Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 36
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DOKTORIRAO S 31 GODINOM

Jeste zaboravili na Marija Ančića? Ispričao je kakvim se poslom bavi, daleko je od svijeta tenisa

Mario Ančić
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/5
15.03.2022.
u 16:45

- Da mi je netko prije 10 godina rekao da ću raditi u fondu kapitala od osam milijardi dolara, kupovati i prodavati tvrtke, pitao bih ga u kojoj galaktici živi.

Ako u prerano prekinutoj karijeri nikada nije uspio osvojiti Grand Slam turnir, to mu je pošlo za rukom u akademskom životu. Sa samo 31 godinom Mario Ančić (37) doktorirao je pravo, što je rijetkost među vrhunskim sportašima. Štoviše, Splićanin je taj status stekao na jednom od najuglednijih svjetskih sveučilišta, na newyorškoj Columbiji.

Ančić je nakon toga dobio sjajnu ponudu da radi za Credit Suisse, jednu od najvećih svjetskih banaka. No, naš bivši tenisač nakon toga je promijenio posao. Sada radi kao investicijski bankar i potpredsjednik je private equity kompanije One Equity Partners.

- Misao vodilja moje obitelji i mene uvijek je bilo pitanje što nakon sporta. Osvajao sam turnire, osvojio olimpijsku medalju, ali bilo mi je jasno da teniska karijera, iako može biti uspješna, može i naglo prestati. Ipak, sport će uvijek biti dio mog života. Čak i deset godina nakon prestanka profesionalne teniske karijere, ne prođe niti dan da ne odradim trening, a taj mi je mentalni sklop pomogao i tijekom života - rekao je Ančić u podcastu "Pričajmo američki: američko - hrvatska priča o uspjehu.

Ančić je ispričao i kakvim se poslom bavi te kako funkcioniraju fondovi.

- U Americi private equity fondovi postoje dugi period, a jaču snagu dobili su 80-tih godina. Vodeći investitori u privatne kompanije su private equity fondovi. Oni su sredstvo kojima se pokreće cijela ekonomija. Zbog njih se podižu investicije, a podizanjem investicija ekonomija raste, pogotovo ako su profesionalni i aktivni investitori. U našoj regiji cijeli taj koncept je jako nov. Strani privatni kapital tako zvani private equity su počeli gledati naše kompanije, što je pozitivno jer prenose poruku kako je dobro ulagati u Hrvatsku te da postoje zanimljive kompanije koje stvaraju taj cijeli eko sistem da se i dalje ulaže - pojasnio je Ančić.

A Ančić je nedavno o svom životnom putu koji ga iz tenisa odveo u svijet financija rekao:

- Da mi je netko prije 10 godina rekao da ću raditi u fondu kapitala od osam milijardi dolara, kupovati i prodavati tvrtke, pitao bih ga u kojoj galaktici živi. A danas sudjelujem u upravljanju kompanijama i tragam za potencijalnim akvizicijama, gledam kako da proširimo poslovanje na druga tržišta, kako da povećamo našu ponudu da te tvrtke učinimo profitabilnijima.

Mario Ančić bio je vrhunski tenisač i dogurao je do sedmog mjesta na ATP ljestvici. U karijeri je osvojio tri turnira, a 2004. godine igrao polufinale Wimbledona te godinu dana kasnije s Hrvatskom osvojio Davis Cup. Od tenisa se oprostio sa samo 27 godina zbog mononukleoze i ozljede leđa. No, nakon toga nije mirovao i samo četiri godine kasnije doktorirao je pravo.

>> Pogledajte i video

 

 

Ključne riječi

Komentara 1

RO
rokoxy1
16:28 17.03.2022.

Marijo daj mi kredit .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije