Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 116
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KAPETAN DINAMA

Kakav podvig Arijana Ademija! Bolji od njega su samo Modrić, Srna i Rakitić

Ademi
Matija Habljak/PIXSELL
14.09.2022.
u 07:00

Iako Ademi nastupa za reprezentaciju Sjeverne Makedonije, i dalje ga tretiramo kao hrvatskog nogometaša budući da je u tri navrata igrao za našu A vrstu, ranije i za mlade selekcije Hrvatske.

Nikada kraja Ademijevim izvanrednim brojkama. Evo, danas će 31-godišnji Šibenčanin s kapetanskom vrpcom u Dinamu ostvariti svoj stoti europski nastup za plave, protiv Milana na San Siru! Arijan Ademi, već odavno Dinamov europski rekorder, prvi je nogometaš plavih koji će probiti magičnu brojku sto, drugoplasirani Brazilac Sammir zaustavio se na 76, a treće mjesto dijele vratar Dominik Livaković i blistavi strijelac-rekorder Mislav Oršić s po 65 nastupa.

Arijan Ademi za Dinamo je nastupio u čak 30 europskih zemalja. Dakle, u Europskoj uniji za Dinamo je igrao na Islandu te u Mađarskoj, Belgiji, Španjolskoj, Sloveniji, Francuskoj, Portugalu, Luksemburgu, Nizozemskoj, Austriji, Bugarskoj, Litvi, Danskoj, Rumunjskoj, Njemačkoj, Slovačkoj, Češkoj i Italiji, a izvan EU u Moldaviji, Ukrajini, Škotskoj, Norveškoj, Izraelu, Kazahstanu, Švicarskoj, Turskoj, Gruziji, Rusiji, Sjevernoj Makedoniji i Engleskoj.

Nikada u Grčkoj

U EU za Dinamo nikada nije nastupio na Cipru, na Malti te u Letoniji, Finskoj, Švedskoj, Poljskoj, Estoniji, Republici Irskoj i Grčkoj.

Ademi je za Dinamo igrao protiv čak 53 europska kluba, od toga 19 iz liga petice, a najviše nastupa, po četiri, ima protiv Sheriffa, Villarreala i Ludogoreca. Ukupno u dosadašnjih 99 nastupa ima 51 pobjedu, 18 neodlučenih i 30 poraza. U europskim utakmicama vodila su ga devetorica trenera: Zajec, Halilhodžić, Jurčić, Čačić, Ivanković, Mamić, Krznar, Bjelica i Kopić.

Sjećate li se svoga prvoga europskog nastupa za Dinamo, po kojemu detalju ga pamtite, koji trener vas je stavio u igru, pitali smo jednom slavljenika Ademija.

– Takve se stvari ne zaboravljaju. Prvi europski nastup za Dinamo bio mi je 2010. godine u Maksimiru protiv moldavskog Sheriffa i ne pamtim ga baš po dobrome. Trener je bio Velimir Zajec, a mi smo, nažalost, izgubili na penale. Bili smo bolji, izjednačio je Sammir, ali nakon devet serija penala morali smo se oprostiti od Lige prvaka – prisjetio se tada Arijan.

U toj utakmici za Dinamo su igrali: Lončarić, Etto, Mesarić (Ibanez), Cufre, Vrsaljko, Bišćan, Ademi (Calello), Badelj, Sammir, Rukavina (Dodo), Slepička.

– Uh, kako je to davno bilo – uzdahnuo je jučer nekadašnji vratar Filip Lončarić (35), kad smo ga podsjetili na Ademijev debi, i nastavio:

– Tada je Ademi bio novo lice u našoj svlačionici, ali svi smo ga već poznavali jer je prethodno igrao za Šibenik. Bio je vrlo srčan mladić, pravi ratnik, i tada je, kao što čini i sada, davao 'tristo posto' na terenu. Njegov pristup doista se nije promijenio u posljednjih dvanaest godina.

Je li već kao mlad bio emotivac kao što je sada, jeste li ga takvim doživjeli?

– Tada se nije usudio pokazivati emocije, bio je premlad, znate kako to ide; kad te stariji igrači skuže, mogu te zaj... Danas je Ademi taj stariji igrač, i on u tom statusu na terenu ne mora imati zadršku. On je vođa, autoritet, on je igrač koji vuče momčad dajući joj dodatni impuls. Ademi usto nije 'drvo', nije onaj limitirani zadnji vezni, nego pravi znalac koji sudjeluje u gradnje igre, ulazi u završnicu i rješava utakmice – dodaje Lončarić.

Na nesreću, Arijan Ademi imao je neplaniranu stanku između 2015. i 2017. godine zbog dopinške afere. No ona ga nije nimalo pokolebala.

– Da, nevjerojatno mi je da nije potonuo. Znate, mnogi bi igrači kada bi im odrapili takvu kaznu rekli 'ajd bok, neću se više vratiti', a Ademi ne samo da se vratio, nego je nakon odslužene kazne bio još bolji. Skidam kapu na tome! Iskreno mu se divim, ne samo zbog toga, nego i stoga što je ostao onaj isti dečko kojega sam upoznao s 19 godina. Pristupačan, drag, normalan. On će uvijek odgovoriti na moj SMS, on će rado sa mnom popiti kavu – dodao je Lončarić.

Četvrti na rang-listi

Arijan Ademi za Dinamo je u Europi igrao protiv sedam europskih prvaka; Real Madrida (2:6), Porta (0:3), PSV Eindhovena (0:0), Celtica (0:1, 4:3), Bayerna (0:5), Feyenoorda (0:0, 2:0) i Chelseaja (1:0), te protiv nekih od najmoćnijih europskih momčadi toga doba, primjerice Paris SG-a (0:4), Arsenala (2:1), Manchester Citya (0:2), Tottenhama (0:2, 3:0), Villarreala (0:1, 1:2), Seville (1:3).

Iako Ademi nastupa za reprezentaciju Sjeverne Makedonije, i dalje ga tretiramo kao hrvatskog nogometaša budući da je u tri navrata igrao za našu A vrstu, ranije i za mlade selekcije Hrvatske. Legitimna je stoga usporedba sa slavnim vatrenima po broju europskih nastupa, a tu je Ademi – četvrtoplasiran. Više su u Europi nastupili samo Srna (143), Modrić (133) i Rakitić (122). Uračunati su nastupi u grupnim fazama Lige prvaka i Europske lige, odnosno Kupa Uefe te u pretkolima tih natjecanja. 

>> VIDEO: Senzacija na Maksimiru: Dinamo srušio Chelsea na otvaranju Lige prvaka!

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar links
links
07:38 14.09.2022.

kakve bi tek brojeve imao da ga nisu uhvatili predoziranog..ili možda nebi da je imao neku solidnu ponudu izvana...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije