Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 77
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OD 13:30

Kome ide nogometno zlato u Tokiju? Brazilcima ili Španjolcima?

07.08.2021.
u 12:00

Brazil je na ovom stadionu već jednom slavio - prije 19 godina kada je u finalu Svjetskog prvenstva u nogometu pobijedio Njemačku 2-0

Na najvećem japanskom stadionu u Yokohami danas (13.30 sati) odigrat će se finalni susret nogometaša na olimpijskom turniru.

Inače, Yokohama je najveća luka i drugi po veličini grad u Japanu. Nalazi se na otoku Honshu, oko 25 km južno od centra Tokija. Stadion je izgrađen 1997. godine, a od 2005. godine nosi ime po glavnom sponzoru – Nissan. Na njemu je odigrana finalna utakmica Svjetskog nogometnog prvenstva 2002. godine između Brazila i Njemačke (2:0).

Brazil će na istom stadionu 19 godina kasnije pokušati doći do drugog zlata. Prvo su osvojili prije pet godina u Rio de Janeiru, na domaćoj Marakani. Brazil je tada predvodio Gabriel Jesus, današnja zvijezda Manchester Cityja. Brazilci su prilično uspješni na Olimpijskim igrama kada je riječ o nogometu.

Pored zlatne imaju još tri srebrne i dvije brončane medalje. Zanimljivo je da su svih pet medalja osvojili od 1984. do danas. U rosteru Brazila danas ima nekoliko sjajnih igrača poput Danija Alvesa, nekadašnjeg braniča Barcelone, Juventusa i PSG-a. Tu su još Douglas Luiz (Aston Villa), Cunha (Hertha), Richarlison (Everton), Fuchs (CSKA), Malcom (Zenit)...

Španjolska baš kao i Brazil ima jedno osvojeno olimpijsko zlato u nogometu. Bili su najbolji na Igrama u Barceloni 1992. godine. U finalu su, pred 95.000 gledatelja na Nou Campu, pobijedili Poljsku s 3:2. Između ostalih za Španjolsku su tada igrali Solozabal, Goicochea, Guardiola, Enrique, Kiko...

Pored zlata Španjolska ima i srebro iz Sydneya 2000. godine kada su u finalu izgubili od Kameruna. Španjolski adut u finalu je svakako Dani Olmo, sjajni mladi veznjak koji je dugo igrao u zagrebačkom Dinamu, a sada je zvijezda Leipziga. Tu su još Unai Simon (Bilbao), Pau Torres (Villarreal), Marco Asensio (Real), Oyarzabal (Sociedad), Soler (Valencia)...

U susretu za broncu Meksiko je pobijedio Japan s 3:1. Meksiku je ovo druga medalja s Igara. Bili su zlatni u Londonu 2012. godine.

>> Pogledajte: Spektakularni doček za srebrnog Srbića!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije