Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ambiciozni biciklist

Kišerlovski: Jednog dana ću sigurno osvojiti Giro d'Italia

Robert Kiserlovski
Goran Kovacic/PIXSELL
06.06.2010.
u 12:42

- Dopinške kontrole su u biciklizmu prestroge, jednom kolegi čak su došli na sprovod djeteta - kaže Kišerlovski.

Vozite li nizbrdo okolicom Rijeke, a pored vas sa 70 km/h projuri biciklist, to je vjerojatno Robert Kišerlovski, 23-godišnji Riječanin koji je nedavno na Giro d'Italia osvojio 10. mjesto, te tako postigao najveći uspjeh u povijesti hrvatskog biciklizma. A Robert je zamalo odabrao "krivi" sport.

Od sedme do 12. godine trenirao je atletiku jer mu je otac Eduard, inače dugogodišnji biciklist a sada trener, branio da se bavi tim napornim sportom.

– Bio sam jako dobar atletičar, no dosadilo mi je stalno trčati u krug pa sam, unatoč očevu suprotstavljanju, počeo okretati pedale – kaže Kišerlovski.

Iako, biciklizam mu je već pri rođenju bio suđen. Naime, ime je dobio po Robertu Visentiniju, koji je te 1986. bio pobjednik Gira.

Pišanje s bicikla

U samim počecima nije postizao dobre rezultate.

– Bio sam slab, dolazio sam među zadnjima u cilj, no nikad nisam odustajao. Svaki lošiji rezultat još me više motivirao za trening.

No, u kadetima i juniorima već je počeo postizati odlične rezultate, a na ovogodišnjem Giru potvrdio je da je ekstra klasa.

– Prije starta nisam ništa očekivao, jer mi je to bio debi. No, sad mi je žao što sam bio tek 10. Od boljeg plasmana udaljila me crijevna viroza i pogreške koje sam kao neiskusan vozač radio – kaže Robert te dodaje:

– Sljedeće godine želim plasman među prva tri, a uvjeren sam da ću jednog dana i osvojiti Giro – optimističan je Kišerlovski.

Ugovor s Liquigasom, ponajboljom talijanskom momčadi, Kišerlovskom traje do kraja godine.

– Nude mi da ga produžim, ali još nisam u to siguran, jer želim u momčad u kojoj će svi raditi za mene, kao što smo ove godine na Giru svi radili za pobjednika Ivana Bassa.

Za vrijeme pojedinih etapa, koje traju i do 7 sati, biciklisti popiju i do 5 litara tekućine.

– Sve to treba izbaciti i van, a sad sam se toliko usavršio da i ne trebam stajati – smije se Robert.

Kišerlovski trenutačno zarađuje od sto do 200 tisuća eura godišnje, a nedavni uspjeh donijet će mu još veću zaradu.

– Novac mi uopće nije bitan, važno mi je jedino da svake godine postižem bolje rezultate – kaže skromni Kišerlovski.

Zabranjen čak i MaxFlu

Kišerlovski je progovorio i o dopingu u biciklizmu.

– Ispada da ga u našem sportu ima puno, ali to je samo zato što su kontrole strašne. Primjerice, svih 365 dana u godini od 6 do 7 sati ujutro moram biti dostupan dopinškoj kontroli. Uoči Gira kampirali su mi pred kućom u Kastvu – kaže Kišerlovski i dodaje:

– Jednom je kolegi kontrola došla na dan sprovoda djeteta. Odbio je dati uzorak krvi, pa je zbog toga kažnjen.

Biciklisti mogu "pasti" zbog najbanalnijih stvari.

– Na listi zabranjenih lijekova su Maxflu, obične kapi za oči pa čak i neke kreme za ruke – kaže Robert.

Bicikl od 14.000 eura, kompresor koji stvara uvjete kao na 3000 m

Za vrhunske rezultate nužan je i vrhunski bicikl. Robertov vrijedi 10.000 eura, a još 4000 eura košta mali kompjutor na njemu.

Bicikl je izrađen od karbonskih vlakana i teži samo 6,8 kilograma, što je u biciklizmu najmanja dopuštena težina. Ima posebne gume, a svaka stoji 700 kuna. Kišerlovski puno ulaže u sebe, sam si plaća dva trenera, a to košta oko 20.000 eura godišnje.

– Ulaganje u sebe je najbitnije, zato sam si nedavno za 7000 eura kupio i kompresor koji u sobi stvara uvjete kao da sam na 3000 metara nadmorske visine. Tako se tijelo brže regenerira – kaže Robert

Ne jede kruh, a u kući nema ni šećer

Osim u treningu, Kišerlovski je perfekcionist i u načinu prehrane. Ne jede kruh, u kući ne drži šećer, a ne sjeća se niti kada je posljednji put pojeo napolitanke ili neke druge kekse. Najčešće jede tjesteninu, piletinu i čisti biftek.

Ipak, nakon uspjeha na Giru prijatelji su mu priredili feštu na kojoj si je priuštio i jela s roštilja.

Komentara 1

KA
kajinx
19:17 06.06.2010.

Hej Karlo, hvala za odličan članak o našem velikom sportašu ! Robert, čestitamo. Nadam se da ćeš biti na Tour De France.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije