Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 74
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
JANICA KOSTELIĆ

Janici uspješno operacijom izvađena štitnjača

22.01.2004.
u 00:00

Prim. dr. Radetić zadovoljan obavljenim poslom, a Janica će iz bolnice za pet dana

ZAGREB - U Općoj bolnici Sveti duh u srijedu ujutro operirana je trostruka olimpijska pobjednica i dvostruka svjetska prvakinja Janica Kostelić. Operacija pri kojoj je Janici izvađena štitnjača trajala je dva sata, a nešto nakon toga pred novinare je izišla cijela liječnička ekipa:

- Operacija je prošla uredno. Dosad sam obavio 6500 takvih operacija, no kad je ispred vas takva sportašica, kad je ispred vas hrvatsko nacionalno blago, morate osjećati veliku odgovornost i doista vam nije svejedno - prenio je svoje emocije prim. dr. Miljenko Radetić, ugledni kirurg koji je operirao Janicu.

- Iako je ta operacija rutinska, ipak se na nju ne odlučuje mnogo kirurga, jer je to "fina operacija", zbog brojnih živaca koji su smješteni uza štitnjaču. Janici je štitnjača izvađena jer je lučila previše hormona. Ona će biti u bolnici sljedećih pet dana, a za četiri-pet tjedana, najviše dva mjeseca mogla bi trenirati punom snagom - objasnio je poslijeoperacijski proces dr. Radetić.

Janica će od sada svakodnevno morati uzimati supstitut Eutirox u obliku tablete koji će joj u dozi između 175 i 200 mikrograma lučiti onoliko hormona koliko je potrebno za normalan život ili koliko bi lučila zdrava štitanjača.

Do operacije je došlo nakon što je konzervativnom terapijom smanjen broj hormona. Postojale su dvije mogućnosti sređivanja stanja. Jedna mogućnost bila je operacija, a druga mogućnost terapija radioaktivnim jodom. Tu drugu metodu zagovaraju američki liječnici, no prim. dr. Radetić kazao je:

- Svojoj kćeri nikada ne bih dopustio terapiju radioaktivnim jodom, jer želim imati unuke!

Zato se liječnički tim (dr. Koščić, dr. Bence i dr. Škreb), uza suglasnost obitelji Kostelić, odlučio za operaciju. Isti je bio slučaj i sa slovačkom plivačicom Martinom Moravcovom koja je dva i pol mjeseca nakon operacije osvajala medalje. Radioaktivnim jodom tretirana je, pak, američka sprinterica Gail Devers.

TVRTKO PULJIĆ

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije