Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 16
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Svjetsko prvenstvo

Karatašice nastupile u polufinalu i borit će se za broncu, karataši skandalozno zakinuti

27.10.2023.
u 18:20

U prvoj repasažnoj borbi muške borbene momčadi dogodio se presedan da je Anđelo Kvesić već dobivenu borbu protiv Kazahstanca morao ponavljati zbog proceduralne pogreške sudaca koji nisu kazahstanskom treneru dodijelili karton za žalbe a on je mudro šutio i nakon poraza to iskoristio

Poput teškaša Anđela Kvesića (u subotu) i hrvatska ženska borbena ekipa, koju čine Lea Vukoja, Sadea Bećirović, Lucija Lesjak i Nikolina Golomboš, borit će se (u nedjelju) za brončano odličje na 26. svjetskom prvenstvu u karateu što se održava u Budimpešti. A cure su se za tu priliku izborile s nizom od četiri pobjede.

Djevojke koje je vodio negdašnji svjetski prvak Danil Domdjoni, najprije su u eliminacijama pobijedile Hong Kong (2:0) da bi potom nanizale iznimno jaku Tursku (2:1), Belgiju (2:0) i Maroko (1:1, na razliku bodova 11:9).

Nažalost, polufinalnu prepreku nisu svladale, izgubile su od Španjolki (0:2) u meču u kojem su suci puno lakše potezali bodove za suparnice. A nekako se pribojavamo da bi tako moglo biti i u nedjelju kada se hrvatska ekipa namjeri na domaćina Mađarsku čije će karatašice imati i vrlo glasnu podršku s tribina.

No, vratimo se mi na početak dana u kojem je blistala Sadea Bećirović. Već u drugom kolu ždrijeb je Hrvaticama namijenio Turkinje, jednakopravne kandidatkinje za odličje. Nakon što je Vukoja pobijedila 5:2 a Lesjak izgubila 0:3, presudni meč je radila Sadea Bećirović koja je opet izvela malo čudo. Nakon što je povela 3:0 a Turkinja preokrenula na 3:4, Sadea je u doslovce posljednjoj sekundi izjednačila na 4:4 što je, s obzirom na prednost prvog boda, bilo dovoljno za ukupnu pobjedu.

No, izvukla je Sadea i meč protiv Marokanki. Nakon remija Vukoje (2:2) i poraza Lesjak (3:5), Bećirović je opet radila na posljednjoj ploči na kojoj je Hrvatskoj trebala pobjeda od tri razlike a ona je završila borbu sa "plus četiri" boda.

Nažalost, tu je Sadeinim čudima došao kraj jer je u polufinalu, nakon poraza Lesjak (5:7), i ona izgubila (0:2) i Španjolke su slavile prolaz u finale.

- Dan je bio super sve do polufinala a onda je sve krenulo krivo. Na meni je bilo da pokušam izvući barem remi protiv svjetske prvakinje Marie Torres Garcije no u tome nisam uspjela.

A da jest onda bi u trećoj odlučivala Lea Vukoja čiji kapacitet, eto, nije došao do izražaja, pa je kazala:

- Žao mi je što polufinale nije došao do treće ploče jer ta cura inače radi moju kategoriju i prije mjesec dana sam od nje izgubila u Dublinu vrlo tijesno, 6:7. No, Lucija i Sadea su se lavovski borile i tako je valjda trebalo biti.

A polufinalna borba Lucije Lesjak bila je burna i pomalo kontroverzna. Nakon što je gubila 3:7, Lucija je uzvratila udarcem u tijelo za 5:7 i još jednim, za 7:7, koji joj nije priznat.

- Premda sam dobila tri od četiri zastavice, taj udarac mi nisu priznali jer mi je rečeno da sam ga izvela u vremenu kada je sudac naredio razdvajanje. No, nije se udarac dogodio nakon što je to rekao nego sam ja ispucavala udarac dok je on to izgovarao. Meč je bio prilično nečist, s puno spornih sitnica pa se čak pričalo i o nekoj našoj žalbi, o potencijalnoj sudačkoj pogrešci, no to se nije dogodilo jer je već krenula Sadeina borba - kazala je Lesjak koja je, komplimentirajući Sadei i Lei, bila prilično samokritična jer to nije bio njen dan:

- Cure su izvlačile sve mečeve i jako mi je drago što se na ovako velikoj sceni možemo osloniti jedna na drugu čak i kada nam jedna ploča šteka.

Poput karatašica, i naša muška borbena momčad naletjela je već u startu na iznimno teškog suparnika. Već u drugom kolu vrsta trenera Dubravka Koleca namjerila se na sastav Egipta, kasnijeg finalista, kojeg čine trojica pojedinačnih finalista Svjetskog prvenstva koji je po putu pobijedio još i Kazahstan, Ukrajinu i Francusku.

No, nisu naši pali bez ispaljenog metka. Štoviše, bio je to tijesan meč u kojem je srednjaš Zvonimir Živković izgubio od teškaškog finalista Mahmouda (1:3) a Anđelo Kvesić od još jednog sjajnog egipatskog teškaša Elmasryja (2:3). Nadu u preokret vratio je Enes Garibović koji je remizirao aktualnim svjetskim prvakom Badawijem (2:2) a onda je Ivan Martinac izgubio od Gavada (0:3).

A treba reći da je Martinac nastupio s ozlijeđenom šakom i da je Ivan Kvesić bio izvan stroja jer za 10. studenog ima zakazanu operaciju slomljenog nosa. A riječ je o borcu za kojeg je Esad Garibović, jedan od trenera u reprezentaciji, kazao da predstavlja trećinu momčadi. A i Esadov sin Enes naglasio je taj hendikep:

- Ivan je bio naša jaka karika i jako je nedostajao. No, i ovaj meč je dokaz da u kakvom god sastavu izađemo mi smo dobri. I sve će ovo biti dobra priprema za Prvenstvo Europe što će se sljedećeg svibnja održati u Zadru.

Za svoj meč s braniteljem pojedinačnog naslova u njegovoj kategoriji, Enes je kazao:

- S Badawijem sam izborio remi i sada mi je još više žao što sam u pojedinačnoj konkurenciji ispao u trećem kolu.

Žali će on i njegovi suborci jednako i za porazom, u prvoj borbi repasaža, od Kazahstana (0:3) kojem je, uvelike, kumovala i jedna proceduralna sudačka pogreška. Naime, nakon što je Anđelo Kvesić na prvoj ploči pobijedio svog Kazahstanca (3:2) suci su na žalbu kazahstanskog trenera poništili cijelu borbu i naredili njeno ponavljanje koja je završila neriješeno ali s prednošću prvog boda za Kazahstanca. Zbog čega se to dogodilo, pojasnio nam je Enes Garibović koji je bio predviđen za četvrtu ploču no borba do njega nije ni došla.

- Kazahstanski trener nije dobio karton za žalbe no on to nikome nije prijavio nego je lukavo odšutio prvu borbu kako bi vidio njen ishod i to iskoristio za žalbu i ponavljanje iste. Sve to, a to je pogreška sudaca, nas je poremetilo a naročito Anđela koji je morao ponavljati već dobivenu borbu. Ja takvo što u svojoj karijeri nikad nisam doživio - kazao je Enes i ustvrdio:

- Na koncu ćemo imati dvije borbe za broncu a ja imam osjećaj da je ovaj naraštaj kapacitiran da osvaja više, dvije do tri medalje po svjetskom prvenstvu.

Tko zna, možda na kraju i budemo imali te dvije bronce (karatašice i Anđelo Kvesić) a ono što je sigurno jest da je broncu, u katama, već osvojila parakaratašica Daniela Topić, inače svjetska prvakinja u tekvondou. 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije