Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Može se preokrenuti

Ivanković: Jedino Sammir može odvesti plave do čuda

Sammir (1)
Marko Lukunić/Pixsell
26.08.2013.
u 10:30

– Austria ima veliku prednost. Ali, uz malo sreće, Dinamo može brzo povesti, a onda se sve mijenja

Da je ostao do kraja utakmice Dinamo – Austria Beč, Branko Ivanković izjednačio bi se s Krunoslavom Jurčićem i treći bi put sjeo na plavu klupu! Barem je tako objašnjavao Zdravko Mamić nakon Jurčićeve smjene, zasad prekriživši Ivankovića, koji mu je te večeri rekao "čujemo se sutra, na putu sam prema Varaždinu"...

– Doista sam otišao ranije, jer sam želio izbjeći gužvu. No, vjerujem da ću opet razgovarati sa Zdravkom, kada već u tom "Blitzkriegu" za Jurčićeve smjene nije odmah izabran i novi trener, čini mi se da bi bilo bolje da Dinamo tek nakon Beča izabere novoga stručnjaka. Jer, trener je najvažniji – smatra Ivanković.

Treba se složiti s Tancem, jer doista bi sada bilo čak i neozbiljno postaviti novoga trenera. I što ako i on izgubi u Beču, treba li ga odmah smijeniti? Pred Dinamom je, plasirao se u Ligu prvaka ili u Europsku ligu, ozbiljna sezona i takve, ozbiljne poteze treba i povući. Igranje u Europskoj ligi također je velik izazov, u tom bi se slučaju opet probudila priča o prezimljavanju u Europi, a uspješnim bi se nastupima poboljšao koeficijent i umanjila financijska šteta od možebitnog neulaska u Ligu prvaka.

O treneru nakon Beča

Prema nekim informacijama, i Mamićevo razmišljanje ide u tom smjeru... No, Dinamo se još nije oprostio od Lige prvaka, štoviše! A Ivanković je prije šest godina bio u sličnoj situaciji s Dinamom – nakon poraza 0:1 u Zagrebu protiv Ajaxa u kvalifikacijama za Europsku ligu, na uzvratu su otpisani plavi slavili s 3:2 i eliminirali favorizirane Nizozemce.

– Bila je to velika pobjeda, za Ajax su igrali Stam, Vertonghen, Suarez, Emanuelson... No, Modrić i Mandžukić predvodili su moje dečke do uspjeha, odigrali smo sjajno, napali smo Ajax od prve minute i hrabrost nam se isplatila.

Je li to recept i za Beč – odmah napasti Austriju?

– I prije utakmice u Zagrebu rekao sam da će Dinamo za prolaz svakako morati zabiti barem jedan gol u Beču. Plavi se moraju postaviti odlučno i hrabro, moraju pokazati da su došli po pobjedu, moraju biti agresivni i kompaktni i ne smije se dopustiti Austriji da laganom igrom kontrolira utakmicu kao u Maksimiru. Recimo, odlučnost Rijeke protiv Stuttgarta najbolji je smjerokaz Dinamu, ta im se odlučnost na kraju i vratila.

Može li ovaj Dinamo odigrati takvu utakmicu?

– Zašto ne bi mogao? Soudani, Fernandes i Čop dovoljno su agresivni i odgovorni igrači da mogu visoko napasti suparnika...

Ali, može li to pratiti i vezni red, koji je dosad, bez Sammira, bio najveći problem?

– Protok lopte svakako mora biti brži, to je bio Dinamov najveći problem protiv Austrije i zato su srednji braniči bili u glavnim ulogama.

Mogu li Zoran Mamić i Damir Krznar u samo nekoliko dana unijeti željene promjene u igri?

– Mogu, kako ne. Svake sekunde do utakmice treba igrače uvjeravati da u Beč idu po pobjedu, da su bolji od Austrije i da mogu pobijediti. I tu odlučnost moraju prenijeti na svlačionicu. Bude li tako, sve je u Beču moguće.

Brazilac na svježinu

Kako biste koristili Sammira?

– U svakom bi mi slučaju počeo utakmicu! Pa koliko izdrži – 15 minuta, pola sata, poluvrijeme... On je igrač prevage, prevažan je igrač za Dinamo da ga se ne bi koristilo, pa makar je i nespreman. Jednu utakmicu može odigrati na svježinu i na motivaciju, a za ovu utakmicu Sammir će sigurno biti silno motiviran.

Jeste li optimist uoči uzvrata u Beču?

– Austria ima veliku prednost. Ali, uz malo sreće, Dinamo može brzo povesti, a onda se sve mijenja, onda će panika zahvatiti Austrijance, onda Dinamo može lakše zabiti tri gola nego Austria jedan! Dinamo mora iskazati odlučnost i želju i onda će sve biti otvoreno do samoga kraja – smatra Ivanković.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije