Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROTIVNIK HRVATSKE

Italija prolazi kroz jedan od najmračnijih perioda u povijesti, a s njom imamo pozitivan skor

Split: Hrvatska nogometna reprezentacija remizirala s Italijom u kvalifikacijskoj utakmici za EP
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
1/5
02.12.2023.
u 22:23

Nakon osvajanja naslova na Euru 2021., Italija se nije uspjela plasirati na SP 2022., a na ovaj Euro su na jedva plasirali u posljednjem kolu

Mnogi već sad skupinu B, u kojoj će na Europskom prvenstvu igrati i Hrvatska, nazivaju skupinom smrti. Ponajviše je tome razlog što je iz četvrte, uvjetno rečeno najslabije jakosne skupine, u našu skupinu izvučena reprezentacija Italije. To je bio daleko najlošiji scenarij što se tiče te četvrte skupine, jer iako su bili u posljednjoj jakosnoj skupini, Talijani u ovaj turnir ulaze kao branitelji europske krune s posljednjeg EP-a održanog 2021. godine.

Provlačenje s Ukrajinom

Međutim, mora se istaknuti da je Italija nakon tog trijumfalnog osvajanja naslova europskog prvaka, inače drugog u svojoj povijesti, ušla u jedan od svojih najmračnijih perioda. Pod izbornikom Robertom Mancinijem se nisu uspjeli ni kvalificirati na Svjetsko prvenstvo 2022. godine u Kataru nakon što ih je u dodatnom doigravanju šokantno izbacila reprezentacija Sjeverne Makedonije, a jedva su se provukli u kvalifikacijama za ovo Europsko prvenstvo. Naime, Italija je prije nešto više od deset dana igrala svoju odlučujuću utakmicu za plasman na Euro, a protivnik im je bila Ukrajina. Talijanima je za prolaz igrala pobjeda ili remi, dok bi Ukrajinci pobjedom ostavili Talijane na šansi tek u dodatnom doigravanju. Utakmica je završila rezultatom 0:0, a španjolski sudac Jesus Gil Manzano u trećoj minuti sudačke nadoknade nije pokazao na čisti prekršaj kojeg je Bryan Cristante napravio nad Mihajlom Mudrikom i tako uskratio Ukrajince za kazneni udarac u samoj završnici utakmice.

Nakon propuštanja plasmana na SP u Kataru te jedva ostvarenog plasmana na Euro u Njemačkoj, talijanski navijači su zauzvrat izrazito zahtjevni i žele iskupljenje za teške posljednje dvije godine. To iskupljenje traže s novim izbornikom Lucianom Spallettijem koji je u rujnu ove godine naslijedio Roberta Mancinija. Mancini je u kolovozu šokirao tamošnju javnost te napustio mjesto izbornika kako bi postao izbornik reprezentacije Saudijske Arabije. No, vlada optimizam jer je Spalletti trenutno na jako visokoj reputaciji među talijanskim ljubiteljima nogometa nakon što je u sezoni 2022./2023. Napoliju donio prvi naslov prvaka Italije poslije čak 33 godine čekanja.

Ova Italija pod Spallettijem izgleda poprilično drukčije od one koja je prije dvije godine osvojila europski tron. Više nema iskusnih stupova obrane Giorgija Chiellinija i Leonarda Bonuccija koji su po mnogima bili najzaslužniji za taj trofej, a nema ni dirigenta veznog reda Marca Verrattija na kojeg Spalletti ne računa budući da je otišao igrati u katarski Al-Arabi. U napadu su i dalje glavne zvijezde iskusni centarfor Lazija Ciro Immobile te sjajni krilni napadač Juventusa Federico Chiesa.

Protiv Talijana u devet susreta imamo tri pobjede, pet remija i jedan poraz.

 

Komentara 1

Avatar Arkandjel
Arkandjel
01:30 03.12.2023.

Clanak zavrsava tvrdnjom kako protiv talijana imamo jedan poraz. O kojemu porazu je rijec? Onom iz 1942?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije