Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 103
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Jeste li znali da je badminton drugi najpopularniji sport na svijetu?

Svi mogu igrati badminton
27.12.2021.
u 09:00

Što god mislili, statistika pokazuje da nema bržeg, atraktivnijeg, zdravijeg i sigurnijeg dvoranskog sporta na svijetu od badmintona. Doznajte zašto!

Postoji jedna anaerobna aktivnost koja uvijek asocira na djetinjstvo jer se već desetljećima rado „zaigra“ na izletima, obiteljskim druženjima u prirodi, na prijateljskim roštiljanjima na otvorenom, u parkovima, na školskim igralištima, pa čak i na plažama. Po popularnosti je svrstana odmah nakon nogometa jer se ovim sportom rekreativno bavi više od milijarde ljudi, a profesionalno preko 150 milijuna registriranih igrača diljem svijeta.

Ono zbog čega je badminton zanimljiv tako velikom broju ljudi jest činjenica da svi mogu igrati badminton – nema posebnih ograničenja što se tiče dobi i mjesta na kojem se može igrati, vrlo je mala šansa za tešku ozljedu, a nije potrebna niti skupa, specijalna oprema.

Nadalje, ovaj sport ima niz prednosti za ljudsko zdravlje i raspoloženje – u sat vremena udaranja loptice preko visoke mreže može se “istopiti“ između 350 i 550 kalorija (ovisno o težini igrača i intenzitetu igranja), poboljšati rad srca i pluća, smanjiti rizik od dijabetesa i drugih bolesti, riješiti se umora, depresije, anksioznosti i stresa.

Badminton pravila za ozbiljniju igru

Želite li zaigrati badminton „iz gušta“, onda je dovoljno znati da se posebna loptica prebacuje reketom preko visoke mreže rastegnutoj na livadi, pijesku ili u dvorani. Za nešto ambiciozniju igru potrebno je znati barem osnovna badminton pravila:

  • Badminton je sport koji se igra u dvorani na igralištu veličine 13.4 x 6.1 metar kako vjetar ne bi mogao utjecati na brzinu i smjer ionako lagane loptice.
  • Badminton se može igrati „jedan na jedan“ ili u parovima (dva protiv dva igrača, istog spola ili u mješovitim parovima).
  • Kao i kod od tenisa, cilj ovog sporta je reketom neobranjivo vratiti lopticu u protivničko polje jednim udarcem. Loptica ne smije završiti u mreži koja je postavljena na visinu od 1.524 m u sredini igrališta.
  • Igra se na dva dobivena gema do 21, dok se kod rezultata 20:20 igra na dva razlike.
  • Servis je najznačajniji udarac u badmintonu, ali i najkompleksniji kada su pravila u pitanju – igrač kod servisa upućuje lopticu u suparničko polje dijagonalno od svojeg, s nagibom reketa prema mreži, pod kutom između 30 i 40 stupnjeva o pod i glavom reketa na maksimalnoj visini od 115 cm.

Što sve spada u osnovnu opremu za badminton?

Iako je vrlo sličan tenisu, gledajući s pozicije igrača badminton je u srži zahtjevniji i brži sport s najviše tzv. čiste igre u odnosu na ukupno trajanje meča, najvećim brojem udaraca u jednom poenu i najdužom pretrčanom udaljenošću tijekom meča. Da bi pravilno izvodili udarce te izbjegli upale mišića i slične blage povrede ruku i nogu, preporučljivo je nabaviti kvalitetnu opremu izrađenu isključivo za ovaj sport.

Dva najvažnija elementa opreme su loptica i reketi za badminton, oboje vizualno prepoznatljivi rekviziti svim generacijama i vrstama igrača.

U rekreativnoj igri koristi se duguljasta plastična loptica koja oblikom vjerno kopira natjecateljsku pernatu verziju s točno 16 guščjih pera učvršćenih u plutenu bazu. Loptica za badminton je teška svega pet grama i koliko god krhko izgledala sposobna je podnijeti vrlo intenzivne udarce – može dostići brzinu i preko 300 km/h!

Loptice za ozbiljniju igru kupuju se pojedinačno, dok ih je za rekreativnu zabavu moguće kupiti u setu s reketima karakteristično dugih i tankih vratova. Za razliku od teniskih inačica, ovi su reketi za badminton puno lakši (između 70 i 100 grama bez žica) jer se izrađuju od raznih kompozitnih materijala poput ugljičnih vlakana ili titana, dok se rekreativni primjerci izrađuju od čvrste plastike i grafita. Oblik i veličina reketa za badminton se moraju strogo poštivati – okvir reketa ne smije prelaziti 680 mm cijele dužine ni 230 mm cijele širine.

Doduše, za jedan solidan trening badmintona potrebni su vam još i pouzdane tenisice za dvoranu s čvrstim, ali opet dovoljno fleksibilnim potplatom, sportska odjeća koja ne upija znoj već koži omogućuje „da diše“, sportske čarape, sportska torba odgovarajuće veličine, rezervni set loptica

Rado biste doveli svoje tijelo u fit formu, no dizanje utega i pedaliranje na sobnom biciklu vam se ne čine kao interesantne opcije? Ove godine isprobajte badminton i na svojoj koži osjetite zašto se ovaj sport smatra najboljim lijekom za cijelo tijelo. Rezervirajte termin na vrijeme u fitness centru, na online shopu ili u najbližoj poslovnici Hervisa se naoružajte kvalitetnom opremom i pozovite prijatelja na zdravu partiju druženja s lopticom i reketima za badminton.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije