Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TRENER DINAMA

Jakirović o VAR aferi: Ispada da smo svi pokradeni, ali odluke su većinom pravedne

Zagreb: Trener Jakirović je na konferenciji za medije najavio pripreme
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
1/5
01.03.2024.
u 15:15

– Ne znam tko je pokraden. Ispada da smo svi pokradeni... Ovo što smo vidjeli putem VAR-a pokazuje da nitko nije oštećen, većinom su donesene pravedne odluke. Ispada da smo svi pokradeni, ali nije to baš tako.

Dinamova je forma u uzlaznoj putanji, želja je nastaviti u takvom ritmu i iskoristiti pozitivan momentum. Tako razmišlja maksimirski trener Sergej Jakirović uoči novog zahtjevnog iskušenja. Plavi nastavljaju u žestokom ritmu kakav im diktira gust i naporan raspored. U samo šest dana razmaka ugurale su se tri utakmice u tri različita natjecanja, momčad trenera Jakirovića uspješno ih je pregrmjela, svladala španjolski Betis izborivši plasman u osminu finala Konferencijske lige, potom nadvisila Rijeku u prvenstvenom derbiju u Maksimiru, potom se pobjedom protiv Gorice probila do polufinala hrvatskog Kupa. Već ovoga vikenda slijedi novi izazov, Dinamo će u nedjelju u 17:30 sati gostovati kod Osijeka u ogledu 25. kola SuperSport HNL-a.

– Stanje u momčadi je dobro, ali problem je što je Frana Brodića zahvatila viroza, vidjet ćemo kako će se razvijati... Svi ostali su dobro ne računajući onaj klasični umor nakon utakmice. Pred nama je zahtjevan ispit, Osijek kod kuće igra lepršavo, u sjajnom ambijentu, zabio je puno golova, ali ih je puno i primio. Moramo napraviti sve da budemo taktički jako odgovorni, da ne dopuštamo puno prostora i da maksimalno iskontroliramo Ramona Miereza, on je okidač koji daje dodatnu energiju cijeloj momčadi – naglasio je trener Jakirović.

U kakvom su stanju Dinamovi oporavljenici Marko Bulat i Takuya Ogiwara?

– Ogiwara je u četvrtak počeo trčati, sad treba ući u jači trening. Bulat još uvijek radi samo u teretani, puno mu je bolje, ali kad vježba s gležnjem lijevo-desno, to ga još malo smeta. On će s jačim treninzima krenuti kad bude psihološki spreman i kad više ne bude osjećao bol. Obojica su, dakle, još uvijek izvan pogona.

Dinamo je u srijedu pobijedio Goricu u Kupu s 4:0 tako što su u prvoj postavi zaigrala osmorica novih igrača u odnosu na prvenstveni ogled četiri dana ranije kad su svladali Rijeku s 1:0.

– Imamo još dva treninga do Osijeka, odlučit ćemo se za sastav za koji mislimo da će u toj utakmici na najbolji način sprovesti naše ideje u djelo. Nama sljedeći tjedan u Konferencijskoj ligi dolazi grčki PAOK, dakle još imamo vremena do tog dvoboja i nema preskakanja utakmica. U Osijeku će nam trebati dobra energija i agresivnost da bismo mogli sprovesti sve što mislimo. Forma momčadi u uzlaznoj je putanji, taj momentum trebamo iskoristiti.

U posebnom je fokusu sjajni osječki napadač Ramon Mierez, ali u toj momčadi nerijetko iskoče i neki drugi igrači.

– Prvo ćemo vidjeti u kojem će sustavu zaigrati moj prijatelj Zoran Zekić, trener Osijeka. Poznavajući ga, mislim da ni on sam to još ne zna. U zadnjoj su utakmici igrali u rombu s dvojicom napadača, ali nekad krene s jednim pa mijenja. Vidjet ćemo, tu je Domagoj Bukvić s desne strane, Kristijan Lovrić je upitan... Ako će igrati Roko Jurišić, puno im može donijeti u ofenzivnom dijelu. Tu je i Darko Nejašmić oko kojeg se sve vrti i koji radi prijenos iz obrane u napad. Imaju igrače koji mogu jednim potezom riješiti utakmicu. Ali, Mierez je sigurno referentna točka svega.

Novinare je potom zanimalo mišljenje trenera Jakirovića o tome koliko će medijski pritisak vezan uz curenje VAR snimki utjecati na suce.

– Dinamo je u četvrtak, zajedno s još nekoliko klubova, objavio službeno priopćenje na tu temu i nemam tu više što reći. Jasno je da su suci pod pritiskom. Pa, svi smo mi pod pritiskom, a ne samo suci. Kod nas se sve sudačke greške gledaju više nego u Europi. Mi imamo taj privilegij da igramo europske utakmice pa vidimo da griješe i strani suci, osjetiš na svojoj koži. Nitko ne griješi namjerno.

Na upit novinara je li normalno da je u prvom planu VAR, a ne nogomet, trener Jakirović je uzvratio protupitanjem:

– Ja ću vas upitati – je li vama to normalno?

Uslijedio je odgovor:

– Nije normalno.

Trener Jakirović na to je kratko dobacio:

– Eto, onda je sve jasno.

Novinari su provukli da je predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza, Marijan Kustić, istaknuo da nema ništa protiv toga da se VAR snimke nakon svake utakmice javno objave.

– Ne znam kakvo stajalište o tome ima UEFA i rade li to ostale države. Ne bavim se time nego pripremom svoje momčadi. U redu, vidiš tko ti sudi pa otprilike znaš kakav kriterij primjenjuje taj sudac. Tako je i u europskim utakmicama, kad vidim tko nam sudi pogledamo neke prethodne utakmice da vidimo kakav je kriterij. To je sasvim normalna priprema utakmice. A, ako HNS donese takvu odluku, nemam apsolutno ništa protiv.

Na spomen novinara je li treneru Jakiroviću žao što se ovako uzbudljivo prvenstvo svelo na pritisak na suce i priče da je netko pokraden, maksimirski je strateg uzvratio:

– Ne znam tko je pokraden. Ispada da smo svi pokradeni... Ovo što smo vidjeli putem VAR-a pokazuje da nitko nije oštećen, većinom su donesene pravedne odluke. Ispada da smo svi pokradeni, ali nije to baš tako.

U zaključku novinara da neki klubovi na ovakav način traže alibi za svoje neuspjehe, trener Jakirović je dodao:

– Uvijek krećem od sebe. Mi smo, primjerice, izgubili protiv Lokomotive s 0:3, imao sam dvije zamjerke koje su se pokazale točnima. Ali, kakav bih bio trener da se nakon 0:3 hvatam za greške sudaca. Oni su ljudi, i ja sam pogriješio u toj utakmici. Ja to tako gledam.

Komentara 2

BL
Bljakonja
22:46 01.03.2024.

Poštovani klub...koji silno želi titulu...a u panici je, jer vidi da kola idu nizbrdo, jer im momčad nije u stanju "faširati" protivnika na terenu...okreće se starim metodama. Bit' će prvaci u mjesecu Limburghu🤪

BE
Berlioz
15:49 01.03.2024.

Koja razlika slušati razumne, odmjerene riječi trenera u odnosu na neke "dramatičare". Nemaju rezultat pa dižu galamu da skrenu pozornost javnosti sa svojih grešaka.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije