Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVI ŠEF

Kopić je u Dinamu počeo s Bišćanom, a s Lučkim i Zagrebom rušio je Hajduk

Željko Kopić
Foto: Luka Stanzl/Pixsell
1/4
27.04.2020.
u 20:29

Kopić je, iznenađujuće, u studenome 2017. godine postao trener Hajduka, kojega je vodio u 34 utakmice i doveo do finala Kupa 2018. godine, u kojemu je u Vinkovcima, igrajući protiv Bjeličina Dinama i suca Zebeca, bio poražen 0:1.

Novi šef Dinamove škole nogometa Željko Kopić (42) trenersku karijeru počeo je u Hrvatskom dragovoljcu kao trener starijih pionira kada je u rukama imao – Marcela Brozovića.

- Trener ne stvara igrača, nego mu samo omogućava da se pravilno razvija. Kod Marcela je odmah bio vidljiv talent, a limitirajući faktor bilo mu je to što je bio mnogo manji od vršnjaka, pa zbog toga možda svima nije bio uočljiv. No, tko ga trenira svaki dan, mora prepoznati takvu nadarenost. Nije bilo upitno hoće li dosegnuti vrhunsku svjetsku razinu – ispričao nam je jednom Željko Kopić, koji je u Dragovoljcu bio pomoćnik Stjepana Čordaša pa Vjekoslava Lokice, dok je prvi trenerski angažman, kao trener prve momčadi, dobio u krapinskom Zagorcu, u četvrtoj ligi.

Voli ofenzivni nogomet

Krapina je bila samo prolazna stanica, kao i angažman koji je dobio u drugoligašu Segesti, u kojoj je izdržao samo dva mjeseca. Prvoligašku trenersku promociju doživio je 27. kolovoza 2011. godine na klupi Lučkog. Na svom debiju na klupi, protiv Dinama u Maksimiru (0:1), imao je točno 33 godine, 11 mjeseci i 17 dana.

Kopić je u debitantskoj sezoni u Lučkom uspio ostati neporažen čak osam utakmica zaredom a, među ostalim, svladao je i Hajduk na Poljudu 2:1, kada je Splićane vodio Mišo Krstičević. Zanimljivo, čim je dobio prvi prvoligaški angažman, Kopić je odmah ugasio sve profile na društvenim mrežama smatrajući da mu ondje nije mjesto.

Kao talentirani nogometaš iz Osijeka je došao u Dinamo u kadetskoj dobi, no nikada nije igrao za prvu momčad plavih. U kadetima ga je trenirao Hrvoje Braović.

– Bila je to generacija Bišćana, Stanekovića, Franje, Ilečića, Gazilja, Mazarekića... Bio je povučen, miran, skroman, a kao igrač bio je vrlo kreativan, imao je finoću, mekoću, igrao mi je iza dvije špice ili špicu. U toj generaciji 16-godišnjaka on je bio među najboljima u Hrvatskoj i zaista ne znam kako je poslije došlo do zastoja i zašto nije postao vrhunski nogometaš. Meni je u ruke ponovno došao u Hrvatskom dragovoljcu, u 2. HNL-u, kada je već bio iskusniji i bio mi je nositelj igre – prisjetio se Braović.

Kopić, kojega smo zvali i “Klopp-ić”, zagovornik je ofenzivnog nogometa, gradnje igre posjedovanjem lopte, kreacijom... Zapaženu epizodu ostvario je u Cibaliji, u kojoj je u sezoni 2012./2013. promovirao reprezentativca Mateja Mitrovića i dojučerašnjega Rijekina stopera Darija Župarića. Zanimljivo, Kopić je jedini trener Vinkovčana koji je, usred krize, sam dao ostavku želeći izazvati pozitivan šok među igračima, odrekavši se tako otpremnine. Uslijedila je sezona (2014./2015.) u Zagrebu, gdje je Kopić, u sjeni predsjednika Dražena Medića, stvorio izvrsnu momčad koja je na kraju dohvatila peto mjesto. I u toj sezoni Hajduku se opet “dogodio Kopić”, u studenome 2014. kada su pjesnici pogocima Krovinovića i Mudražije slavili u Poljudu 2:0. Bijele je tada vodio Igor Tudor.

Trenirao i Hajduk

Po starim Uefinim pravilima, Kopić bi u Europu otišao i sa Slavenom Belupom, budući da je u sezoni 2015./2016. farmaceute doveo do finala Kupa. U toj sezoni pokazao se kao penicilin za Rijeku ostavši nepobijeđen u sva četiri ligaška ogleda te nadvisivši Riječane u polufinalu Kupa. Kopićeva era u Slavenu bila je obilježena rekordnim učinkom u prodaji igrača, pa su tako transferi Melnjaka, Jambora, Brleka, Crepulje, Savića, Ejupija i Hebera malome klubu iz Koprivnice donijeli zaradu od gotovo tri milijuna eura.

Kopić je, iznenađujuće, u studenome 2017. godine postao trener Hajduka, kojega je vodio u 34 utakmice i doveo do finala Kupa 2018. godine, u kojemu je u Vinkovcima, igrajući protiv Bjeličina Dinama i suca Zebeca, bio poražen 0:1. Posljednja Kopićeva trenerska stanica bio je mali ciparski klub Pafos, kojega je u sezoni 2018./2019. spasio od ispadanja.

>>> Pogledajte kako su prvi dan na treninzima proveli hrvatski sportaši

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije