Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 77
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
LOGIČAN POTEZ

Izbornik Dalić oprezan uoči ključnih utakmica: Na Malti nećemo forsirati Modrića

Osijek: Kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo, Hrvatska - Slovačka
Luka Stanzl/PIXSELL
09.11.2021.
u 07:00

Ovo su važne utakmice za nas jer želimo izbjeći iznimno teške dodatne kvalifikacije. No uvijek postoji pritisak i želja bez koje ne možeš raditi kako treba.

Izbornik vatrenih Zlatko Dalić na dan posljednjega ovogodišnjega okupljanja vatrenih dao je naslutiti da bi kapetan možda mogao propustiti susret s Maltežanima 11. studenoga.

– Kapetan Modrić je puno bolje i vidjet ćemo što će biti s njim u iduća dva-tri dana. Luka je dobio temperaturu, imao je virozu pa nije mogao biti u konkurenciji za posljednju utakmicu Reala. Naravno da to nije idealna situacija, pokušat ćemo ga osposobiti za Maltu, ali ako nije na sto posto, nećemo ništa forsirati, jer nam za Maltu trebaju najspremniji igrači. Međutim, nadam se da će Luka biti O.K. – kazao je Dalić, spomenuvši pritom kvalitete naknadno pozvanoga Lovre Majera.

Donosi kvalitetu više

– Majer je ostavio jako dobar dojam u rujnu. Tad se, nažalost, ozlijedio, ali sad je zdrav i donosi nam kvalitetu više.

Kad smo već kod Majera, njegova forma u Rennesu naočigled raste. U derbiju kola francuskog prvenstva Rennes – Lyon 4:1 naš je reprezentativac bio igrač utakmice s ocjenom 8 u L’Equipeu, čime se ozbiljno nametnuo kao kandidat za početni sastav vatrenih na Malti. Do sada je Majer imao dva nastupa za Hrvatsku, jedan kod Dalića, šest minuta protiv Slovaka u Bratislavi u rujnu.

– Čekaju nas dvije utakmice, dvije pobjede nas dijele od našeg cilja. S obzirom na to u kakvom smo stanju bili na posljednjih pet utakmica, optimist sam. Uvijek je prva utakmica koja dolazi najvažnija. Malta je zaista jako važna jer pobjedom otvaramo borbu za prvo mjesto u Splitu protiv Rusije. Naravno da je Malta protivnik koji nam ne može parirati, ali moramo biti ozbiljni, strpljivi i odgovorni. Maltežani treniraju već sedam dana, žele nam se suprotstaviti, ali budemo li pravi, pobijedit ćemo. Ni u jednom trenutku ne želim niti ću govoriti o Rusiji do Splita. Nema razgovora o Rusiji ni čuvanja za Rusiju – ističe Dalić i naglašava delikatnost situacije.

– Pritisak je uvijek prisutan, ali ne osjećam ga. Ovo su važne utakmice za nas jer želimo izbjeći iznimno teške dodatne kvalifikacije. No uvijek postoji pritisak i želja bez koje ne možeš raditi kako treba. Moram biti spreman na sve, očekivanja su velika, ali idemo korak po korak.

08.11.2021., Stadion Maksimir, Zagreb - Trening hrvatske nogometne reprezentacije u pripremama za utakmice protiv Malte i Rusije u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo u Kataru.
Foto: Ilustracija/Luka Stanzl/PIXSELL

Sastav za Maltu naravno ne otkriva, no ponešto se ipak zna. Primjerice, Borna Barišić za tu utakmicu ne konkurira zbog žutih kartona, a uoči Malte drugoga kartona i eventualne eliminacije za Rusiju moraju se čuvati Stanišić, Vlašić, Ćaleta-Car, Perišić i Brozović.

– Moja želja je da imamo standardnu momčad, u Rusiji se uvijek znalo jedanaest igrača koji su počinjali utakmice, ali sad sam, silom prilika, bio primoran rotirati. Mijenjali smo, pokušavali, trebalo je u sedam dana raspodijeliti snage, igrači igraju u ritmu srijeda-nedjelja, događaju se viroze, padne imunitet, dođe do umora, a ja moram voditi brigu o svemu tome. Hrvatska već dugo nije bila tako moćna na stoperskim pozicijama, imamo sjajne igrače koji igraju u velikim klubovima. Igrat će oni najkvalitetniji, pritom je Gvardiol u prednosti pred svima. Ljevak je i dobro igra u klubu. Napokon na poziciji lijevog stopera imamo ljevaka, a vidjet ćemo tko će igrati na desnoj strani – dodao je Dalić.

08.11.2021., Stadion Maksimir, Zagreb - Trening hrvatske nogometne reprezentacije u pripremama za utakmice protiv Malte i Rusije u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo u Kataru. Bruno Petkovic, Mislav Orsic.
Foto: Ilustracija/Luka Stanzl/PIXSELL

Najavio je da će reprezentacija poslije utakmice prenoćiti na Malti te u Split doputovati u petak poslijepodne, dva dana uoči sraza s Rusima.

– Utakmica u Splitu igra se od 15 sati pa nastojimo voditi brigu o tome da se što bolje odmorimo prije Rusije. Maltu moramo pobijediti, a poslije toga ćemo vidjeti u kakvom smo stanju. Zaista ne mislim voditi brigu o tome hoćemo li nekog igrača čuvati za Rusiju. Naravno da ćemo u slučaju povoljnog rezultata odmoriti neke igrače, ali nemojmo o Rusiji. Svjestan sam da je fokus na toj utakmici, ali za mene Rusi nisu tema dokle god ne pobijedimo Maltežane – zaključio je izbornik.

Šest bez primljenog gola

Uoči posljednje dvije utakmice kvalifikacija za SP 2022. računica je jasna: Hrvatska mora pobijediti Maltu i Rusiju kako bi se izravno plasirala u Katar. Naravno, pod uvjetom da Rusija ne kiksa protiv Cipra doma u Sankt Peterburgu.

Zauzme li drugo mjesto u skupini, Hrvatska će u ožujku 2022. godine nastupiti u dodatnim kvalifikacijama, u kojima bi morala dobiti obje utakmice.

Inače, naša je reprezentacija u ovom kvalifikacijskom ciklusu među pet najboljih momčadi Europe u tri kategorije: u 6 od 8 utakmica nije primila gol (kao i Njemačka, dok Danska nije primila nijedan!), četvrta je po broju šuteva (144) iza Nizozemske (215), Njemačke (160) i Norveške (148), te druga po broju oduzetih lopti (336), iza Cipra (340).

Standings provided by SofaScore LiveScore

 

 

Komentara 1

DU
Deleted user
19:06 09.11.2021.

Ako ne pobjedimo Maltu i Rusiju onda imamo minimalne sanse da igramo SP jer protivnici u barazu mogu biti Spanjolska, Portuga, Svedska i Srbija. Svi protivnici djeluju bolje od nas i najveci razlog je Dalic.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije