Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 101
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HNS STREPI

Izbacivanje s Eura (još) nije prva Uefina opcija: Minus 6 bodova i igranje bez publike

Mandžo Kovač
Foto: Sanjin Strukic/Pixsell
23.07.2015.
u 08:28

Nagađa se da bismo mogli ostati i s do šest bodova manje što bi nas dovelo do toga da u izravnom srazu s Norveškom odlučujemo o 2. mjestu.

Prema posljednjim dojavama koje su iz sjedišta Uefe stigle u HNS, a uoči današnje odluke o kazni za splitsku svastiku, Šukerov vapaj o mogućem trenutačnom izbacivanju Hrvatske s Eura 2016. ipak je bila samo dramatična hiperbola.

Naime, iako rigidnost Uefinih disciplinaca nikada ne treba podcjenjivati, čini se kako oni ni ovaj put neće pribjeći najdrastičnijoj kazni. Ona bi, uostalom, bila presedan u njihovoj praksi – nikada nijedna europska reprezentacija nije bila izbačena usred kvalifikacijskog ciklusa.

Treći ispad u ciklusu

Čak ni Srbija, zbog teškoga organizacijskog propusta u meču s Albancima, pa ni Crna Gora, čija je utakmica protiv Rusa u Podgorici bila prekinuta nakon niza incidenata.

Ono što Hrvatsku opasno izdvaja iz ovog društva neugodna je činjenica da je poljudski kukasti križ već treći uzastopni huliganski ispad pod kapom HNS-a u ovom ciklusu: prvo se dogodio Milano (16. studenog 2014.), zatim zborno "za dom spremni" protiv Norveške u Zagrebu (28. ožujka 2015.) pa famozna svastika (12. lipnja 2015.).

Za Milano smo morali platiti 80.000 eura, protiv Norveške bio je ispražnjen dio stadiona, a protiv Talijana cijeli stadion. I najprostija logika i Uefini pravilnici nalažu da će sljedeća sankcija biti nešto gore, mnogo gore.

Ako je vjerovati dojavljivačima iz Nyona, sprema nam se nešto što još nismo iskusili – oduzimanje bodova. Najmanje tri, najviše šest. Prva opcija (garnirana još jednom novčanom kaznom te još ponekom utakmicom bez publike) bila bi, dakako, nagrada, a ne kazna, jer bismo ostali na drugom mjestu u skupini koje izravno vodi na EP.

Ostanemo li bez šest bodova, tada bismo vjerojatno u srazu s Norvežanima u Oslu odlučivali o drugom mjestu. I pritom zahvalili Robertu Prosinečkom koji nam je napravio uslugu otkinuvši s Azerbajdžanom vikinzima dva boda u Oslu. Valjda nama u Bakuu neće zagorčati život...

Malo će tko u to povjerovati, ali čini se da Platini doista nema utjecaja na Uefinu disciplinsku komisiju. Evo primjera: dok su dobro obaviješteni Nijemci (a informira ih njihov član Uefina IO Niersbach) pisali kako su disciplinci Uefe otvorili postupak protiv Šukera zbog afere Šapina, Platini je, preko tajnika Infantina, poručio da "nema razloga išta poduzimati ako Šuker nije pod istragom istražnih organa u Bochumu". Ista kuća, ista priča, dva posve različita pogleda.

Španjolac je šef komisije

Doznajemo kako će odluku o sankciji za HNS donijeti tročlana komisija: šef disciplinskog tijela, Španjolac Emilio Garcia, zatim Austrijanac Thomas Partl i Švicarac Jacques Antenen. Njihova odluka već bi danas trebala "sletjeti" na telefaks Hrvatskoga nogometnog saveza. Iščekivat će je Damir Vrbanović, izvršni direktor s "predsjedničkim" prizivanjem na usnama: tako nam Bog pomogao!

>>Davor Šuker otkrio zašto bi Hrvatska mogla biti izbačena s Eura

>>Žestoke kazne Hrvatskoj i BiH bit će opomena i drugima

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije