Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 49
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NAPETI ODNOSI

Iranci doživotno suspendirali svoga sportaša jer se rukovao s Izraelcem

FIFA World Cup Qatar 2022 - Fans in Tehran watch Iran v United States
Foto: Wana News Agency/REUTERS
1/2
30.08.2023.
u 13:03

Godine 2021. iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Khamenei pozvao je sportaše da se "ne rukuju ni s jednim predstavnikom (izraelskog) kriminalnog režima".

Iranske su vlasti suspendirale iranskog dizača utega nakon što se rukovao s izraelskim sportašem tijekom natjecanja u Poljskoj.

"Savez za dizanje utega doživotno zabranjuje Mostafi Rajaiju pristup svim sportskim objektima u zemlji i otpušta šefa izaslanstva za natjecanje Hamida Salehinija", navodi se u priopćenju vlasti koje je prenijela agencija Irna.

Veteran Mostafa Rajai rukovao se s izraelskim dizačem utega Maksimom Sveriskim u subotu nakon što su obojica stajala na postolju u natjecanju na Worldmasters turniru u Wieliczki u Poljskoj.

Islamska Republika Iran ne priznaje židovsku državu i zabranjuje bilo kakve kontakte između iranskih i izraelskih sportaša.

Godine 2021. iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Khamenei pozvao je sportaše da se "ne rukuju ni s jednim predstavnikom (izraelskog) kriminalnog režima".

Godinama su iranski sportaši uspijevali izbjeći susret s Izraelcima na natjecanju diskvalificiranjem ili pružanjem liječničkih potvrda koje potvrđuju njihovu nesposobnost.

Mlado šahovsko čudo Alireza Firouzja napustio je Iran nakon što mu je savez zabranio nastup na svjetskom prvenstvu 2019. iz straha da će se tamo sučeliti s izraelskim igračem. Naturalizirani Francuz, sada predstavlja ovu zemlju na međunarodnim natjecanjima.

 
Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije