svojoj mreži.

Tijekom raspucavanja s bijele točke, Kostarika je postigla svih pet, a Navas je zaustavio onaj Gekasov i to je bilo to, Kostarika je po prvi put igrala četvrtfinale! Potom je stigla Nizozemska, čija je nogometna filozofija itekako poznata Pintu, što se moglo vidjeti tijekom cijelog susreta. Oranje nisu zabile, nije ni Kostarika, ali ovaj put udarce s bijele točke bolje je izveo protivnik.

Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)

Rezime svega ipak je i više nego pozitivan jer primiti dva pogotka, i to samo u susretima koji su završili pozitivno, uistinu je velika stvar. Da imaju više iskustva, možda bi slomili i Nizozemce. Naime, Kostarika je tek treći put na prvenstvu, prvi put bila je 1990. i ispala u osmini finala, potom je 2002. ispala u skupini i ovaj su put napravili što su napravili.

Kad se već nabraja, zgodno je spomenuti da u momčadi imaju samo četiri nogometaša koji igraju u nekom od klubova liga petice. To su vratar Navas (Levante), napadači Campbell (Arsenal) i Ruiz (Fulham) te branič Diaz (Mainz 05). Čak sedmorica igraju u domaćoj ligi, a još njih je šestorica su u Europi, a najzvučniji klubovi su Club Brugge (Duarte) i Rosenborg (Gamboa). U Krasnodaru igra Urena, u norveškoj ligi Calvo (Valerenga) i Barrantes (Aalesund), Borges je u švedskom AIK-u, u američkom MSL-u su Gonzalez (Columbus Crew) i Miller (New York Red Bulls), a čovjek koji je "ubijao" Nizozemce driblinzima i prodorima niti nema klub (Bolanos).

Dokaz je to da nisu potrebne zvijezde da bi se napravila momčad, a dokaz je ovaj nastup Kostarike i o tome da se svugdje u svijetu igra odličan nogomet, a njega na ovom prvenstvu nije nedostajalo. Pravo osvježenje nakon onoga otprije četiri godine.

>> Kostarika prvi put u povijesti u četvrtfinalu! Pobijedila je Grčku nakon jedanaesteraca

>> Kostarika priredila najveće iznenađenje savladavši Urugvaj

Komentara 4

Avatar pozitiva
pozitiva
11:59 06.07.2014.

Mi smo navijali za Costa Ricu,jer su zaista bili najugodnije iznenadjenje ovog prvenstva. Zao mi je sto su ispali.

MY
mycropht
12:20 06.07.2014.

Ne navijam ni za jedne ni za druge, ali drago mi je da su bunkeraši poispadali, pa tako i Kostarika. Nizozemska je zaslužila zaj prolaz.

Avatar neurazumljiv
neurazumljiv
17:15 06.07.2014.

Kako bez poraza. Izgubili su od Nizozemske na penale. Inace odlicna Kostarika, postovanje!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije