Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ekipni dio SP-a

Karataši lako s Kenijcima, uz atraktivnu Vukoju karatašice uvjerljive protiv Hong Konga

26.10.2023.
u 15:44

Naše ekipe baš se nisu ni usrećile sa ždrijebom, dečki u sljedećem kolu idu na Egipćane (s tri borca u pojedinačnim finalima) a cure na Turkinje (s dvije karatašice u pojedinačnim finalima)

U svojevrsnim eliminacijama za glavni turnir ekipnog dijela Svjetskog karataškog prvenstva, obje naše ekipe prošle su prve prepreke. Karataši su s lakoćom svladali Keniju (3:0 uz razliku bodova 24:1), dok su karatašice već na prve dvije ploče (2:0) riješile zadatak zvan Hong Kong.

O kojem je tu odnosu snaga bila riječ najbolje pokazuje i odluka izbornika Dubravka Koleca da u ovom meču uopće ne koristi braću Kvesić a, na svojevrstan način, poštedio je i uvijek pouzdanog Ivana Martinca stavivši ga na petu ploču. A do pete borbe meč nije ni stigao jer su prva trojica Hrvata ostvarila uvjerljive pobjede za konačnih 3:0.

- Prvu ploču radio je Zvonimir Živković jer on to preferira a neki vole biti na zadnjoj ploči. Osigurač na drugoj bio nam je Enes Garibović a Karlo Raguž je bio uvjerljiv na trećoj ploči. Imamo sedmoricu ljudi no moram reći da su nam Anđelo i Ivan Kvesić polovica momčadi. Anđela smo odmarali zbog subotnje borbe za pojedinačnu svjetsku broncu, dok Ivan ima neki zdravstveni problem i njega ćemo maksimalno štedjeti dokle možemo a kada bude stani-pani i on će pomoći - kazao je Dubravko Kolec podsjetivši nas na sljedeće:

- Hrvatska borbena momčad je na posljednja četiri velika natjecanja triput osvajala medalju. Prije pet godina smo na Prvenstvu Europe bili treći, potom smo u Poreču osvojili europsko zlato da bismo na ovogodišnjem Prvenstvu Europe bili treći.

A koliko daleko će ova družina dogurati na ovom natjecanju ovisit će i o ishodu meča drugog kola s Egiptom. A o kako moćnoj družini je riječ informirao nas je Zvone Živković.

- U ovom času Egipćani su najbolji na svijetu. Njihova tri borca su u finalu pojedinačnih kategorija a jedan će se boriti za broncu i to nitko nema. No, može to biti i naša prednost jer će biti usredotočeni na ta pojedinačna finala a naš je fokus na momčadi, osim Anđela kojeg također čeka borba za pojedinačnu medalju. Mi vjerujemo da onaj koji prođe dalje može i do finala.

Živković je inače stomatolog koji radi u ambulanti vlastita oca no od karatea još nije odustao.

- Moj otac mi je velika podrška pa niti ne moram uzimati godišnji za ovakve prigode. Ne znam koliko će to još biti moguće no još sam tu. Lijepo mi je s ovim momcima, momčad smo već osam godina i mogli bismo još puno napraviti.

Akademski građani su dvojica boraca koji su, protiv Kenijaca, radili nakon Živkovića. Enes Garibović je već priznat stručnjak u IT industriji a Karlo Raguž je upravo diplomirao na Fakultetu šumarstva i drvne tehnologije te je upisao doktorat. A ovaj teškaš imao je uvjerljiv debitantski nastup, svog je Kenijca pobijedio sa 9:1.

- Ja sam već neko vrijeme u sastavu ali priliku da se borim dobio sam tek sada. Drago mi je da sam i to dočekao. Možda je naša pobjeda nad Kenijcima izgledala lakom, no ovo je ipak svjetska smotra i ne smijete u pripremi nikoga podcijeniti.

A bez obzira na status favoritkinja, naše cure nisu podcijenile Hongkonžanke za koje je izbornik Danil Domdjoni kazao:

- Ovo je izgledalo jednostavnije no što u stvari jest bilo. Pa tri od njihove četiri cure su u top 10, to je respektabilna ekipa. No, naše cure su ušle jako motivirane i usredotočene. Baš smo jako dobro odradili ovaj meč.

Đoni i njegove izabranice (četvrta je Nikolina Golomboš) okreću se sljedećem suparniku Turskoj.

- Turkinje imaju dva pojedinačna finala i sigurno su motivirane da nam vrate za poraz na posljednjem Prvenstvu Europe na kojem smo ih eliminirali i nakon toga osvojili srebro. Mi nakon ovako dobre izvedbe moramo ostati na zemlji i izaći s gardom i govorom tijela kao protiv Hong Konga pa što Bog da.

Meč s Azijatkinjama započela je Sadea Bećirović koja je svoju protivnicu pobijedila 2:0.

- Išli smo na sigurno. Sve četiri njihove cure su jako niske i morale smo biti jako oprezne da nam se ne bi zabijale u tijelo. Ja jesam ovaj put radila prvu ploču što ne znači da će tako biti i u sljedećem meču. Štoviše, ja najviše volim raditi treću, odlučujuću, jer to obično znači biti ili ne biti, tada mora ići na glavu.

A Lea Vukoja nije morala ići na glavu protiv svoje Hongkonžanke koju je ispogađala u glavu. A tri udaraca u glavu (za ukupno devet bodova) u tri minute borbe nije uobičajeno za vidjeti.

- Suparnica je bila niža od mene a ja stvarno volim raditi nožne tehnike. Ako krenem rukom, ona će blokirati pa sam gledala kako da joj prodam nogu.

Bez obzira na snagu sljedećih suparnica, Lea vjeruje da su Turkinje pobjedive.

- Pobijedile smo ih na posljednjem Prvenstvu Europe. Turska je nama što i dečkima Egipat. Moramo se potući, pokazati malo više snage, volje i želje jer jedino tako možemo pobijediti reprezentaciju takve karataške velesile kao što je Turska - zaključila je Vukoja.

U kataškom dijelu natjecanja muška trojka (Fileš, Huić, Žeinski) bila je u svojoj skupini peta, a ženska ekipa (Raguž, Gečević, Jelen) sedma što nije bilo dovoljno za prolaz u sljedeću fazu natjecanja.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije