Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 60
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Josip Weber

Wilmots nije za izbornika, on je sretnik kojemu je posao pao u krilo

Marc Wilmots
Foto: Reuters/PIXSELL
1/13
01.07.2016.
u 13:35

Wilmots mi je bio pričuva u belgijskoj reprezentaciji, što ga je činilo vrlo nezadovoljnim – kaže Weber. U drugoj utakmici četvrtfinala na Euru u Villeneuve d'Ascqu igraju Wales i Belgija (21 sat)

Bivši belgijski (osam nastupa) i hrvatski (tri nastupa) reprezentativac Josip Weber (51), unatoč pozivu Belgijskoga nogometnog saveza, nije se odlučio na put u Lille.

– Pratim pozorno sve što se događa u Francuskoj, ali imam privatnih i poslovnih obveza pa nisam stigao na Euro – javio nam se Weber iz Bruxellesa.

Josip je bio napadač impresivnoga CV-a. Tri puta (1991.-1994.) bio je najbolji strijelac belgijske lige u dresu Cercle Bruggea, potom i sudionik Svjetskog prvenstva 1994. godine u dresu crvenih vragova.

Kobni Švicarac

Iz toga vremena vrlo dobro poznaje belgijskoga izbornika Marca Wilmotsa. Bili su suigrači u reprezentaciji, iako ne pretjerano bliski.

– Wilmots mi je bio pričuva u belgijskoj reprezentaciji, što ga je činilo vrlo nezadovoljnim. Čak je za vrijeme SP-a u Americi bio zaprijetio kako više neće igrati za nacionalnu momčad dok za nju igraju stranci. I izbornik Van Himst popustio je pred ultimatumom, mene i još nekolicinu odmarao je u utakmici protiv Saudijske Arabije, a Wilmots je zaigrao. I upropastio nam SP. Belgija je tu utakmicu izgubila 0:1, i umjesto da bude prva u skupini i u osmini finala ide na Irce, nama su bili dopali Nijemci od kojih smo ispali – prisjeća se Weber.

Posrijedi je čuvena utakmica u Chicagu, u kojoj su Nijemci slavili 3:2, a švicarski sudac Roethlisberger oštetio je Belgijce za očigledan kazneni udarac, na – Weberu.

– To je Švicarcu bila posljednja utakmica u karijeri – napominje Josip.

Kakav je bio vaš odnos s Wilmotsom, a kakav je on danas izbornik?

– Nikada nismo imali sukob, a kakav je izbornik? Wilmots nema kapaciteta za taj posao, nema dovoljno ni znanja, ni iskustva, ni rezultata. On je samo sretnik kojemu je taj posao pao u krilo, jer je izbornik Leekens otišao u Club Brugge pa je Wilmots uskočio na njegovo mjesto kao pomoćni trener. Kakav je izbornik najbolje se vidjelo na utakmici protiv Talijana kada ga je nadmudrio trener s neusporedivo slabijim kadrom od belgijskoga – tvrdi Weber.

Je li Wilmots opet teret za reprezentaciju?

– Da su si sami slagali ždrijeb, Belgijci si ga ne bi bolje složili. Njihova momčadi ima takvu individualnu snagu da s lakoćom može doći do finala. Imaju genijalce poput Hazarda i De Bruynea, pa kolosalnoga golmana, pa na svakoj poziciji gotovo jednako dobru alternativu. Vidjeli ste protiv Iraca i Mađara, kad im se samo malo popusti, u stanju su svakome zabiti tri-četiri komada.

Navijao bih za Hrvatsku

Je li Belgija individualno jača od Hrvatske?

– Bila bi to ravnopravna utakmica, izgledi 50:50 posto. U kojoj bih navijao za Hrvatsku.

Kako ste doživjeli nastup naše reprezentacije na Euru?

– Nikada Hrvatska na velikom natjecanju u kontinuitetu nije odigrala četiri tako dobre utakmice. Je li Čačić trebao protiv Portugala ranije mijenjati, to su sad nijanse, sitnice koje ne mogu pokvariti ukupan dojam. Svaka čast svima, i izborniku Čačiću u kojega sam na početku sumnjao, a sada je dokazao da je bio pravi odabir za taj posao – zaključio je Josip Weber. 

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije