Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 56
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Velika šuterska noć

Kad Babo namjesti ruku i zabije 11 trica, onda padaju i NBA rekordi

Bojan Bogdanović
08.03.2022.
u 09:48

– Nadam se da moj klupski rekord neće stajati zauvijek, no sjajan je osjećaj biti uz imena svih tih legendi koje su igrale za Utah.

Bojan Bogdanović (32, 201 cm), Večernjakov košarkaš godine za 2021., već je istaknuo kandidaturu za isti naslov kada se budu zbrajali dometi najboljih nam košarkaša za 2022. Doduše, ovom prilikom presudno će biti što će tko dati na Eurobasketu, no nađe li se neki od glasača u najmanjoj dvojbi, presuditi bi moglo ovo što je Bojan učinio Thundersima.

A na "gromovnike" iz Oklahome Bojan se obrušio dalekometnom paljbom pogodivši čak 11 trica iz 18 pokušaja, čime je ušao u knjige rekorda. A najzanimljivija rekordna linija ona je koja kaže da nitko nikad u NBA ligi nije zabio 11 trica a da nije ubacio nijednu dvicu. Čak ni mitski šuteri poput Stephena Curryja, Raya Allena ili pak Reggieja Millera...Inače, rekorder po broju trica u jednoj utakmici i dalje je Klay Thompson (14), ispred LaVinea (13) i Curryja (13)...

On je tricaški "Terminator"

A Bojan je postao i rekorder svog kluba jer 11 trica nije uspio zabiti ni velikan poput Stocktona, odnosno šuterski specijalist kao što je bio Hornacek, a o tome zasad samo sanjari vođa današnjih "džezista" Mitchell.

Dec 25, 2021; Salt Lake City, Utah, USA; Dallas Mavericks guard Brandon Knight (20) and Utah Jazz forward Bojan Bogdanovic (44) react to the end of the game at Vivint Arena. Mandatory Credit: Rob Gray-USA TODAY Sports Photo: Rob Gray/REUTERS
Foto: Rob Gray/REUTERS

– Nadam se da moj klupski rekord neće stajati zauvijek, no sjajan je osjećaj biti uz imena svih tih legendi koje su igrale za Utah – kazao je Bojan i ovako objasnio najbolju tricašku noć karijere:

– U posljednjih nekoliko utakmica nije me išlo pa je bilo sjajno vratiti se u šuterski ritam prije vrlo važnog niza utakmica.

A u veljači je Bojan imao nekoliko predstava s kojima, tricaški, nije mogao biti zadovoljan. Protiv Orlanda je pucao trice 1-8, protiv Dallasa 2-8, protiv Phoenixa 1-5, a samo dva dana prije rekordne noći protiv New Orleansa gađao je izdaleka 1-6. A u toj utakmici Pelicansi su posve "utišali" Jazz pobijedivši sa 124:90.

– Nakon najtežeg poraza ove sezone vratili smo se punom snagom. Posebice napadački, no i obrambeno smo djelovali dobro u prve tri četvrtine. A ovih mojih 11 trica posljedica su naše sjajne timske igre – rekao je.

Eto, to je Bojan. Nikako da sam sebe pohvali, sve okreće na suigrače i timsku igru, a ti isti suigrači ne vide ga uvijek najbolje. No ovaj put nije bilo prvog razigravača Conleya pa se tog posla morao primiti najveći potrošač lopti u momčadi Mitchell, koji je svom hrvatskom suigraču otvarao sjajne šuteve.

Ovakva predstava sada je samo pojačala već pomalo i kultni status Bojana Bogdanovića u očima navijača Utah Jazza, ali i status elitnog šutera u cijelom NBA podneblju.

Mar 7, 2022; Dallas, Texas, USA; Utah Jazz forward Bojan Bogdanovic (44) and Dallas Mavericks guard Luka Doncic (77) and forward Dorian Finney-Smith (10) react to a foul call during the second quarter at the American Airlines Center. Mandatory Credit: Jerome Miron-USA TODAY Sports Photo: Jerome Miron/REUTERS
Foto: Jerome Miron/REUTERS

"Ono što Bojana čini posebnim – savršenim za Jazz – jest da nema potrebu biti u središtu pozornosti. Ugodno mu je u njegovoj ulozi u momčadi, u kojoj je sekundarna napadačka opcija iza trostrukog All-Star igrača Mitchella", tako je Bojana opisao novinar stranice Jazza, a evo kako ga vidi novinar ugledne web-stranice theathletic.com.

"Kad zabije tricu, Bogdanović ne slavi upadljivo... On neće zakucati preko vas niti će vas izbaciti cross-over driblingom. A neće ni dodavati iza leđa. Neće činiti puno toga što vidite u prikazu najatraktivnijih akcija dana. Jer, ovo krilo Ute nerijetko je zaboravljen čovjek kada je nezaustavljiva napadačka sila Jazza zdrava i kompletna. Bogdanović je više kao "Terminator". On izađe na teren i zabija. I čini to bez velikih emocija i fanfara. A trenuci kada on zabija nerijetko su pogubni za suparnike, često usredotočene na to kako zaustaviti razigravača Conleya, napadačko čarobnjaštvo Mitchella ili pak prijetnju za svaki obruč u liku Goberta.

Samo je Kukoč zabio 11 trica

Suigrači, ali i suparnici, pa tako i američki komentatori utakmica Bojana zovu "Bogey" (a izgovaraju Bogi), a neki, primjerice ekipa koja vodi Twitter-stranicu Jazza, ne zaboravljaju ni njegov mostarski nadimak Babo pa ga zovu "Big Babo". A Babo je u međuvremenu zabio nove četiri trice (4-8) i to protiv Dallasa kojemu je ubacio 21 koš, i upisao četiri asistencije, no to nije bilo dovoljno za dobiti Maverickse predvođene raspoloženim Dončićem (35 koševa, 15 skokova, 7 asista).

Na ovako visokoj razini, od hrvatskih košarkaša, samo je Toni Kukoč zabio 11 trica, i to protiv Amerikanaca na Svjetskom juniorskom prvenstvu 1987. godine u Bormiju. Dražen Petrović u NBA ligi nikad nije zabio više od pet trica, no nikad nije ni ispalio više od devet, ali je zato u tadašnjem Kupu prvaka jednom prilikom, u dresu Cibone, zabio deset (protiv Limogesa) i to sedam u nizu.

Više od devet tricaških pokušaja na NBA parketima nije imao ni Toni Kukoč, čiji je NBA rekord šest ubačenih trica. Stoga je i ovo dokaz trenda da se u današnjoj košarci puca daleko više trica nego ikad. Inače, kao igrač Fuenlabrade Marko Popović u ACB ligi zabio ih je u jednom nastupu deset, a Hezonja je u dresu Orlanda, svog prvog NBA kluba, ubacio osam.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije